5 VIGTIGSTE TING NÅR DU KØBER FLADSKÆRM
Elektronista radioprogrammet på Radio24syv havde denne uge besøg af ekspert i digital tvdistribution Claus Büllow Christensen. I programmet kan du blandt andet hente 5 tips til dig der skal købe ny fladskærm. Elektronista programmet kan du høre på Radio24syv hver søndag kl. 17.05 eller på Radio24syv hjemmesiden hvor du også kan høre gamle programmer. Og så er der selvfølgelig Elektronista podcasten på iTunes.
5 tips når du køber ny fladskærm
Tip nummer 1
Pas på ikke at købe en for lille skærm. De fleste fladskærme har så godt et billede, og der bliver mere og mere HDTV, derfor kan de fleste kanaler godt bære et stort billede. Så hvis budget og stue kan bære det, så købe så stort som muligt! Og husk ikke at hænge skærmen for højt op på væggen, faktisk bør skærmen optimalt placeres så midten af billedet svarer til en lige linje fra øjnene hvor man sidder. Ligesom i gamle dage med rørfjernsynet, der stod på et bord!
Tip nummer 1
Sørg for at få mulighed for at se billedet, før du beslutter dig for LED eller Plasma tv. LED, eller LCD skærmen, kan have en tendens til at være “mælkede”, eller grålige i de sorte områder. De bedste LED kan lave flot sort, der giver en god oplevelse. Plasma kan altid lave perfekt sort, og har dermed en højt dynamisk kontrastforhold, som det hedder. Mange tv har flotte specifikationer, men det er ofte ved at “snyde” med elektronik, der laver kunstigt sort.
Tip nummer 2
Næsten alle fladskærme har en masse smarte funktioner der hedder noget med “800 mhz motion control”, “dynamisk sort niveau”, “dynamisk støjfilter” og så videre. Alle disse filtre, der skal forbedre billedet, er som standard slået til, men i realiteten vil de fleste finde at billedet er bedre, når de er slået FRA! Så når man har installeret sin fladskærm, skal man prøve at slå alt dette fra, og se om man så ikke synes billedet ser mere naturligt ud. Det er min erfaring. Og husk, på de fleste fladskærme skal man indstille det på hver enkelt indgang.
Tip nummer 3
En fladskærm med MPEG-4 tuner til både kabel-tv og satellit tv, samt antenne tv bør foretrækkes, fordi man så har alle muligheder. Disse skærme er forsynet med et hul, hvor man kan indsætte et kort modul fra en tv-udbyder, og dermed undgå en ekstern modtager boks. De nyeste fladskærme har som regel indbygget flere tunere, samt en USB-tilslutning, så man kan sætte en harddisk til, og optage direkte fra tv’et via den indbyggede programguide. Se også på den, når du ser på fladskærme – synes du menuen og programguiden ser lækker og overskuelig ud? Der er meget forskel mellem de forskellige producenter.
Tip nummer 4
Se mere på billedekvaliteten og størrelsen af skærmen fremfor ting som internet tilkobling og 3D. Internet tv er helt sikkert fremtiden, men de fleste bliver skuffede over de ting man kan med internet på sit tv i dag. Det er i mine øjne langt fra godt nok endnu, for besværligt og langsomt, og der er ikke rigtig nogle interessante tjenester. Det skal nok komme, men i dag er det bedre at købe en eksterne boks som f.eks. en AppleTV boks, og se at få den op på en USA konto, så oplever man hvor meget der kan lade sig gøre at se via internet! Og husk at alle tv-bokse, spil-konsoller og DVD-afspillere eller Blu-ray afspillere etc. skal kobles til fladskærmen med HDMI-kabler – de gamle SCART kabler giver grimme, analoge billeder!
Læg ikke for meget vægt på 3D, det er ikke godt nok endnu. De aktive briller er tunge og besværlige, og løber hurtigt tør for batteri, og man gider det ikke. Der er også for mange problemer med “skygge-billeder”, og lige meget hvad er det meget krævende i stuen at få 3D til at se rigtigt ud. Man skal sidde lige foran skærmen, der skal være mørkt i rummet og mange ting skal være indstillet perfekt, før man det er til at holde ud at se på. Senere på året begynder der at dukke fladskærme op med “passive” briller som vi kender det fra 3D biograferne – altså billige, lette briller, der giver en bedre 3D oplevelse – men også dyrere skærme.
Tip nummer 5
Man skal ikke forvente god lyd fra fladskærme, de er for tynde til ordentlige højttalere. Men billedeoplevelsen fra en god fladskærm forstærkes af rigtig god lyd, og helst fem-kanals Dolby Digital lyd! Mange tv-kanaler sender denne fremragende lydkvalitet i dag, som f.eks. TV 2 HD og DR HD, og alle DVD og Blu-ray, og de fleste tv-bokse, leverer også god digital lyd. Derfor bør man anskaffe sig en god forstærker til fladskærmen, eller tilslutte den man allerede har. Det mest optimale er en AV-Forstærker, hvor de forskellige billedkilder man har kan sendes vis HDMI kabler gennem forstærkeren og hen til fladskærmen.