Gadgets kan hjælpe dig med indeklimaet på hjemmekontoret

5 Min læsning

Uanset om du arbejder hjemme på grund af Covid-19 eller bare vil have bedre luft derhjemme i hverdagen, så kan en luftrenser gøre livet meget bedre for dig når først du mærker forskellen.

Vi er alle sammen fanget på hjemmekontoret i de her dage, og i modsætningen til kontorbygninger som er designet til at have et effektivt indeklima, så kan hjemmekontoret godt halte lidt efter. Vi guider dig til tips og gadgets til et bedre indeklima.

Det som påvirker luftkvaliteten er alt lige fra støv i luften til mængden af mug-sporer i luften og selvfølgelig skadelige kemikalier, smog og alt muligt skidt som både kan gøre os syge, men også påvirke vores koncentration.

Derfor er en luftrenser i dit liv en vildt god idé.

Men hvad gør en luftrenser egentlig?

En luftrensers fornemmeste opgave er selvfølgelig at gøre luften omkring dig sundere. Det kommer til udtryk på mange forskellige måder, men de mest gængse er:

  • Fjerner mug-partikler fra luften
  • Fjerner lugtgener og støv
  • Eliminerer skadelige partikler fra biler og andre kemikalier

Målet med en luftrenser er at give dig en renere luft, og de fleste af luftrenserne fjerner 99,7% af de skadelige partikler i luften, og det kan give en markant forskel i livskvaliteten i ens hjem.

Men selv de bedste luftrensere har brug for lidt hjælp. De er ikke et frikort til at slippe for at gøre rent i huset. Du kan nemlig selv forbedre luftkvaliteten derhjemme ved at gøre helt simple ting:

  • Husk at støvsuge, og sørg for at du støvsuger for fuld kraft, ellers ender du med at hvirvle støvpartiklerne rundt i luften og det gør faktisk mere skade end gavn
  • Du skal selvfølgelig også huske at lufte ud. I en perfekt verden skal du udskifte alt luften i et rum fem gange i timen, men mindre kan også gøre det. Bare husk at få gennemtræk i huset, og få flyttet luften rundt.

Støvsugning og udluftning kan for det meste hjælpe med luftkvaliteten, men hvis du åbner vinduerne ud til en trafikeret vej, kan du ende med at invitere en masse farlige partikler indenfor. Derfor kan en luftrenser hjælpe dig med at støtte op om den almindelige rengøring, ved at fjerne alle de partikler i luften som du ikke ser eller kan fange med støvsugeren.

Uanset hvilken luftrenser du køber, så arbejder de alle sammen ud fra de samme fundamenter: Der er en blæser som suger luften fra rummet ind i luftrenseren. Den beskidte luft kommer ind i et HEPA-filter, som fanger partikler helt ned til 2.5 mikron (hvilket er en størrelsesorden som er cirka 3% af bredden på ét hår) og ud på den anden side kommer luft som er blevet renset.

Brugen af HEPA-filtre betyder også, at der er en skjult udgift i form af vedligeholdelse af en luftrenser. Typisk kan et HEPA-filter klare 180 dages aktiv brug, så hvis du kører din luftrenser i døgndrift skal de skiftes hvert halve år. Du kan selvfølgelig forlænge den levetid markant, hvis du kun kører den i de timer du faktisk er hjemme i huset.

Gadgets der bliver dig et bedre indeklima

Uanset hvilken luftrenser du ender med at købe, kan det være en god idé at købe en som kan rense mange flere kvadratmeter luft end det rum den faktisks skal stå i. Hvis du køber en luftrenser som kan håndtere et rum på 45kvm, så er det beregnet ud fra at blæseren kører på sin maksimale hastighed og det larme rigtig meget. Så hvis du køber en luftrenser, der kan håndtere mange kvadratmeter i et mindre rum, kan du få en god udskiftning af luften imens blæseren kører på laveste trin og ikke støjforurener.

Pure 411: Stilren, støjsvag og lille luftrenser til de fleste rum

Blueair Pure 411 er en relativt lille lille luftrenser, beregnet til børneværelset eller soveværelset. Den er også lidt mere moderne designet end mange andre luftrensere på markedet.

Det absolut bedste ved Pure 411 er, at den på sin laveste indstilling er tæt på umulig at høre. Dog kan du ikke slå LED-lyset på den fra, så hvis du vil sove i komplet mørke er dette ikke luftrenseren du skal købe. Lyset er dog meget svagt, men kan ses om natten.

Pure 411 modellen kan håndtere rum op til 15 kvadratmeter, og derfor er den ideel til soveværelset eller et mindre børneværelse. Det er dog en teknisk rent begrænset maskine uden adgang til internettet, eller andre hjælpsomme gimmicks, så du skal huske at manuelt tænde og slukke for den.

Blueair Pure 411 fås til 1149,- kr.
Et nyt filter koster cirka 250,- kr

Blueair Classic er all-in modellen der kan tage sig af stuen og køkkenet

I vægtklassen over Pure 411 modellen finder du et meget anderledes design, men får i bytte også lidt flere funktioner. I praksis så udfører den store model den samme opgave som den lille, men kan gøre det henover et større antal kvadratmeter (40kvm), og så har den en indbygget enhed til at tjekke luftkvaliteten i dit hjem.

Det er især smart, når du tager appen i brug for så kan du tjekke kvaliteten af luften i dit værelse og se effekten af luftrenseren eller blive klogere på hvor stor en effekt noget så simpelt som madlavning eller brændeovnen har på dit indeklima.

Appen gør det også muligt at justere hvor meget luftrenseren skal gøre om natten (eller om den skal slukke sig selv). Desværre er der ikke mulighed for mere avanceret kontrol over maskinen, andet end at justere hvor kraftigt den blæse.

Det større antal kvadratmeter som denne enhed dækker betyder dog også, at den larmer en smule mere end den lille Pure 411. Derfor er den bedst placeret i et sted som stuen eller køkkenet, hvor der i forvejen er mere naturlig støj end i et soveværelse.

Blueair Classic 405 er set til 4215,- kr.
Et nyt filter koster cirka 520,- kr.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

one × 1 =

No Comments Yet.