HOUSE OF CARDS- NÅR TV ALDRIG NÅR FJERNSYNSKANALEN

4 Min læsning

Af Christiane Vejlø

Jeg har et bud på forskellen mellem tv og fjernsyn. Fjernsyn er noget man ser i en stor kasse på et tidspunkt som andre bestemmer for én. TV er noget man ser på den skærm som er i nærheden, når det passer én selv. Lige nu passer House of Cards på Netflix mig rigtig godt!

Den amerikanske underholdningstjeneste Netflix har netop lanceret deres helt egen originalt producerede tvserie som fuldstændig springer fjernsynet over. Dramaserien House of Cards med Oscarvinderen Kevin Spacey (som jeg engang har haft som bordherre til en middag- bare lidt bonusinfo) kan nemlig kun ses på Netflix og alle afsnit er tilgængelige fra 1. premiere dag. En tvserie fuldstændig på brugerens præmisser.

Hjemme hos os er Borgen og Birgitte Nyborg (Sidse Barbett Knudsen) blevet skiftet ud med den skruppelløse Washington politiker Frank Underwood (Kevin Spacey)- i House of Cards. Det er ret symbolsk at vi fuldstændig stoppede med at følge fjernsynsserien Borgen i det øjeblik House of Cards ramte vores øvrige platforme. Og med øvrige platforme mener jeg tablets, smartphones, Apple tv boks, Playstation, Xbox og Smarttv. Vi kan se den når vi vil, hvor vi vil og på den platform som lige er nærmest.

House of Cards ligner på mange måder en hver anden god dramaserie med den forskel, at du ikke skal omkring en fjernsyns flow kanal for at se den. Der er ikke noget med “se med næste uge- hvis du ellers så kan huske hvad der skete sidst” eller “se næste uges afsnit på nettet lige nu hvis du betaler flere penge for noget du allerede betaler for via din kabelpakke”.

Netflix er en månedlig abonnementsservice som for 79 kr. om måneden giver adgang til et gigantisk underholdningsbuffet af film og serier. Netflix har været kritiseret for ikke at ligge inde med det nyeste indhold. Det argument blegner temmelig meget med House of Cards produktionen. Det er kun Netflix brugere som kan følge serien, alle afsnit er tilgængelige på én gang, og det er så vidt jeg ved også første gang, at en tvserie får premiere over hele verden (altså de dele Netflix dækker) samtidig.

Elektronista’s Christiane Vejlø med Netflix CEO Reed Hastings

Er kombinationen af House of Cards og det eksisterende indhold så nok til at forblive abonnent på tjenesten? Ja det synes jeg. Også selvom den danske version af Netflix stadig halter indholdsmæssigt bagud i forhold til den amerikanske. Men den er efter min mening stadig den bedste streamingtjeneste pt.

Og til dem der sidder og brokker sig over on demand seening, og mener at det tager vores store fællesskabsoplevelse væk. Glem det. Vi er bare en del af at meget større fællesskab. Vi deler vores begejstring for den nye serie ikke kun med kollegaerne på jobbet men også med amerikanere, svenskere og englændere som også lige nu har adgang til hele første sæson af House of Cards. Vi gør det bare på sociale medier, hvor især Twitter er eminent som metakommentarspor under hashtagget #houseofcards

Hvor en traditionel fjernsynskanal typisk lader produktionsselskaber og redaktører i fællesskab finde frem til indhold, som de mener befolkningen burde have lyst til at se, så er Netflix kendt for at ligge inde med nogle af de mest avancerede opdagelsesværktøjer som sikrer, at brugerne hele tiden tilbydes nyt indhold som matcher deres interesser og behov. Netflix kender med andre ord rigtig meget til vores vaner og vores måder at se film og tvserier på. Hvad vi ser, hvornår vi ser det, hvornår vi pauser en film, hvor tit vi ser, hvilke skuespillere vi foretrækker, hvilken genre vi helst vi se ect.

Det er faktisk også den store mængde af data (Big Data) og Netflix’ særlige indsigt i brugerbasen som ligger til grund for valget af politisk thriller med Kevin Spacey i hovedrollen. Hvordan kan det nu lade sig gøre? Jo Netflix har brugt de avancerede profileringsværktøjer til at finde ud af præcist hvilken kombination af tema og skuespiller som brugerbasen er mest interesserede i. De brugere som kunne lide den oprindelige BBC udgave af House of Cards kunne nemlig også godt lide film med skuespilleren Kevin Spacey og instruktøren David Fincher. Netflix slog det hele sammen og voila. House of Cards er endt som en fed serie som jeg ihvertfald gerne vil se!

Men er en dyr egenproduktion af en tvserie så en god forretning for Netflix? Ingen tvivl om at det har kostet knaster at producere House of Cards. 3 mio dollars pr. afsnit for at være mere præcis. Der er pænt meget product placement med især Coca Cola, Apple og Sony produkter, men en udskrivning af de store uden tvivl. Men Netflix har altså også en gigantisk stor kundegruppe på omkring 30 mio brugere som elsker at streame. Og i modsætning til serier som har premiere på det traditionelle fjernsynskanaler, så er Netflix ikke afhængig af høje seertal fra starten. Serien kan ligge og udvikle sig over tiden, og det vigtigste for Netflix er at folk fortsat bliver i kundebasen og at flere kommer til.

House of Cards er med til at cementere Netflix som måske den mest innovative og progressive indholdstjeneste lige nu. Er det godt for Netflix? Well aktiekursen har ihvertfald taget en kæmpetur opad den seneste uge, så noget tyder på strategien ikke er helt dum.

Netflix stopper ikke original produktioner med de 2 forudbestilte sæsoner af House of Cards. I pipelinen ligger også en genindspilning af Arrested Development, Eli Roth’s horror serie Hemlock Grove og Weeds skaberen Jenji Kohan’s fænglescomedy Orange Is The New Black. 

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

5 × five =

2 Comments
  • Peter B. Schaufuss
    februar 5, 2013

    Jeg kunne ikke være mere enig.

    House of Cards er en fantastisk serie i høj kvalitet og Netflix er efter min mening fremtiden for TV.

    Væk med regionsbegrænsninger, reklamer og afsnit på bestemte tider. Nu er dig mig, som betaler, der bestemmer hvad jeg vil se, hvornår jeg vil se det, og hvor jeg vil se de henne.

    Velkommen til fremtiden!

  • Stig Larsen
    februar 5, 2013

    Sådan er vi nogen som har haft det i årevis, der bliver faktisk produceret kvalitetsfjernsyn ude i verden, programmer som af en eller anden grund aldrig når danske kanaler. Hvis kabelkanalerne (tidligere luftbårne) ikke skal glemmes helt, må de udvise en større bredde og bedre kvalitet. Når man kigger programmet igennem for en dag, er der uhyggeligt lidt forskel på kanalerne og deres indhold. Nogen gange sender de faktisk det samme.
    Det bliver ikke ved at gå med reality, reruns af de samme fem serier og filmpakker fra Hollywood.