Podcast #338 Private informationer du ikke ved, du deler på nettet – Overvågningskapitalismens indtog

3 Min læsning

Du ved godt at Google, Facebook og Instagram samler informationer ind om dig, når du bevæger dig rundt på nettet. Hvem du er, hvor gammel du er, hvem du kender, hvor du bevæger dig, din seksualitet, dine madvaner, dine sovevaner, dine feriedestinationer, din indkomst, hvem du kan lide og hvem du ikke kan lide. Dine tidligere kærester, din nuværende kæreste eller kærester og din fremtidige kæreste. Det ved du godt, de ved om dig, ik? Men vidste du også godt, at hele din digitale adfærd kan analyseres så detaljeret, at data du slet ikke tænker over, du har delt, får afgørende indflydelse på hvordan brands manipulerer med dine vaner og nogle gange endda ændrer dine vaner? Laver du tre prikker eller et udråbstegn efter din statusopdatering? Er dine instagram-billeder primært i blå og kølige nuancer eller varme og orange? Bestiller du vegetarmad, når du skal på en flyrejse? Det er blevet helt umuligt at vide, hvilken data vi afgiver og hvordan den bliver brugt. Det betyder ikke alene at vi skal kræve mere gennemsigtighed men også at teknologivirksomhederne har et meget stort ansvar for at forvalte teknologiens magt ansvarligt.

LYT TIL PROGRAMMET ELLER ABONNER PÅ ELEKTRONISTA I DIN YNDLINGSPODCAST-APP

 

Shownotes

Ugens gæst er Mikkel Flyverbom, en mand af mange titler. Flyverbom er både professor i kommunikation og digitale forandringer på Copenhagen Business School, studieleder for bachelor-uddannelse i Digital Management og medlem af DK Tech Kommissionen. Han har skrevet bøgerne The Power of Networks: Organizing the Global Politics of the Internet, og The Digital Prism: Transparency and Managed Visibilities in a Datafied World.

Du kan læse listen over de mest irriterende tech buzzwords lige her. 

Flere og flere virksomheder begynder at gøre opmærksom på, at de arbejder med kunstig intelligens og data på ansvarlig vis. Du kan fx se videoen med Telefonica om, hvordan vi forvalter kunstig intelligens moralsk ansvarligt her. 

CSR står for Corporate Social Responsibility og du kan blive mindet om hvad det indebærer her. 

Shoshana Zuboff er professor på Harvard og forfatter til den anerkendte bog “The Age of Surveillance Capitalism“, hvor hun bl.a. skriver om mikrodata og overvågningskapitalisme. 

Du kan læse mere en uddybning af Zuboffs begreber såsom fx overvågningskapitalisme og forudsigelsesprodukter i denne Q&A.

Harvard-professor Shoshana Zuboff er desuden tidligere blevet interviewet i Radio 24 syvs program “Aflyttet” med Anders Kjærulff. Det kan du høre lige her.

Du kan læse et interview med eksperterne Shannon Vallor og Tim Urban om hvad AI egentlig er, og hvornår vi skal passe på lige her

En ny undersøgelse peger på at mennesker med lav selvkontrol er mest udsatte overfor internetkriminalitet. 

Youtube kommer i pædofili-skandale, fordi youtuberen Matt Watson viste, hvor let det er for pædofile at finde store mængder af erotiske videoer af børn i badetøj og andre sårbare situationer. 

Du kan se de nyeste bøjelige telefoner, der blev præsenteret på Mobile World Congress 2019 (MWC) lige her.

Der blev for nylig fundet et bug på el-løbehjulene som producenten Lime står bag, der resulterede i tilfælde af pludselige hårde opremsninger. Det kan du læse mere om lige her.

Du kan se med backstage på optagelserne til ugens Elektronista Podcast på vores Instagram lige her.

Kinesiske forældre laver gentests på deres børn for at lede efter skjulte talenter i deres DNA.

 

Ugens app- og anbefaling

Du kan følge Christiane Vejlø på Twitter lige her.

Du kan følge Mikkel Flyverbom på LinkedIn, når han altså ikke keder sig for meget og på Twitter lige her. 

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 × three =

No Comments Yet.