Sundhed på Spil

2 Min læsning

Titlen er genial. Vores sundhed er nemlig hele tiden på spil – vi tager dagligt ca. 1500 beslutninger, der påvirker vores sundhed. Kan vi spille os til bedre sundhed?

BioMed Community tror på det og arrangerede i august et miniseminar for sundhedsprofessionelle og spiludviklere i forbindelse med Game Scope festivalen i Aalborg.

Birthe Dinesen fra Aalborg Universtet fortalte, hvordan hun ser, at gamification kan motivere fremtidens patienter i mestring af egen sygdom.

vriatIt- og digitaliseringsenheden fra Aalborg kommune ser også positivt på denne nye gren i digitaliseringen. Især ser man, at viden fra spil kan anvendes til at gøre genoptræning sjovere. VRiAT – Virtual Reality intensive Arm Training er et eksempel på dette. Det er et træningsspil til mennesker med nedsat armfunktion og er udviklet af ergoterapeut Jim Jensen sammen med bl.a. gamificationspecialister fra Kanda ApS.

Det er ikke kun den fysiske sundhed, der kan påvirkes. Evolution App er et eksempel på et spil, der træner mentale evner og giver det, som Ulrik Ditlev Eriksen, COO og founder i Brain+, kalder sunde hjernevaner.

Der arbejdes også på at bruge nye teknologier i generel patientinformation. Anders Nejsum, CEO og Partner i Visikon ApS fortalte om udvikling af en digital platform til patienter, der står over for et behandlingsforløb (se frontfoto). Den indeholder animerede narrativer, der forbereder patienten. Desuden er der træningsprogrammer, interaktiv dagbog og en symptomguide. Platformen er udviklet i samarbejde med sundhedsfaglige specialister.

Det gaming kan, er at motivere ved f.eks. at udnytte muligheden for at spille med/mod andre, at få en score og se et leaderboard. Og det er ikke kun børn og unge, der motiveres af dette. Mange ægtepar, venner og kolleger holder jo også af at have en lille konkurrence kørende. Fra sundhedsvæsenets side er nogle af fordelene, at fastholde gode vaner hos patienter, og at spil ofte kan tilpasses og sværhedsgrad evt. automatisk justeres til den enkelte patients udvikling.

Titlen – Sundhed på Spil er faktisk allerede taget. Falck Healtcare har et digitalt holdspil med dette navn. Se mere her http://www.falck.dk/healthcare/sundhedpaaspil/Documents/sundhedpaaspilfolder.pdf

Jeg tror og håber på, at vi kommer til at se endnu mere gamification i sundhedsektoren.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

two × two =

3 Comments
  • Nadja Thorsen
    oktober 6, 2016

    Tænkte at dette ville være et godt forum at stille spørgsmål om spil og sundhed på. Mit barn burger meget vores ipad til at spille forskellige spil. Hvor meget kan man give lov til om dagen?

    • Karen Groenkjaer
      oktober 9, 2016

      Hej Nadja
      Jeg kan ikke svare på dit spørgsmål. Du skal forsøge hos medieforskere eller sundhedsstyrelsen, der har arbejdet med dette. Der kommer hele tiden nye undersøgelser. Personlig mener jeg, at det er ret individuelt og kommer an på hvad barnet ellers bruger sin tid på.
      mvh Karen

  • Christina
    november 3, 2016

    Hej,
    Der findes et lignende spil, som Region Sjælland har udviklet. Det hedder “Helbred på Spil” og findes både til Android og iOS.