Sådan genkender du farlige phishingmails
9 ud af 10 afsendte mails, kan kategoriseres som spam. Ved du, hvordan du undgår at blive snydt? Her er det du skal vide!
I gennemsnit har vi ½ million mails, der dagligt forsøges at blive leveret til vores servere. De fleste bliver sorteret fra, inden de når os, og det sidste filter er vores egen email-spamfilterboks.
Nogle af dem, som af og til sniger sig forbi filtrene, er Phishingmails. Det er mails, der udsendes med det formål at få fingrene i modtagerens kreditkortoplysninger.
Vi ser, at svindlerne, der prøver at snyde sig frem til kreditkortoplysninger via phishingmails, ofte misbruger SKAT, Nets og Danske Banks virksomhedsnavne. Her benytter de ofte en kopi af både virksomhedens eget logo og tekst. Når du klikker på linket i den falske mail, ender du ofte på en hjemmeside, der til forveksling ligner virksomhedens egen hjemmeside. På den falske hjemmeside bliver du så bedt om at oplyse dine kortoplysninger, så f.eks. overskydende skat kan udbetales.
Sådan genkender du phishingmails
- Afsenderadressen: Ofte stemmer afsenderadressen ikke overens med den afsender, mailen giver sig ud for at være sendt fra. Er afsenderen SKAT, skal afsenderadressen hedde @skat.dk. Står der anført andre mailadresser, er det et tegn på, at mailen er falsk.
- Linket: Linket afslører landingssiden. I enhver phishingmail er der et link, du skal klikke på. Hvis du er i tvivl om det er en falsk mail, kan du holde musen hen over link-teksten, hvorved det rigtige hyperlink vises. Er det en ægte mail, vil linket ofte hedde http://skat.dk/login. Er mailen falsk, vil linket være langt, svært at læse og indeholder ikke SKATs egen hjemmeside.
- Følsom data: Bliver du bedt om indtaste bank-eller kreditkortoplysninger, er det formentlig en falsk mail. Ingen danske firmaer vil nogensinde bede om at kortoplysninger via mail.
Hvad gør du, hvis du er i tvivl? Hvis du er i tvivl, så ring. Du skal aldrig tage nogen chancer, når det gælder personlige oplysninger. Er du i tvivl, om det er en ægte mail, bør du ringe til firmaet for at få be- eller afkræftet mailen.
Hvad gør du, hvis du er kommet til at klikke på linket? Skulle uheldet være ude og har du klikket og måske endda oplyst dine kortoplysninger på en falsk hjemmeside, så skal du kontakte din bank og få spærret betalingskortet.
Sådan undgår du, at din egen mailadresse bliver spamafsender
Langt størstedelen af al spam afsendes via det, der kaldes et bot-net, hvor en lokal server bliver hacket. Dette er klart den hurtigste måde at afsende mange spammails hurtigst muligt. Men der er alligevel utrolig mange, der får hacket deres egen mail, som efterfølgende så bliver udnyttet til at sende spam fra. Når din mail bliver hacket, er det passwordet, svindlerne tvinger sig adgang til. Det bliver ofte gjort ved rent gætteri vha. et stykke software, der systematisk gennemgår alle kendte passwords. Husk derfor at have et rigtig sikkert password!
Danhost har nogle flere råd om phishing og spammails.