Playstation gør Virtual Reality mainstream
2016 var året, hvor VR gik fra at være en gammel drøm fra 80’erne og lidt af en joke til at være en rigtig industri. Elektronista har testet Playstation VR, som er Sonys bud på, hvad Virtual Reality skal være og et billigere alternativ til eksisterende VR-løsninger.
Alle snakker om Virtual Reality. Oculus Rift fra Facebook, Vive fra HTC og Valve eller Daydream fra Google – VR er overalt. Prisen for at komme igang med high-end VR har dog hidtil været enormt høj, men med Playstation VR er der endelig taget de første skridt imod ægte mainstream VR.
Playstation VR koster nemlig kun omkring 3700 kr. og virker med den eksisterende Playstation 4. Så det er en langt mindre investering modsat Oculus Rift og HTC Vive, som starter ved 5500 kr for en Oculus og cirka 8000 kr for en Vive. Begge kræver også en meget kraftig PC til nogenlunde samme prisleje.
PSVR er en langt mere overskuelig pakke og gør det meget nemmere at komme igang med hele VR-oplevelsen.
Den mest brugervenlige og behagelige VR-brille på markedet
Det første du lægger mærke til med PSVR er, hvor behagelig de er at have på. Det er meget nemt at få headsettet af og på, og selv for personer med briller, er der god plads til både briller og ansigt inde i PSVR. De er samtidig behagelige at have på, hvilket gør det nemt at kunne svinge hovedet rundt og være 100% engageret i VR-oplevelserne.
Der er dog en lille smule ledningsarbejde som skal laves, når du skal koble PSVR til for første gang. Der følger en lille boks med VR-headsettet, som skal tilsluttes din Playstation, og det kan godt blive en smule rodet at få koblet alle ledningerne sammen og sat det ordentligt op. Men når det først er installeret, er det rimelig overskueligt.
Og så er der spillene
PSVR er behagelige at have på. De har en god skærm og er nem at bruge, men selv hvis der er god hardware, så handler det hele om, hvad er sker, når du tager brillerne på.
Ved lanceringen af PSVR er der en god bunke spil, med i alt 45 spil planlagt til lancering i år. Det er alt fra store spil til fuld pris som fx ‘RIGS‘, hvor du spiller fremtids-basketball med kæmpe robotter, til spil som kun koster 180 kr, som bl.a. skydespillet ‘Until Dawn: Rush of Blood’. Et spil som er langt mindre ambitiøst end de dyre spil, men til gengæld er prisen også deraf.
Disse billigere spil, er faktisk de mest interessante i VR. For det er i disse kortere og mere fokuserede spil, at forskellige skøre idéer og koncepter kan afprøves, og det er hvad, der gør VR til noget helt unikt. Spil som ‘Job Simulator’ viser VR’s vanvittige side, hvor alting er én kæmpe stor legeplads. Det er forfriskende at se Sony fokusere lige så meget på de skæve spil, som de store og ambitiøse spil.
Der findes også spil, som ikke rigtig er spil. I stedet er ‘Playstation VR Worlds’ små historier, der bruger VR til at transportere dig helt umulige steder hen. Som at svømme med hajer, vandre rundt i det ydre rum, spille fremtids-Pong eller stjæle en diamant sammen med britiske gangstere.
Variationen af spillene, du kan købe idag, er ret stor, og heldigvis er prislejet også varieret nok til, at de mindste spil ikke koster alverden, mens de store oplevelser koster lige så meget som de store spil.
Uanset prisen er det vigtigste dog, at langt de fleste af spillene er virkelig sjove og giver en god indlevelse i VR. At kunne dreje rundt om sig selv og række hænderne ud i den digitale verden for at tage fat i noget er en helt unik oplevelse, der giver et sus i maven, de første mange gange det sker.
Virtual Reality til masserne er her, men det er ikke perfekt
PSVR er på ingen måde perfekt, men det er VR, som ikke koster 10.000 kr. at komme igang med, og det er mere end godt nok til at overbevise dig om, hvorfor VR-platformen som helhed kan blive en af fremtidens vigtigste platforme.
