Windows 10 – Tilbage til fremtiden
Microsoft er klar til at blive elsket igen, men er Windows 10 klar til at blive elsket af os? Elektronista dykker ned i Microsofts bud på fremtiden.
Det er mange år siden, at Microsoft har været seje. De er for længst blevet overhalet af Apple og Google når det kommer til den generelle opfattelse af hvem der er cool, innovativ og gør en masse nye ting. De sidste mange år har Microsoft stået ovre i deres eget hjørne med Office-pakken og tjent ufatteligt mange penge, imens støvet har lagt sig i flere lag ovenpå deres kedelige business-ydre.
Men de sidste 18 måneder er Microsoft vågnet af deres kontorkedelige søvn. På meget kort tid har firmaet leveret flere imponerende fremtidsvisioner og er tættere på at være den seje knægt i klassen end nogensinde før. Først var der dødsstødet til Internet Explorer, så var der Microsoft HoloLens og nu er der Windows 10. Microsoft vil gerne have dig til at elske dem igen.
Windows 10 – Vi lader som om Windows 8 aldrig skete
Windows 10 er lige så meget en frisk start for Microsoft, som det er en stor undskyldning for Windows 8. En stor del af Microsofts marketing i forbindelse med Windows 10 har været at kaste Windows 8 under bussen, og sige undskyld for de designparadigmer, der ikke fungerede. Derfor har Windows 10 handlet rigtig meget om at vise en fremtid, hvor det klassiske skrivebord lever i bedste velgående.
Windows 10 kommer ikke til at revolutionere hele Windows-oplevelsen, og det er med vilje. Det skal føles som noget du kan genkende og bruge med det samme.
Derfor er fundamentet i Windows 10 hverken teknologi, design eller ny banebrydende cloud-teknologi. I stedet er det én mand: Satya Nadella. Microsofts nye chef, der trådte til i 2014. Siden Nadella kom til magten i Microsoft er der sket en masse ting, der ville have virket som ønsketænkning for få år siden. I dag kan du få Microsoft Office til iOS og Android, og Microsoft er begyndt at opkøbe nogle af de mest populære appudviklere på markedet (senest Wunderlist og Sunrise) i stedet for at prøve og genopfinde den dybe tallerken selv.
Under Nadella er Microsoft gået fra at være et stagneret og forudsigeligt firma til at være den innovative og nytænkende i klassen.
Satya Nadellas indflydelse i alt hvad Microsoft laver kan mærkes i Windows 10, og den generelle ånd der er hos Microsoft. Til den præsentation af Windows 10, som Elektronista deltog i, var der en mærkbar stemning af, at der ikke er noget at skamme sig over mere.
Microsoft er endelig begyndt at gøre alle de ting, som alle har tænkt ville være en fornuftig idé men ingen har turdet sige højt. Det afspejler sig også i Windows 10 som helhed, der er et styresystem som kommer til at få en helt anden eksistens hos Microsoft end alle de andre udgaver af Windows. Dette skyldes primært deres “Insider” program, hvor du som almindelig bruger kan få adgang til tidlige versioner af den næste Windows opdatering, og Microsoft kan nemt og hurtigt skubbe små hurtige opdateringer ud på markedet – frem for at vi skal sidde og vente på en Service Pack hvert halve år.
https://youtu.be/j3ZLphVaxkg
Windows 10 ender i alt hvad du ejer
Windows 10 er ikke bare et nyt styresystem til din PC, det er også hele omdrejningspunktet for Microsofts strategi for samtlige devices de har. Uanset om det er en PC, Xbox, HoloLens eller Windows Phone, så vil det hele køre Windows 10 inden længe. Microsoft har endda også en særlig udgave af Windows 10 bygget med henblik på Internet of Things. For når Microsoft snakker om Windows 10, så lyder det meget lidt som et styresystem til en computer; det er mere en filosofi for hele virksomheden og fundamentet for Microsofts fremtid.
At have alle devices, som Microsoft producerer, køre den samme Windows 10-kerne, giver også nogle helt unikke muligheder, der ellers har været forbeholdt Apple og fordelene ved deres meget kontrollerede miljø.
