Sociale robotter hjælper syge børn
Den lille svenske AVI-robot er flyttet ind hos børnene på Rigshospitalet. Her sørger den nye teknologi for, at de syge børn kan følge med i skolens undervisning og kammeraternes gøren og laden. AVI er som barnets øjne og ører i klasseværelset.
Børn i langvarige behandlingsforløb kæmper ikke bare mod deres sygdom eller fysiske handicap – de skal også håndtere den følelse af isolation og ensomhed, der ofte følger med et længere hospitalsophold.
BørneUngeKlinikken på Rigshospitalet får nu mulighed for at teste en helt ny social robot, der via mobilteknologi kan give langtidssyge børn mulighed for at være virtuelt sammen med deres skolekammerater.
Det er teleselskabet Telia, der bringer den nye teknologi til Danmark. I første omgang donerer teleselskabet to sociale robotter til Rigshospitalet. De kaldes AVI og er udviklet af det norske firma No Isolation,
Hidtil har især Skype og lignende videoforbindelser været de mest anvendte teknologier, så syge børn kunne følge med i livet og undervisningen i deres skoleklasse.
Den nye robot er udviklet af den norske tech-virksomhed No Isolation i samarbejde med bl.a. Oslo Universitet, to hospitaler og den norske kræftforening. No Isolation har AVI-robotter installeret hos børn i Norge, Danmark, Sverige og Holland.
På Rigshospitalet er AVI-robotten det syge barns øjne og ører i klasseværelset. Det kan se og høre undervisningen og kan også selv deltage via internet, når kræfterne er til det.
Erfaringerne fra Norge viser, at trods den fysiske afstand har det en positiv social effekt, at det sygemeldte barn er socialt ”med” i samme rum som kammeraterne. De synes som regel også, at det er sjovere at inter-agere med en robot end via en computerskærm.