Sådan kommer du sikkert af med din brugte elektronik.
Elektronista sætter i en artikelserie fokus på bæredygtig elektronik. Læs også 5 tips til hvordan du køber og sælger en brugt smartphone og hvordan du sletter en mobil før du sælger den.
Har du også fundet sig selv med en hammer i hånden i færd med at destruere harddisken i din gamle computer? Det er sket ikke nødvendigt.
Elektronista gider dig til at skaffe dig af med din brugte elektronik på en måde, der både tager hensyn til miljøet og sikrer dig, at din data bliver forsvarligt slettet inden. Og i nogle tilfælde kan du oven i købet tjene penge på din gamle elektronik. Ja, også den, der er helt og aldeles smadret!
Først og fremmest: Smid aldrig nogensinde din brugte elektronik defekt/ikke defekt ud med dit almindelige affald. Det er der tre årsager til:
- Elektronik indeholder (i nogle tilfælde) værdifulde metaller, som går tabt, når det smides ud med det almindelige restaffald. Derudover miljøskadende stoffer, som kviksølv, PVC eller bly, som det af hensyn til miljøet er meget vigtigt, bliver sorteret på rette vis.
- En tablet, smartphone eller computer indeholder store mængder personligt data, som kan blive misbrugt, hvis du ikke sikrer dig, at alt er væk inden det smides ud. Nogle devices er svære at rense helt for personlig data og derfor er det vigtigt, at du kan være sikker på, at evt. tilbagebleven data destrueres efterfølgende.
- Hvis din elektronik er forholdsvis ny, kan den genbruges og det betyder, at du enten kan sælge den med fortjeneste, at du kan bruge den i bytte og opnå rabat på et nyt elektronikkøb eller i det mindste; at en anden kan bruge din brugte device lidt endnu og dermed give den en anelse længere levetid – et langt bedre alternativ end hvis den blot ender som restaffald.
Hvordan du smartest kommer af med din brugte elektronik, afhænger af hvor gamle dine devices er, hvilket mærke de er fra og i hvor god stand de er i:
Få penge for din brugte elektronik
Hvis din elektronik er forholdsvis ny kan du i mange tilfælde få penge for den og det er uanset hvilken stand den er i, eller om du har fået monteret uoriginale dele, fx i form af nyt glas på skærmen.
Det er selvfølgelig muligt at sælge elektronik på egen hånd gennem fx DBA, men vil du undgå besværet og sikre dig, at din data er forsvarligt slettet og at devisen bliver genanvendt, kan du overveje at sælge til virksomheder som fx. Greenmind, Bluecity eller Webuyit, der alle reparerer og gensælger brugt elektronik og som garanterer at destruere eventuel tilbagebleven personlig data fra dine devices.
Husk at tjekke om de tager netop det brand, din device er fra. Som udgangspunkt kan du altid komme af med nyere Iphones (5S/SE-XS Max) og MacBooks (2011-nu) og nyere samsung smartphones.
Få rabat på et nyt køb med din brugte elektronik
Flere steder kan du indlevere din brugte device og få rabat, hvis du køber en ny samme sted. Det er ikke sikkert, at din brugte elektronik bliver genanvendt og får nyt liv, men i det mindste bliver den sorteret korrekt ift. affaldssortering og så er elektronikforhandlerene også underlagt regler for, hvordan de skal behandle og destruere eventuel tilbagebleven data.
Apple har et koncept, der hedder Apple Trade In, hvor du kan få et gavekort i bytte for din brugte device, hvis den er i god nok stand. Hvis ikke, bliver enkelte dele sorteret fra til genanvendelse af demonteringsrobotten Daisy.
Humac tager med konceptet BuyBack imod brugte devices, endda fra andre mærker en Apple, og du må indlevere så mange gamle produkter, du vil. Buyback giver dig rabat på en ny vare i butikken, men kan ikke ombyttes til rede penge.
Elgiganten opkøber også din brugte elektronik og giver rabat på dit køb hos dem. Der er ingen regler for, at det produkt du køber skal være identisk med det brugte du indlever og du kan således bruge din gamle device til at få rabat på en vaskemaskine. Til gengæld er de ret strike med standen på den brugte elektronik og dermed er der formentlig meget af det, vi har liggende hjemme i skuffen, som Elgiganten ikke ville give rabat for.
Power giver med Buy Back rabat på en ny vare, der købes i en af deres butikker, hvis du indleverer din gamle device.
Giv din gamle telefon til velgørenhed
Hvis du er i besiddelse af en ældre telefon – måske sådan én, der ikke bliver tillagt stor værdi på vore breddegrader, men som ellers er funktionel, kan du donere den til velgørenhed og hjælpe mennekser i nød, for hvem din brugte telefon har livsændrende betydning. Den landsdækkende velgørenhedsorganisation Danmission indsamler brugte telefoner i alle deres butikker og sender dem videre til fattige i 3. verdens lande.
Smid din brugte og helt og aldeles færdige elektronik ud på rette vis
Overvej en ekstra gang, om der måske er dele af elektronikken som kan genbruges, selv hvis din tablet/ smartphone eller PC er helt smadret.
Hvis den er af en nyere model er det bestemt en tanke værd, og så kan du måske aflevere den uden at få noget retur, men i det mindste vidende om, at enkelte dele kan blive genbrugt, at de resterende dele vil blive sorteret korrekt og at dine personlige data vil blive sikkert destrueret.
Under alle omstændigheder skal den elektronik, der ikke længere fungerer, afskaffes via officielle kanaler: På kommunernes genbrugsstationer, tilbage til butikkerne (evt. via ReBuy) eller til de virksomheder der opkøber og genanvender elektronik, som fx Greenmind. Sidstnævnte tager også imod din elektronik, hvis de ikke kan genanvende den – og destruerer den på korrekt vis.
Aflever din brugte elektronik på en genbrugsstation
Personligt ville jeg aldrig selv skille mig af med mine devices (PC, tablet, smartphone) gennem en genbrugsstation, da det mange steder er ret enkelt at fiske dem op fra de små containere og så ville jeg være bange for, hvad der kunne ske med den efterfølgende. Selvom jeg har renset min device for data, kan jeg jo have overset noget og det vil altid udgøre en risiko, fremfor ved en direkte overlevering til en af ovenstående opkøbsvirksomheder.
Al anden elektronik; Lygter, fjernsyn, badevægte, foodprocessorer mm. der ikke har indeholdt personfølsomt data, tøver jeg ikke med at smide ud på genbrugsstationerne.
HUSK: Dine brugte devices taber hurtigt værdi, ikke bare for dig, men også for andre, hvis de skal genanvendes. Skil dig derfor hurtigst muligt af med dem, når du får en ny og lad være med at have dem ligende i skuffen.
I de tilfælde hvor du har brug for en ekstra telefon, hvis din egen fx er til reparation, kan du altid låne én af din teleudbyder.
Læs her en guide til at nulstille dine devices, samt slette din data, så du trygt og sikkert kan sende dem videre til genanvendelse.
Peter
november 30, 2022Greenmind, Bluecity, Webuyit, Recycleit, Irep er alle en og samme viksomhed, mere til info.