Guide: Undgå at din adgangskode bliver opsnappet
Elektronistas gæsteblogger, Rasmus Sørensen, giver dig 3 tips til, hvordan du undgår at få din adgangskode opsnappet – og 4 forholdsregler, du bør tage, når du handler online.
Online-handelen er steget markant de seneste år. Desværre er alt for mange shoppere ikke varsomme nok, når de handler online. Det er et stort problem, for hvor der er pengeoverførsler, er der også svindlere på udkig efter dine personlige oplysninger.
Årets sidste måneder er også årets mest travle shoppingtid – ikke mindst takket være de de store shoppingdage Black Friday og Cyber Monday og så selvfølgelig hele julehandlen. Se her hvilke forholdsregler, du bør tage inden du kaster dig ud i online-shoppingen.
- Brug en kompliceret adgangskode
Desværre er det for mange vigtigere at have et kodeord, der er nemt at huske fremfor et kodeord, der er svært at knække for hackere. Dette er selvfølgelig fint, lige indtil det går galt, og din adgangskode ender i de forkerte hænder.
Hvis du har valgt en simpel adgangskode, vil det være nemt for en potentiel hacker at finde ud af det. Bruger du dit postnummer eller den by du bor i, dit efternavn eller din fødselsdag som adgangskode, så beder du selv om problemer. Det samme gælder for adgangskoder, som der er nemme at skrive på et tastatur, som f.eks. “123456”, “123456789” eller “qwerty”. Lyder det latterligt? Jamen… Det var faktisk de mest brugte adgangskoder i hele verden i 2016.
Så hvor lang tid tager det en hacker at knække en simpel adgangskode ved hjælp af en almindelig computer? Hvis din adgangskode er ”123456” vil det tage omkring 1 sekund. Hvis din adgangskode er din fødselsdag vil det tage ham to minutter. Prøv at tjekke her, hvor lang tid det tager at finde ud af et kodeord, som svarer til dit eget hos Kaspersky.
Det er vigtigt at huske at et kompliceret adgangsord ikke nødvendigvis behøver at være et kodeord, som er svært at huske. Black-Friday.Sale giver dig en god guide til, hvordan dette burde gøres.
- Brug ikke det samme kodeord igen og igen.
En undersøgelse lavet af TeleSign viser, at 73 pct. af alle online-konti er beskyttet af gentagne adgangskoder. Skræmmende når man ved, at flere af de store websider er blevet hacket de seneste par år. Resultatet? Alt fra kundeinformationer, adgangskoder samt kreditkort informationer.
Hvis du kun har en eller to adgangskoder til at beskytte alle dine konti, kan en hændelse som denne udløse en dominoeffekt. Det er det samme, som kun at have én nøgle til huset, bilen, cyklen og smykkeskrinet. Løsningen bør være at have en unik adgangskode til hver eneste konto. Mere tidskrævende? Ja, men det er det hele værd. Du bør også overveje at få en kodeordsadministrator, der gemmer alle dine kodeord, så du ikke behøver at huske hver enkelt af dem.
- Del ikke dine adgangskoder
Ifølge LastPass, deler 95 pct. af os alle sammen vores adgangskoder med andre mennesker. 43 pct. af disse adgangskoder kan føre til finansiel information om os. 76 pct. siger, at de deler adgangskoder med en partner, 26 pct. med et barn, 22 pct. med en eller flere kollegaer og 16 pct. med en ven. Selvfølgelig er denne form for deling af adgangskoder næsten umulig at forhindre, men som huskeregel bør det altid undgås. De gange, hvor du er nødt til at dele din adgangskode, bør du altid ændre koden efterfølgende.
… og 4 forholdsregler, du bør tage, når du shopper online
Udover at følge disse enkle regler for adgangskode, bør du også overveje at følge nogle af de andre vigtige regler for at forhindre at folk kan få adgang til dine oplysninger på nettet.
- Undgå at bruge offentligt wi-fi
En undersøgelse lavet af Identity Theft Resource Center viser, at næsten 8 ud af 10 personer bruger et åbent wi-fi-netværk mindst en gang om måneden. Hvis du handler online, skal du aldrig gøre det, mens du er tilsluttet et af disse netværk – for eksempel i en lufthavn eller på et hotel. Det er meget nemt for en hacker at få adgang til dine oplysninger, mens de er tilsluttet det samme netværk.
Dette kan gøres på mange forskellige måder, men prøv for eksempel at spørge dig selv: Hvordan ved du, at wi-fi-signalet ”hotel gæst” rent faktisk tilhører det hotel, som du bor på, og ikke en fyr, der søger efter dine oplysninger, som sidder i naboværelset.
- Køb fra HTTPS-sider
Se altid efter S I “HTTPS”, som er placeret i url-adressen til enhver online butik. S står for ”sikker” og viser, at oplysningerne fra dit kreditkort, som du deler med webstedet, er krypteret. Kun modtageren kan dermed læse de oplysninger, som du overleverer.
Hvis du ikke kan se ”S” kun ”HTTP”, skal du undgå at handle på det pågældende websted. Heldigvis har de fleste websteder allerede implementeret dette sikkerhedsniveau. Data fra Let’s Encrypt viser, at 60 pct. af alle websteder, der er indlæst i webbrowseren Firefox, indtil videre har HTTPS i webadressen.
- Gem ikke dine kreditkortinformationer hos webbutikkerne
Det er fristende at give en webbutik tilladelse til at gemme dit kreditkortinformationer til næste gang, du laver en handel på deres webshop. Det gør det hurtigere. 94 millioner amerikaner gør allerede dette, ifølge en undersøgelse fra CreditCards.com.
Ja, vi synes alle, at det er kedeligt at indtaste alle numrene, hver gang vi skal købe noget online, men problemet er bare, at hvis hackerne skulle være så heldige at få adgang til din computer, serverer du næsten alle informationerne til dem på et sølvfad. Du kan sammenligne det med at have et stykke papir i din pung med alle dine pinkodeinformationer.
- Hvad er din mavefornemmelse ?
Hvis en restaurant ser snavset ud, vælger de fleste ikke at spise dér. Hvis en fysisk butik er meget rodet, vælger man ofte ikke at handle ind i netop denne butik. Samme princip bør man følge, når man handler online. Hvis netbutikken ser rodet ud, uden tilstrækkelig kontaktinformationer til deres hovedkontor, eller med tilbud, der ser for gode ud til at det kan være sandt, skal du se dig om efter et andet sted at handle.
Fitster
juli 12, 2019Super fint og relevant indlæg i disse dage. Langt hen af vejen noget, som man selv bør kunne tænke sig til. Ikke desto mindre, så er der mange, som ikke får gjort noget ved det. Det er jo svært at forsikre sig, når ens hus er brændt ned. Så jeg har taget denne artikel til mig.