Den primære fordel er muligheden for Universale Apps. Køber du en app på Windows 10 app storen, så vil den med alt sandsynlighed også virke på din telefon, Xbox og tablet. Microsofts store vision er, at alle dine apps skal følge med dig på alle de platforme du ejer, og du skal have adgang til alle dine informationer via deres OneDrive system.
Det er et voldsomt ambitiøst projekt, og lykkes det, vil Microsoft ende ud med en app-platform, der ikke bare vil gøre deres PC stærk, men også give dem løsningen på det største problem ved Windows Mobile – nemlig at ingen har gidet udvikle apps til den platform. Hvis publikum pludselig ikke bare er den minimale gruppe af Windows Phone-ejere, men også inkluderer alle med en Xbox eller Windows 10 PC, så er der langt større grund til at lave en app, der virker på alle platformene.
Microsoft håber også, at det vil overtale dig til at sige farvel til din iPhone eller Android med det store appudvalg. Også selvom Microsoft meget aggressivt er begyndt at udgive alt fra Office til Outlook på de konkurrerende systemer. Microsoft vil have, at du bruger deres platform og apps, uanset om det er på deres egen hjemmebane ellers hos konkurrenten. En strategi, som er utroligt fjern fra det firma, vi ellers normalt kender.
https://youtu.be/VX4MROp6rng
Udover de universelle apps til Windows 10, så er der også en masse andre små ting, som gør hele oplevelsen langt mere sammenhængende. Har du en Xbox One og en Windows 10 PC, kan du streame dine Xbox One spil til din PC, hvis nu stuen er optaget og du virkelig gerne vil spille Halo. Du kan også spille multiplayer på tværs af de to maskiner, så hvis du har en Xbox One og alle dine venner har en PC, kan I stadig spille sammen i spil som Fable Legends, der kommer til oktober.
Windows 10 er endestationen
Med Universal Apps og Windows 10 som kernen i alle Microsofts produkter trænger der sig et meget naturligt spørgsmål på: Hvad så næste år, når Windows 11 kommer?
Svaret er ganske simpelt: Windows 11 findes ikke og kommer aldrig til det. Windows 10 er endestationen for Microsoft, ligesom Apple har droppet at introducere Mac OS 11 og i stedet holder sig til OS X navngivningen. Ligeledes vil Microsoft beholde Windows 10 navnet og i stedet bygge videre på det fundament. Så selvom vi næste år får en Windows 11-værdig opdatering til styresystemet, så vil der stadig stå Windows 10 på din skærm.
For forbrugeren kommer det ikke til at betyde alverden. Men som et standpunkt for Microsoft vil det få en enorm indflydelse. Microsoft ser Windows 10 som en platform fremfor endnu en udgave af Windows. Det er et fundament, der skal bære dem de næste mange år og være startskuddet til at give dem en langt stærkere position på markedet end nogensinde før. Nok er der Windows på 90% af alle computere i verden, men bare fordi du bruger Windows, elsker du det nødvendigvis ikke. Microsoft vil ændre den holdning med Windows 10.
Dagligdagen med Windows 10
Den største ros, der kan gives til Windows 10 er, at det på ingen måde føles som en revolution. Det ligner Windows 7 i en rigtig høj grad, og det er godt. Der er ingen forsøg på at presse nye designfilosofier ned i halsen på dig. I stedet står der tilbage en finpudset udgave af det, som Windows 7 introducerede med små bider af de gode idéer, der lå gemt dybt inde i Windows 8.
Resultatet er et styresystem, der i dagligdagen føles nemt at navigere, forstå og bruge. Der er ikke en konstant frustration over ikke at kunne finde frem til ting, eller vide hvordan man får en menu frem på skærmen. Det føles langt om længe som at Microsoft har bygget et styresystem til rigtige mennesker.
Desværre er det ikke ren glæde med Windows 10. En af systemets absolut mest interessante funktioner er “Cortana” – Microsofts svar på Siri og Google Now. Men som med de fleste andre af disse stemmestyrede digitale assistenter virker de ikke i Danmark. Microsoft vil heller ikke love, at vi nogensinde kommer til at snakke dansk til Cortana, så der skal krydses fingre. En anden funktion, der ikke er tilgængelig her og nu, kommer til gengæld meget snart, og det er Windows Hello.
