Gør 2020 til året hvor du skruer op for din digitale sikkerhed
Gør det nye årti til starten på et mere sikkert digitalt liv. Vi guider dig igennem tre essentielle måder du kan blive mere sikker
Vi har efterhånden alle prøvet at stå op om morgen, og kunne se at der er en email fra en af de mange onlinetjenester vi bruger med beskeden om at nogen har forsøgt at nulstille ens kodeord og tvinge sig adgang til kontoen.
I værste fald vågner man op, og kan ikke komme ind på sin email fordi nogen faktisk har fået adgang til det. Så lad os gøre 2020 året hvor vi skruer op for sikkerheden på vores uundværelige digitale tjenester som email, Dropbox og sociale medier. Her er tre måder du kan skrue op for din sikkerhed, fra bedre kodeord til all-in løsningen der giver dig fuldkommen ro i sindet.
Tip 1: Få dig nogle bedre kodeord
Det første led i sikkerhedskæden er altid dit kodeord. Du bør altid bruge forskellige kodeord til alle de tjenester du logger ind på. Det giver bedre sikkerhed, og gør at hvis uheldet er ude så er det kun ét sted problemet er, og ikke overalt på internettet.
Men det kan være svært at huske alle de kodeord, og gøre dem sikre nok til at de ikke kan blive knækket. Så anskaf dig en app, som ikke bare husker dine kodeord men også foreslår komplekse kodeord, der er svære at knække hvis nogen udser sig din konto.
Apps som 1Password (betalt tjeneste) og LastPass (gratis) er ideelle løsninger. De har apps til alle platforme og lader dig få optimeret din kodeords-sikkerhed.
Vidste du..
At du inde på hjemmesiden haveibeenpwned.com kan skrive din emailadresse, og se om den optræder på diverse læk af kodeord og personlig information? Giv det et kig, og husk at skifte dit kodeord!
Tip 2: To-trins verifikation gør dit liv mere sikkert
Ofte er et stærkt kodeord ikke nok til at give dig sikkerhed, uanset hvor komplekst eller opfindsomt det er. Hvis det først er lækket og frit tilgængeligt på internettet, er der ikke så meget at gøre.
Derfor er to-trins verfikation et essentielt værktøj til, at holde ubudne gæster ude af dine fotoalbums eller din email-konto. Systemet kender du sikkert allerede fra NemID, hvor kombinationen af brugernavn og kodeord ikke er nok, du skal også bekræfte at det faktisk er dig gennem en app, SMS, email eller en tilfældig genereret kode fra en Authenticator-app.
Du finder to-trins verifikation på stort set alle tjenester du bruger, så hop ind i sikkerhedsindstillingerne på alle dine services, og sørg for at det er slået tid.
Du kan bruge en app som Authy (gratis) til at hjælpe dig med at holde styr på de tjenester, hvor du har slået to-trins verifikation til.
Tip 3: Det fysiske kodeord er fremtiden for digital sikkerhed
Hvis du vil sove uden frygt for at nogen får adgang til dine kontoer, så skal du ud og investere i en sikkerhedsnøgle.
De er udviklet til at være den bedste forsvar mod ubudne gæster og på mange måder fungerer de ligesom to-trins verfikation, bortset fra at det i stedet for en SMS eller email kræver en fysisk USB-nøgle, som du skal indsætte i din computer/telefon for at bekræfte, at det faktisk er dig der prøver at logge ind.
Det giver et ekstra lag af sikkerhed, da det kræver fysisk tyveri af din USB-nøgle for at kunne logge ind som dig.
Det betyder også, at hver gang du logger ind et nyt sted skal du have nøglen på dig, og det kan blive besværgeligt at fiske nøgleringen frem for, at kunne logge ind på sin Google-konto, men til gengæld er der ingen anden der kan komme ind.
Sikkerhedsnøgle-systemet er understøttet af en lang række tjenester som Google, Dropbox, Twitter, Facebook og Windows.
Det er langt fra alt det virker på, men hvis du går meget op i sikkerhed er dette den ultimative måde at købe sig til fred og ro.
Christian Kokke
februar 25, 2020Især nr. 3 er interessant. Idéen med at udnytte det fysiske er ret fed (og vel egentlig det stik modsatte af, hvad man normalt får at vide — at man ikke skal skrive koder ned på et stykke papir). Men hvordan fungerer det, hvis man mister USBen et sted? Jeg ved, jeg har forlagt en del gennem årenes løb.