Lyd i hjemmet: 3 bud på forskellige musikkilder

6 Min læsning

Musikfans kan være meget forskellige og har mange forskellige behov. Dette gælder ikke mindst, når musikken skal flyde ud gennem højttalere i hjemmet. Alt fra indretning over livsstil til husets størrelse kommer i betragtning. Her er tre bud på tre forskellige måder at høre musik på for tre forskellige grupper af musikfans.

Der er mange forskellige måder at fylde sit hjem med musik på. For nogle er det vigtigt, at det lyder godt, for andre er det vigtigere, at man nemt kan lytte til musikken, uanset hvor man befinder sig i hjemmet. For en hel tredje gruppe handler det om at signalere en livsstil, hvor autenticitet og rodfæstethed er i højsædet, når det gælder musik. Og heldigvis er der udstyr til alle tre grupper, der kan give ens hjemmeliv et soundtrack på præcis den måde, de ønsker sig.

Lyd og design i harmoni

Der er musikfans, for hvem både lydkvalitet og design skal gå op i en højere enhed. De vil helst ikke gå på kompromis med den gode lyd, men vil på den anden side heller ikke ofre den indretning i hjemmet, de har brugt evigheder på at gøre perfekt. For denne gruppe handler det ofte om strømlinethed og minimalisme uden kabler alle vegne eller store kasser med forstærkere og højttalere i, der fylder en masse i stuen. I stedet skal kilden til musikken helst være smuk i sig selv, samtidigt med at lyden er smuk.

Musikfans i denne gruppe har for længst smidt de analoge medier som CD’er eller LP’er på loftet (eller på lossepladsen), har droppet computeren med alle musikfilerne på og har overgivet sig til streamingtjenesternes usynlige musikleverancer. Det er musikfans, der ikke har noget imod at være bundet til et bestemt rum, når der skal lyttes til musik, især hvis lydkvaliteten er i orden, og kilden til musikken er smuk at se på.

Andre musikfans har måske lidt sværere ved at sidde stille. For dem er musik noget, der gerne må fylde hele huset, uden at gå alt for meget på kompromis med lydkvaliteten. Heller ikke denne gruppe gider at trække kabler rundt i hele hytten for at kunne høre musik, uanset hvor de befinder sig på matriklen, så for dem er den trådløse løsning også god.

Men det er for denne gruppe af musikfans at multirums-højttalerne er opfundet. På disse er lydkvaliteten typisk ikke helt lige så god, men der findes produkter i kategorien, der lyder ganske fint – især taget i betragtning, at det er supernemt og belejligt at skifte musikken ud, uanset om man er i kælderen, i køkkenet, i stuen eller på loftet. For denne gruppe afbalanceres design og lydkvalitet med simpel betjening og muligheden for at lytte, hvorend man befinder sig.

Tilbage til den varme, analoge lyd

Endelig er der også fans, der går tilbage til rødderne for indspillet musik. Det første musikmedie var magnetruller, men dem var der ikke mange af i de små hjem. Det første fysiske medier for indspillet musik, der fik succes, var vinylpladerne. Disse har vist sig at have en vis overlevelsesevne og er kommet tilbage i stor stil i de senere år. Faktisk tjener musikbranchen lige så mange penge på vinyl-LP’er i dag, som de gjorde i slutningen af firserne, også selvom de fleste mennesker lytter til musik via streaming. Grunden er, at vinyl-lytning er et ritual, hvor man koncentreret lytter til musikken. Det gør pladespilleren til en helt særlig musikkilde, der især værdsættes af den gruppe, der godt kan lide, at tingene har en vis oprindelighed. Det er mere besværligt, og det fylder mere op i ens hjem at lytte til LP’er. Der er også dem, der mener, at lydkvaliteten ikke er den samme. Men man lytter på den anden side også mere koncentreret, når man hører musik på vinyl. Det er en mere autentisk oplevelse.