“Hello” er en af de mere interessante funktioner i Windows 10. Det udnytter nemlig det indbyggede kamera, der er i din laptop og bruger det til ansigtsgenkendelse af dig, så du kan logge ind på din computer uden at skrive et kodeord. En funktion, der vil gøre det meget nemmere for familier med en fælles computer, eller bare som almen sikkerhedsforanstaltning. Men det kræver nogle særligt avancerede, RealSense, webcams for at virke, og der er kun 10 maskiner på markedet med sådan et indbygget.
Mange flere vil komme i løbet af efteråret, men Elektronista fik en demonstration af Windows Hello på en prototype-laptop med et RealSense kamera installeret, og det er svært ikke at være meget imponeret. Kameraet nåede at opdage personen foran computeren før hænderne nåede tastaturet, og hvis det kommer til at gå stærkt i den færdige udgave af Windows 10, har Microsoft formået at skabe en af de funktioner, man kommer til at savne hos konkurrenten.
Windows 10 er alt andet end en revolution, og det er godt
Det er en oplevelse uden nonsens, og i en tid hvor alle vil være unikke med deres produkter er det forfriskende at se Microsoft forsøge at respektere, at et styresystem bare skal være en landingsbane for apps. Det glider ind i baggrunden af ens hverdag, og med det har Microsoft et solidt fundament for en vanvittigt spændende fremtid – hvis de vel atmærke ikke snubler på målstregen med HoloLens eller deres fremtidsplaner for Windows 10.
https://youtu.be/Gu6vmNz-PhE
Men her og nu, uanset om de store drømme om Windows Phone, Windows 10, HoloLens og Internet of Things resulterer i noget godt eller ej, så er Windows 10 et aldeles fremragende styresystem, og har du Windows 7 eller 8 kommer du til at opleve en mærkbar positiv fremgang. Om vi alle sammen kommer til at elske Windows er svært at sige. Men Microsoft har taget de nødvendige skridt i en ny og bedre retning for hvad Windows er.
Velkommen tilbage til fremtiden, Microsoft.
Windows 10 lanceres den 29. juli, som en gratis opdatering til alle Windows 7 og 8 ejere. Windows 10 vil være inkluderet i laptops, tablets og computere fra slutningen af august.
Ebbe Nikolajsen
august 9, 2015Det bli’r da spændene at se, hvor langt at Microsoft kan drive det med windows 10. Og hvad fremtiden ellers må byde på. Men en ting er i hvert fald sikkert. Og det er, at udviklingen står ikke stille. Nogen vil måske mene, at teknikken til fremstilling af cpu’er ikke kan forfines ret meget længere. Men så tror jeg bare, at de finder nye veje til at lave intelligente maskiner. Jeg er ret sikker på, at den dag snart kommer, hvor vi ikke behøver at bruge et tastatur længere. Men hvor vi bare kan diktere til maskinen, hvad der skal skrives og hvad der skal vises på skærmen.
Janne Ø
august 25, 2015Hej Elektronista
I skriver at Cortana ikke virker i Danmark. Kunne det skyldes de meget alvorlige sikkerhedsproblemer som bliver påpeget i dette interview eller siger man også ja til diverse “overvågnings-features” i den danske udgave?
https://www.youtube.com/watch?v=GLiozMpqV80
Mikkel Winther
august 25, 2015Hej Janne,
Det skyldes ikke sikkerhedsproblemer, men udelukkende at Microsoft simpelthen ikke har dansk stemmegenkendelse i deres teknologi.
Hverken deres Xbox eller Windows produkter kan forstå dansk, og sådan har det desværre meget i rigtig mange år. Så det har ikke noget med sikkerhed at gøre, men i stedet at de ikke har brugt ressourcerne på det.
I forhold til de forskellige tracking elementer i Windows 10, så er de tilstede uanset hvilket sprog du har installeret det på.
Per Andersen
juli 19, 2017Hvordan ser det ud her i 2017 har Microsoft fået stemmegenkendelse på deres produkter?
Altså på dansk
Hilsen Per
Mikkel Winther
juli 21, 2017Så vidt jeg er orienteret, så har Microsoft endnu ikke lanceret dansk stemmegenkendelse for Cortana. Så det er stadigvæk usikkert om det nogensinde kommer.
screenrecorderwindows10.com
januar 16, 2019This was the best thing for me here.