Spiludvalget er ikke overvældende på PSVR, men der er en håndfuld virkelig solide titler blandt dem, du kan købe i dag og fremtiden ser særdeles lys ud for Playstation og deres VR-løsning. Sony har en masse talentfulde udviklere bag sig, og hvis de kan sætte noget af det talent til at lave VR-spil, så kan Playstation ligge inde med de spil, som kan sælge PSVR.
Hvis Sony kan holde tempoet oppe med en masse nye VR-spil i 2017, så kan de opbygge den definitive VR-platform til den brede masse, og det er spændende. Teknologien er her, det virker og nu er det blot et spørgsmål at få softwaren på plads.
Blandt de helt store VR-spil i 2017 er skydespillet Farpoint fra Sony, og til januar udkommer Resident Evil 7, hvor det kan spilles fra start til slut i VR (og også på et almindeligt fjernsyn)
Fremtiden er dyr
Playstation VR kræver en Playstation 4 eller Playstation 4 Pro, og koster 3600,- I pakken finder du et VR-headset og de nødvendige kabler. Men herudover er det nødvendigt, at du ejer et Playstation Kamera til cirka 649,-. PSVR vil ikke virke uden, så det er en obligatorisk udgift.
Nogle af spillene som ‘Until Dawn: Rush of Blood’, ‘Playstation VR Worlds’ og en håndfuld andre titler har også mulighed for at du kan bruge Move Controllers i stedet for den almindelige Playstation controller. Det giver en markant bedre indlevelse i spillene, men det er igen en ekstra udgift i form af to controllers til cirka 600,-.
Playstation VR er en overvældende og imponerende oplevelse, men det koster en del penge at få lov til at være en del af fremtiden.
Tre PSVR titler der imponerer
REZ Infinite – Sanseovervældende techno-fest
Rez er i spilverden en klassiker, som har været elsket af fans de sidste 15 år. Nu er REZ blevet genopfundet til at fungere i Virtual Reality, og det er en overvældende oplevelse at flyve igennem Rez’s unikke digitale univers, hvor alting består af streger og en heftig elektronisk musik dunker i høretelefonerne. Det er en overvældende intens oplevelse, som opsluger én fuldkommen fra start til slut.
Hvis du vil prøve noget, som er helt unikt i verden af Virtual Reality, så er Rez Infinite en oplevelse, du aldrig har haft før.
RIGS – Basketball med kæmpe robotter
(RIGS fås til 449,-, og kan kun spilles i VR)
Hvor REZ er en kort lille oplevelse, så er RIGS nok det mest fuldendte spil til Playstation VR. Det er et sportsspil med kæmpe robotter, som spiller fremtids-basketball. At sidde ombord i en gigantisk robot, tonse imod målet og undgå modstanderen er åndeløst spændende, og i VR bliver det endnu mere intenst, når alle spring, skud og vindpust næsten kan mærkes.
VR giver også en langt højere grad af opmærksomhed, du kan blive ved med at løbe fremad og bare dreje hovedet for at orientere dig uden at miste følingen af at bevæge dig fremad. Det er en lille ting, men det er noget som VR muliggør på en måde, som ikke kan lade sig gøre på et almindeligt fjernsyn.
Job Simulator – Ufortyndet humor og imponerende VR-oplevelser
(Fås som download til 213,-, og kan kun spilles i VR)
Job Simulator er en gakket og imponerende VR-oplevelse. Som en robot i fremtiden skal du simulere, hvad mennesker gjorde i 2016, når de gik på arbejde.
Det lyder kedeligt, men det er vidunderligt useriøst og fjollet. Det er et spil, hvor det handler lige så meget som at lege med alle tingene omkring dig, som det handler at komme videre i spillet. Der er en række forskellige jobs, du kan lave, og hvert af dem er et overflødighedshorn af forskellige muligheder for kaos og jokes. Hvis du vil have Pixar-humor i Virtual Reality, så er Job Simulator lige præcis det, du har brug for.