 

Tre forskellige måder at få musikken til at leve i hjemmet på

1. Smuk lyd i endnu smukkere indpakning

Bowers & Wilkins Zeppelin Wireless

 

Bowers & Wilkins, også kendt som B&W, har længe stået bag en af de mest populære, trådløse højttalere på markedet. Og når man ser på den, forstår man godt hvorfor. Zeppelin Wireless er den nyeste generation af B&Ws Zeppelin-serie, der i årevis har fået musikken til at leve i hjemmet – også selvom kilden blot er en simpel smartphone forbundet til en streamingtjeneste. Det strømlinede design, der fra starten var inspireret af skandinavisk minimalisme (og nærmest var mere B&O end B&O selv kunne levere), tilføjer et niveau af klasse til en hvilken som helst bolig, og leverer samtidig en uforlignelig lydkvalitet, dens kategori taget i betragtning.

Den zeppeliner-formede enhed kan håndtere stort set alle trådløse standarder, så du kan forbinde via AirPlay, Bluetooth og wi-fi, uanset om din musikkilde er en smartphone, en computer eller en tablet og næsten uanset hvilket mærke, der står på den. Den kan både monteres på væggen og stå selv, sådan at du kan passe den ind i dit hjems indretning. Det sidste gøres også nemmere af, at den fås i både sort og hvid. Endelig kan du også vælge at bruge den som en slags soundbar, hvis du gerne vil give dit TV bedre lyd – det sker via line-indgangen på højttaleren. Prisen på Zeppelin Wireless-højtaleren ligger på 5.199 kroner.

2. Løsningen til det store hus

Sonos Play:5

Hele fordelen ved trådløs musik er, at man kan lytte til musikken rundt om i huset uden at skulle trække kabler alle vegne. Hvis afstandene i dit hjem er større end din musiksamling, er en trådløs højttalerløsning med adgang til nettet vejen frem.

Sonos har længe været førende på det område, ikke mindst fordi, deres højttalere ofte har direkte adgang til musikstreaming-tjenester som Apple Music, Spotify, Deezer, TIDAL og flere andre. Det hele kan styres fra din smartphone. Med Sonos Play:5 får du samtidig en højttaler, der kan spille hele køkken/alrummet eller stuen op med de seks højttalere, den har ombord.

Vil du have stereo i stuen, skal du købe to af dem og måske også en subwoofer. Men Sonos Play:5 har også en avanceret multirums-funktion, så du musikken kan spille den samme – eller forskellig – musik i flere rum i huset samtidigt. På den måde kan musik streamet fra nettet komme ud i hele dit hjem. Sonos Play:5 koster 4.349 kroner.

3. Tilbage til rødderne

Argon TT-2-pladespiller

Vinyl er populært som aldrig før, og selv hvis du aldrig tidligere har ejet en pladespiller, er der noget ganske særligt over denne måde at høre musik på. Musikken påkræver sig din opmærksomhed, om ikke andet fordi pladen skal vendes efter 20-22 minutter. Det er et ritual at høre musik på vinyl, og man lytter ikke bare til den som baggrundsstøj.

En god måde at komme i gang med – eller komme tilbage til – LP’erne, er Argons TT-2 USB-pladespiller. Den har et lækkert, strømlinet design i sort og hvid uden ekstra ting, der bare er til pynt. Selve pladetallerkenen er lavet af tykt glas, hvilket giver et helt særligt look, men også hjælpler på lydkvaliteten. Det sidste gøres dog også bedre af den medfølgende Ortofon-pickup og den veldesignede pickup-arm samt elektronikken i Argon TT-2 USB. Den har en forforstærker indbygget, så den kan sættes direkte til en aktiv højttaler (som f.eks. Zeppelin Wireless ovenfor) via dennes analoge line-indgang.

Denne pladespiller går endda så meget tilbage til rødderne og fundamentet for pladespillere, at man skal flytte drivremmen, når man vil lytte til noget på 45 omdrejninger per minut i stedet for 33. Og skulle man alligevel en dag beslutte sig for at blive 100% digital, kan man overføre sine LP’er til en computer via den indbyggede USB-port. For de 2.999 kroner Argons TT-2 USB-pladespiller koster, får man også et gennemsigtigt og dekorativt støvlåg med.

Artiklen er sponsoreret af Hi-fi Klubben.

 

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

thirteen − six =

No Comments Yet.