Har vi en Statsminister som ikke forstår sin telefon? (Spoiler- næppe!)
Nej det er ikke en bagatel, at vi har en Statsminister, der frivilligt lige tager en boomerhat på og smågrinende spiller uforstående, når talen falder på teknologi og digital sikkerhed.
Der findes statsledere, som afslører deres uvidenhed, når de praler af deres kendskab til den digitale verden. Som Donald Trump der selvsikkert fremhævede sin 12 årige søn som nærmest et computergeni, der var “rigtig god til cyber”.
“I have a son. He’s 10 years old. He has computers. He is so good with these computers, it’s unbelievable. The security aspect of cyber is very, very tough”
Donald Trump 2016
Så findes der statsledere, som koketterer med, at de ikke ved noget om teknologi. Som Mette Frederiksen da hun denne uge befippet udbrød “nu nævner du nogle medier, som jeg ikke engang ved findes”, da en journalist spurgte om det kunne tænkes, hun i minksagen ud over SMS havde kommunikeret på f.eks. messenger, Facebook eller Signal.
Lige gyldigt hvordan vi vender og drejer Statsministerens udtalelse, så er den utrolig problematisk. Mette Frederiksen er den absolut øverste leder i vores land. Den kommunikation der foregår på hendes niveau må af naturlige årsager ligge under for stærke sikkerhedskrav. Som en leder i den position må man forvente, at hun er briefet på hvordan hun skal håndtere sin digitale sikkerhed. Hvad hun bør og ikke bør gøre. Hvad det betyder at kommunikere krypteret, hvad det betyder at tage back ups, hvornår noget kan genskabes, hvornår man er på en sikker forbindelse, hvad det betyder at gemme ting i skyen, og hvad der sker, når man sletter noget.
Og nej det er ikke noget alle almindelige mennesker nødvendigvis ved eller kan forventes at vide. Men vi bør simpelthen kunne forvente at vores øverste leder har den basale indsigt. Sagen er den, at det også er det mest sandsynligt, at Mette Frederiksen faktisk godt forstår sin telefon og dens funktioner. Statsministeren har tidligere udtalt sig om Messenger i et interview i Politiken, hvor hun taler om beskatning af techgiganter. Facebook er hendes mest benyttede kommunikationskanal, og hun har ifølge BT haft en profil siden 2009. Messenger er en del af facebook. Hun er en haj med makrelmadder på Instagram, hvor hun har lavet 654 opslag på to år. Den platform indeholder også en chatfunktion. Og Signal er den mest kendte end to end krypterede kommunikationsapp i verden. Den ligger altid i toppen af appstores, og er blandt andet anbefalet af Edward Snowden og Elon Musk. Det er simpelthen ikke sandsynligt, at Statsministeren i sine mange år i toppolitik aldrig har interesseret sig for eller hørt om krypterede apps. Iøvrigt er “slet sms’er efter 30 dage” en utrolig simpel funktion enhver med en iPhone kan slå til under Indstillinger/beskeder.
Jeg er blevet rådgivet af Statsministeriet i forhold til sms’er og informationssikkerhed, og jeg har ikke mulighed for at gå ind i de mere tekniske spørgsmål omkring det.
Mette Frederiksen EB.dk 28 oktober 2021
Når Frederiksen ikke vil udtale sig om “det tekniske” er det altså ikke særlig teknisk. Og da den aktuelle sag handler om dokumentation for hvad der er sagt og sket hvornår i minksagen, virker det forunderligt belejligt, at SMS kommunikationen mellem de fire vigtigste skikkelser i sagen er pist forsvundet.
Statsministeren har travlt ved håndvasken og fralægger sig alt ansvar. Det var embedsværket må vi forstå. Nærmere betegnet departementschef Barbara Bertelsen, som har givet Statsministeren råd om at slette SMS beskeder efter 30 dage. Hvornår aner Statsministeren ikke. Forklaringen var at det var af sikkerhedsmæssige årsager.
Hvorfor det er en departementschef og ikke en sikkerhedsekspert som rådgiver Statsministeren om håndtering af IT sikkerhed er et spørgsmål, som står ubesvaret hen. Hvorfor Statsministeren betragter SMS’er som så vigtig kommunikation, at den af sikkerhedsmæssige årsager skal slettes og samtidig vurderer, at den ikke er vigtig nok til at blive journaliseret er også en gåde.
I det hele taget er hele SMS gate utrolig symptomatisk for den oprindelige problematik. Nemlig at der er dele af regeringens beslutningsproces, som den ikke ønsker befolkningen skal have indsigt i. Og at disse dele muligvis er afgørende, når det skal vurderes, om der er tale om lovbrud.
Så nej det er ikke lige meget, at vi har en Statsminister, der frivilligt lige tager en boomerhat på og smågrinende spiller uforstående, når talen falder på teknologi og digital sikkerhed. Det kan nemlig betyde hele fire ting som allesammen er ret problematiske. At den digitale sikkerhed hos Statsministeren sejler. At hun agerer stedmoderligt og indifferent overfor et fagområde, som har indflydelse på alle hendes ministerier og som i øvrigt står for en stor del af arbejds- og innovationskraften i landet. At hun virkelig ikke forstår basal teknologi. Og slutteligt kan det jo også være, at hun rent faktisk har ret godt styr på det. Men det ikke er et narrativ der lige passer ind, når man ønsker at fraskrive sig ansvar.
Og nå ja. En overvejelse. Når man er på Signal kan man se hvem i ens adressebog, der også er på Signal. Mon der er nogen, der har Statsministerens nummer i deres telefon og har set om hun popper op? (Iøvrigt en ikke særlig privacy venlig feature ved Signal.)
Navi
november 6, 2021han sagde ikke ” messenger, Facebook eller Signal”, han sagde “messenger eller Signal”. Først i hans efterfølgende mumlen blev Facebook nævnt. PS. Ingen af vores chefer rører indstillinger i deres telefon, det har de IT afdelingen til.