iPhone brugere dummere uden deres telefon
Af Leif Bomberg
Ny amerikansk analyse afslører, hvad der sker med folk, når man tager deres elskede smartphone fra dem.
Smartphones er blevet en så integreret del af folks hverdag, at de har svært ved at begå sig uden. De mister koncentrationen og bliver nærmest dummere, når man tager telefonen fra dem.
Det viser en ny amerikansk analyse fra University of Missouri, som netop er blevet offentliggjort i det anerkendte Journal of Computer-Mediated Communication.
40 studerende med iPhones deltog i undersøgelsen, hvor de bl.a. blev sat til at løse kryds og tværser, mens man målte deres puls, hjerterytme, blodtryk, temperatur og hudens fugtighed.
Samme test blev gennemført to gange:
Første gang, hvor deltagerne havde deres iPhone hos sig og kunne besvare opkald, se sms, emails og social media opdateringer. I anden omgang blev telefonen fjernet fra dem.
Forskellene var markante:
Uden iPhone ved siden af sig begyndte deltagerne at svede, pulsen at banke og blodtrykket at stige. De mistede let koncentrationen og havde meget sværere ved at løse krydsorden. Nogle deltagere meldte sågar, at de følte sig utilpas og ængstelige.
Forskerne har da også en særlig betegnelse for fænomenet: Nomofobi – en sammentrækning af ”no mobile” og ”fobi”. Angsten for at blive adskilt fra sin smartphone.
En af analysens forfattere, Dr. Russell Clayton, forklarer til det amerikanske fagtidskrift, at ”en adskillelse fra deres iPhone har en negativ effekt på ejernes kognitive præstationer.”
Ifølge Clayton har iPhone udviklet sig til at være et ”forlænget ego” hos mange mennesker. Bliver telefonen fjernet, er det, som om en del af personligheden tages bort. Folk bliver nervøse og irriterede, og så kan de ikke koncentrere sig ordentligt.
Forskerne har også en løsning klar: Man skal tage sin iPhone med sig til alle møder, eksaminer og prøver. Blot slukke for lyd og vibrationer. Bare at have telefonen på sig er beroligende.