Hvad er egentlig skønhed i en filtertid? Har du fået snapchat-dysmorfi?
Du kender dem. De sjove filtre fra Snapchat, som gør dig til et nuttet kanin eller de fristende Instagram filtre, som forvandler dig til en toplækker version af dig selv. Huden er som fersken, rynkerne forsvinder, øjnene stråler, tænderne lyser hvide. På sociale medier kan vi alle være modelsmukke.
Mange af de flotte mennesker vi ser på sociale medier er jo ikke så perfekte i virkeligheden. Alligevel viser der sig nu en tendens til at vi bruger Snapchat og Instagram-billeder som pejlemærke. Skønhedsklinikker og plastikkirurger oplever i stigende grad, at kunderne kommer med kraftigt redigerede social media-billeder for at vise, hvordan de gerne vil se ud. Filtrenes urealistiske resultater er simpelthen ved at give os en helt forskruet opfattelse af, hvordan mennesker i virkeligheden ser ud. Og det kalder eksperterne for dysmorfi. Helt specifikt Snapchat-dysmorfi.
Hele vores måde at betragte os selv på er under forandring. I gamle dage eksisterede der et begrænset antal billeder af almindelige mennesker i print, og de havde ingen indflydelse på, hvordan de tog sig ud på billederne, som jo først blev fremkaldt senere og typisk ikke efterbehandlet. Idag bliver vi ikke kun konfronteret med vores eget billede, når vi børster tænder om morgenen eller passerer familiefotoet på vej ud af døren. Nej, vi er konstant udsat for forskellige versioner af os selv i billedform. Alle dem vi deler. Dem andre deler, og dem der repræsenterer os på sociale medier. Fra LinkedIn til Tinder.
Vores billeder er vores digitale avatar. De repræsenterer os i den digitale verden, og derfor er de også vigtige for os, og for dem der forholder sig til os. Men er det så også det rigtige billede af os? I en verden, hvor vi bliver bombarderet med forskønnede billeder, kan det være svært at være den hellige, der insisterer på #Nofilter. Et hashtag der iøvrigt primært bliver brugt, når man har været så heldig med en solnedgang eller et selfie, at det allerede ser ud som om, der er filter på.
Jeg tror, at vi om få år ser tilbage på denne denne periodes ultraforskønnede filterbilleder, hundehvalpe-tunger, blinkende stjerner, uproportionelt store øjne og betragter det som dårlig smag. Et minde som bliver ligeså kikset som en dårlig 80’er frisure. Filtrene kommer på ingen måde til at gå væk, men værktøjerne bliver mere avancerede og skal man være rigtig lækker, skal man se naturlig ud. I takt med at teknologien fylder mere og mere, vil der opstå en modreaktion mod den digitale perfektion. Når de animerede supermodeller er helt perfekte og robotterne ingen fejl begår, SÅ begynder det at være hot at være et helt almindeligt fejlfuldt homo sapiens igen. Men selvfølgelig ikke et grimt et af slagsen. Det siger sig selv…..
Læs også…
https://www.elektronista.dk/digital-kultur/menneske-maskine-klar-verden-du-ikke-kan-kende-forskel
Thomas
august 22, 2018Synes det er vigtigt, at man adskiller tingene. Den rigtige skønhed kommer fra dig selv, og hvordan du ønsker at style din hverdag!
Regitze
oktober 28, 2018Hvor fin en artikel! Og tak for dit positive syn på udviklingen. Jeg ser det rigtig meget i de unge, – hvordan de næsten kan overraskes af et billede af dem selv uden filter. Men blev forhåbningsfuld af at læse dette :-)