Google gør det lettere for dig at styre dit privatliv

2 Min læsning

De er svære at komme uden om. Google eller Alphabet, som moderselskabet hedder. De fleste af os bruger dagligt tjenster som Gmail, Google Calender, Google Maps, Youtube og selvfølgelig Googles søgetjeneste. Men der er en ulmende modstand mod al den data som techgiganten indsamler om os. Så stor modstand, at selvom data er Googles råstof og grundlaget for deres forretningsmodel, så bliver de nød til at se sig selv i spejlet og lytte til brugernes ønsker.

Om det er for at gøre verden til et bedre sted, eller fordi der er penge i at tænke på brugerens privatliv er svært helt at vurdere. Apple har længe haft privacy, som en konkurrencefordel. Senest så vi i denne uges keynote fra Apple en mængde yderligere privacy muligheder i deres styresystemer og i appstore. Nu vil Google også være med. Det betyder nu en række tiltag, der giver brugerne større kontrol over deres privatlivs- og sikkerhedsindstillinger på tværs af Google tjenesterne. Tankerne bag er samlet i en blog post her fra CEO Sundar Pichai. I overskrifter kan du forvente.

  • Automatisk sletning af data bliver standard: Fremover bliver det standardindstilling for nye brugere, at placeringshistorik og web og app-aktivitet automatisk slettes efter 18 måneder, medmindre man selv går ind og ændrer det. Nuværende brugere får en række påmindelser via notifikationer og emails om at tage stilling til sletning af data.
  • Kom hurtigere inkognito: Ved at lave et “long press” på dit profilbillede kan man hurtigt slå inkognito-mode til eller fra i fx. Search, Maps eller på YouTube.
  • Forbedret Privacy Checkup: Mere end 200 millioner personer besøger Privacy Checkup på årsbasis. Nu opdateres featuren, så den bliver mere proaktivt og giver anbefalinger og giver konkrete tips til privatlivs- og sikkerhedsindstillingerne.
  • Lettere adgang til dine privatlivsindstillinger: Ved en række Google-søgninger omkring privatliv og sikkerhed vil der dukke en boks op, hvor man kan ændre sine indstillinger direkte i søgemaskinen.

Dette er seneste fra Google i en række af ‘pakker’ med privatlivsinitiativer over de seneste par år. I maj 2019 blev der bl.a. lanceret mulighed for automatisk sletning af aktivitet på nettet, begrænsning af tredjepartscookies osv. Det kan du læse mere om her her. Googles Sundar Pichai skrev i en kronik i New York Times Googles privatlivsmanifest.

I oktober 2019 kom næste store skridt med bl.a. 1-tap inkognito i Maps, mulighed for auto-sletning på YouTube og sletning af data via stemmen.

Udviklingen i retningen af mere respekt for brugerens privatliv vil ganske givet være værdsat af mange. Men det kan også gøre det mindre gennemskueligt, hvilke data Google alligevel gemmer og bruger.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

10 + nineteen =

1 Comment
  • FITIT
    juli 10, 2020

    Spændende læsning! Kunne også være interessant med en mere kritisk vinkel ift privatliv.