Elektronista tester: Samsung Gear Sport – smartwatch til både hverdag og sport

6 Min læsning

Samsungs serie af smartwatches har fået et nyt medlem efter Gear S3’eren, der kom sidste år. Og den hedder ikke S4, men Gear Sport. Det giver god mening, for uret virker mere som en sportsversion af S3’eren end som en helt ny model. Elektronistas gæsteblogger, Thomas Grønfeldt Senger, har testet Gear Sport, både til hverdagsbrug og som sportsur. Design og navigation begejstrer, sportsfunktionerne er glimrende, men app-udvalget er stadig begrænset.

Design

Hvad man synes om et givent design er jo en smagssag, men jeg kan helt klart godt lide designet her. Det er mere råt end Apple Watch, men ikke helt så voldsomt som de to andre i Gear-serien. Der er skåret et par millimeter af diameteren, og en del af vægten, og det gør faktisk en stor forskel. Hvor S3 virkede meget voldsomt på mit håndled, synes jeg Sport fungerer rigtigt godt.

Samsung har bevaret mit yndlingselement fra S3 (og S2 før det), nemlig drejekransen, der bruges til at navigere rundt i urets menuer og andre funktioner. Det er et fedt throwback til klassiske dykkerure, og en virkelig god måde at navigere i urets menuer på. Især med handsker på er det en nem måde at bladre i widgets og beskeder.

Uret tiltrak sig faktisk også ret meget positiv opmærksomhed fra folk omkring mig i testperioden, hvor mange mente det var designet bedre end Apple Watch. Og det er jeg enig i. Det ligner mere et ur, der er blevet updated med teknologi, end et stykke teknologi, der er blevet presset ned i håndledsstørrelse.

Smart smartwatch

Som smartwatch kan uret det, det skal. Det integrerer fint med din smartphone, også selvom du ikke har en Samsung. Jeg testede uret med en iPhone, og der var ingen problemer der. Jeg fik alle notifikationer uden problemer, og igen er drejekransen en lækker måde at læse en længere besked på. Faktisk virker det som om begrænsningen ligger mere i, hvad en iPhone eller anden ikke-Samsung-telefon vil lade uret gøre, og ikke begrænsninger indbygget i urets funktioner. Sjovt nok var det en anelse mere besværligt at koble uret op på en (ikke-Samsung) Android end på min iPhone.

Samsung kører videre med deres eget smartwatch-styresystem, Tizen, og altså ikke Android Wear. Styresystemet fungerer rigtigt godt, men begrænser desværre lidt, hvad du har adgang til af apps

Når du siger “sport”…

Når man nu kalder et produkt for “Sport”, er det ret tydeligt, at man henvender sig til et aktivt segment. Uret sælges på at være egnet til løb, cykling og, modsat S3-serien, svømning. Derudover har det indbygget højdemåler, barometer og kompas, hvilket gør det interessant for outdoor-folket. Jeg har heldigvis lavet lidt af det hele, så jeg smed uret på armen og gik i gang.

Løb

Som løbeur er uret godt, dog uden at kunne måle sig med rendyrkede løbeure, som dem vi kender fra brands som Garmin og Suunto. GPS’en er fint præcis til selv den mest krævende løber, og dataen vises rigtigt lækkert på uret. Men pulsmåleren er lidt problematisk, især når pulsen for alvor kommer op, så er det som om den ikke rigtigt kan følge med. Og desværre har Samsung ikke gjort det muligt at koble uret sammen med ekstraudstyr, som et pulsbælte, så man må nøjes med den noget mere upræcise optiske håndledspulsmåling.

Der er en løbeapp i med en række træningprogrammer. De er fine nok, men for mange seriøse løbere vil det være en mangel, at man ikke kan lægge sine egne programmer ind. Folk er forskellige, og der er ikke noget løbeprogram, der passer til alle. Så her skal man nok ud og prøve nogle af de andre apps, der kan downloades.
Det er til gengæld lækkert, at uret har indbygget hukommelse, så man kan smide musik over på det, og så høre det med et par Bluetooth-høretelefoner. Det fungerer supergodt ved Spotify, hvor man kan gemme sine playlister lokalt på uret direkte i urets Spotify-app. Det kræver dog betalt Spotify-abonnement. Ellers kan du manuelt lægge musik over fra din computer, men det føles sådan lidt år 2000-agtigt, selvom det fungerer fint.

