FARVEL TIL KREDITKORT- NFC OG HVORFOR DET ER VIGTIGT FOR DIG
Af Christiane Vejlø
Er du klar til en fremtid, hvor du kan smide pung, kreditkort og medlemskort i skraldespanden og i stedet samle det hele på din smartphone? NFC teknologien gør det muligt og den er her allerede.
Japanerne gør det. Roskilde Festival gør det med de kendte, Skanderborg Festival gør det med alle. Bruger NFC som betalingsmetode. En hurtig berøring “BIP” og pengene bliver trukket fra din konto. Se klippet fra hvor TVAvisen med Elektronista går tæt på NFC. Klik på billedet herunder.
NFC står for Near Field Communication. Altså kommunikation mellem ting som befinder sig i nærheden af hinanden. Det kunne f.eks. være to mobiltelefoner eller mellem en mobiltelefon og en ande digital enhed. En mobiltelefon og en højtaler eller en mobiltelefon og en anden digital enhed. F.eks. i en restaurant eller et transportmiddel. Siden 2003 har indbyggere i London dagligt brugt NFC teknologi i deres Oister rejsekort.. Man kan kort sige at NFC’s hovedfunktioner er sharing, pairing og paying.
NFC teknologien har potentiale til at erstatte bus- og togkort, sygesikringskort, kreditkort, fitnesskort og rabatkuponer. Teknologien kan i princippet lægges ind i alt og findes allerede i poletter, navneskilte, armbånd, nøgleringe, visitkort, klistermærker og meget mere.
Styrken ved NFC teknologien er blandt andet at den er let at bruge. Den skaber hurtigt et netværk mellem to enheder uden at brugeren behøver at gøre noget. Det er nemmere end parring og kodeord som ofte kommer i spil, når vi bruger bluetooth eller wifi til at lade enheder som f.eks. en mobiltelefon og en højtaler tale sammen.
Smartphonen er på mange måder centrum for NFC teknologien. Vi har allesammen en og den er altid på os. NFC er efterhånden en forventet feature i nye high end smartphones. ( lad os se om iPhone 5S kommer med på vognen).
NFC kan også erstatte QR koder som vi efterhånden er vant til at se i gadebilledet og i magasiner. En QR kode skal skannes med en særlig app, men en NFC chip på et produkt eller i et blad skal blot berøres med mobiltelefonen og så dukker der rabatkoder, ekstra info, videofilm ect. op på telefonen.
NFC vil kunne bruges alle steder hvor der normalt ville være en transaktion eller en udveksling af information. Det kan være almindelige butikker men også automater og resorts hvor f.eks. børn får deres eget armbånd til forlystelser og mad.
Men hvornår kan vi så forvente at NFC for alvor kommer til at gøre en forskel for os brugere?
Det ser faktisk ud som om der er ved at ske noget. For festivalgængere på Roskilde og Skanderborg blev 2013 året hvor kontanterne blev erstattet af et armbånd med NFC teknologi og en optanket konto til fadøl og tømmermændsmad. Men hvad hvis man mister sit armbånd eller sin mobiltelefon? Ja det er selvfølgelig altid en mulighed. Men man kan også miste sin pung (især i en festival brandert), og kontanter har ingen kode som pengene på det digitale device jo har.
For at NFC teknologien skal blive en succes skal både NFC telefoner og betalingsterminaler være klar. Men det ser ud til at der er ved at ske noget. Lige nu er mange butikker ved at udskifte betalingsterminaler, og de store udbydere af betalingsterminaler har efterhånden sikret, at der er NFC i de nye terminaler. F.eks. er Dansk Supermarked med Bilka, Føtex og Netto samt Coop (Super Brugsen og Fakta) igang med at udskifte Dankort-automater, til nye med NFC. De forventer at være færdig i 2014.
Telebranchens vil også have en del af kagen og gik derfor i starten af 2013 sammen i et fælles selskab ved navn 4T. (TDC, Telia, Telenor og 3). 4T planlægger at lancere forskellige betalingsprodukter som de danske telekunder kan benytte sig af når de handler. Eksempler er:
Betaling på nettet (fjernhandel)– I stedet for at taste dine kreditkort informationer ind hver gang du handler på nettet, så handler du med dit telefonnummer og en firecifret kode. Kreditkortet bliver forbundet med din telefon via en digital pung som du downloader som app. (kan også anvendes på iPhone).
Betaling i butik- (nærhandel)- Mobiltelefonen køres hen over en betalingsterminal som læser chip’en og trækker det aktuelle beløb. Kræver en smartphone med NFC teknologi.
Elektronista var for et par år siden i Japan for at indsamle digitale trends. Her er en film som især handler om japanernes trådløse betalinger.
Hvordan kan man ellers købe og sælge digitalt?
Mobile Pay- App fra Danske Bank. Både køber og sælger skal have app’en installeret og oprettet en konto med tilknyttet kreditkort.
Fedt: Penge udveksles nemt uden NemID mellem to Mobile Pay brugere
Surt: Begge skal være Mobile Pay brugere. Derfor ikke så god til f.eks. loppemarked.
iZettle: Lille kortlæser der sættes på iPhone. Den læser køberens kort og giver sælgeren mulighed for at oprette flere produkter
Fedt: Endelig kan alle tage kreditkort
Surt: I Danmark fungerer iZettle bare ikke med Dankort. Køberen får tilsendt et link som hun så skal følge til en side hvor hun betaler med kreditkort.
Jeppe Buk
august 21, 2013Bemærk at Mobile Pay kan bruges med konti og kort i alle danske banker – så det kan fint bruges på loppemarkeder? Jeg har i hvert fald haft stor glæde af Mobile Pay til betalinger mellem forældre i fodboldklubber og ifm. vejfest, hvor jeg bor :-)
mvh Jeppe
(arbejder i Danske Bank, udtaler mig her som privatperson)
Emil
september 9, 2013Linket til tv-avisen er udløbet, kunne være spændende at se. Findes det på fx YouTube?
christiane
september 10, 2013øv desværre nok ikke :-(
Chris
november 27, 2013I min vennekreds bruger vi BigeWallet, og det tror jeg vi bliver ved med.