Svømning

Til svømning har jeg ikke set store at udsætte på det. Uret er vandtæt, og har en særlig skærmlås, så skærmen ikke tror den bliver trykket på, fordi der er “kontakt” med vandet. Den indbyggede svømmeapp gør det meste af det, jeg skal bruge, men jeg mistænker, at en mere prof svømmer end mig gerne ville have flere funktioner. Det, den kan, er primært at tælle baner, måle distance og tælle tag. Pulsmåleren kunne jeg ikke få til at virke, men det er ikke unormalt at optisk pulsmåling har det lidt stramt med vand, så igen, her kunne det være fedt, hvis man kunne forbinde uret med en brystrem til pulsmåling under vand, som f.eks. dem, Garmin laver.

Outdoor

Til outdoor har uret de basale ABC-funktioner (Altimeter, Barometer, Compass), og de fungerer fint. Dog kunne jeg ikke finde en måde at manuelt kalibrere uret for højde. Højdemåling i outdoor-ure, inklusive det her, bruger lufttrykket (via barometeret) til at udregne højden over havoverfladen.

Med en batterilevetid på fire dage er det ikke uret til den store Everest-ekspedition, men det kan fint være med på dagsturene på ferien i Alperne.

Aktivtetsmåler

Som daglig aktivitetsmåler kan jeg rigtigt godt lide uret. Jeg plejer at rende rundt med en Fitbit, og der kan Gear Sport fint måle sig med den. Præcisionen virker til at være meget sammenlignelig med Fitbit og min iPhone til daglig måling (men som nævnt noget upræcis til sport). Det eneste jeg ikke kan sige noget om, er søvnmålingen, for selvom det er en af de ting, uret kan, så er det bare for stort til, at jeg har tænkt mig at sove med det. Og Gear Sport var faktisk bedre til at gætte, hvad jeg lavede af sport og aktiviteter, end den Fitbit jeg testede det op mod.

… Så hvad er konklusionen? Uret er godt designet, det virker robust, har fin activity tracking og er habilt til de fleste sportsgrene uden at være sådan rigtig, rigtig god til nogle af dem.

Det kan derimod være et glimrende ur til dig, der i dag bruger din telefon til at tracke din træning og også har overvejet at investere i et smartwatch. Og især hvis man laver sådan lidt af hvert, sportsmæssigt, uden at være semi-professionel.

Som sportsur gør det sig en del bedre end konkurrenten Apple Watch. Der er færre apps tilgængeligt, men det kompenserer uret for med sin bedre navigation, bedre datavisning og mere robuste design. Og som sagt, personligt foretrækker jeg det her design og har fået meget positiv feedback på det. Også i det daglige er jeg glad for navigationen, der bare er hurtigere og mere intuitiv, end den der er på Apple Watch. Så selv som iPhone-ejer, ville jeg vælge det her over et Apple Watch. Men til løbeture ville jeg stadig tage mit Garmin på.

Plusser ved Samsung Sport Gear

  • Navigation, især drejekransen, fungerer rigtigt godt
  • Relativt let
  • Godt design (hvis man er til lidt mere robuste ure)
  • Vandtæt
  • Lokal hukommelse til at gemme musik på
  • God integration med Spotify (kræver abonnement)
  • Fine aktivitetstracking-funktioner
  • God smartphone-integration, både på iPhone og Android

Minusser ved Samsung Sport Gear

  • Begrænset app-udvalg
  • Mangler lidt funktioner for at være et seriøst sportsur (i hvert fald ved løb og outdoor)
  • Pulsmåling er ikke helt skarp nok
  • Ingen mulighed for at forbinde uret med f.eks. eksterne pulsbælter og foot pods
  • Kan ikke bruge GTX-filer (muligvis med en app jeg ikke fandt)

Samsung havde venligst udlånt et Gear Sport til denne test.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

three × 4 =

No Comments Yet.