UGENS ELEKTRONISTA ER GITTE KJÆR

5 Min læsning

Af Christiane Vejlø

Undersøgelser foretaget af Elektronista i samarbejde med But-Why viser at ældre kvinder tit føler at fordomme holder dem fast i en rolle med teknologiangst. Mange har stor teknologibegejstring, og dem der ikke har føler ofte det er svært at kaste sig over teknologien- netop også på grund af fordomme. Nu findes der en bog til dem, der gerne vil have et lille skub med på vejen. Forfatteren hedder Gitte Kjær og hende har Elektronista mødt til en snak om gadgets og livet på nettet.

Gitte Kjær er en farverig kvinde. Cand. mag., erhvervshistoriker, forfatter, journalist og tidligere profilredaktør på Dagbladet Børsen. Gitte har netop udgivet “Mor på Nettet”– en håndbog med gode råd og fif til den ældre generation, der gerne vil vide lidt mere om at være online.

Hvad er din yndlingsgadget lige nu? Jeg er vildt forelsket i min MacBookAir, som jeg fik sidste år i julegave af min søn Henrik (Werdelin red.). Og fra min kæreste var der en iPad. Det er sjældent at min MacBookAir sover for sig selv. Jeg bruger den, når jeg arbejder, og tager den med i seng. Ofte får jeg mail, når jeg egentlig er faldet i søvn, og så ser jeg straks, hvem det mon er, der har mailet. Om morgenen bruger jeg iPad’en til at læse avis. Det virker rigtig godt.

 

Gittes søn Henrik Skyper hjem fra New York

 

Er det din oplevelse at ældre kvinder er interesserede i teknologi? Ja, det er ikke rigtigt, at de er uinteresserede, som det ofte hævdes. Men mange mangler mod til at kaste sig i lag med lærebøger i IT, der næsten er umulige at forstå og tilmed ofte kedelige. Men mange er godt med. En ældre dame i Haslev fortalte efter et foredrag, jeg holdt der, at hendes søn og svigerdatter havde fået en datter, mens de arbejdede i Sydafrika. Farmoderen så babyen på Skype og talte med familien hver dag også på Skype. Familien var ikke hjemme i Danmark i en årrække, men da de første gang kom hjem, og hun hentede dem i Kastrup lufthavn, løb den lille 4-årige pige, direkte hen til farmoderen, som hun aldrig havde mødt  – men kendte så godt fra Skype.

 

Clement Kjærsgaard er med i bogen- her bladrer Natholdet i Mor på nettet

Hvilke udfordringer er der for ældre brugere, når de skal lære at bruge nye tjenester på nettet? For det første skal de overvinde deres bekymring for, at det er vanskeligt. De fleste kvinder i den alder vi taler om, har sandsynligvis overkommet udfordringer, der får det at gå online og betjene en computer til at ligne det rene barnemad.  Manglende tillid til egen formåen er nok den største hindring. Nogle kvinder bliver smidt ud på dybt vand, og dem har jeg en særlig sympati og forståelse for. Det drejer sig især om enker, hvor manden har stået for kontakt til myndighederne og banken. Jeg mødte en datter, der kom ind på biblioteket i Ebeltoft, for at hente IT-lekture til moderen, som netop var blevet enke. Moderen på 77 havde aldrig været i nærheden af en computer. Nu rangerede hun som IT-invalid og en yngre kvindelig bankmedarbejder var stedse i den grad nedladende, så moderen græd, når hun var tvunget til at gå i banken.

Er der en tjeneste du er særlig glad for og vil anbefale til læsernes mødre? Der er to tjenester, jeg vil anbefale med megen varme.  Den første er logmein. Det er et genialt værktøj til at få hjælp til computeren ude fra. Ikke noget med at du behøver kaste dig flik flak ud og aflevere din computer i byen. Hjælpen hentes derhjemme fra med fjernbetjening. Dernæst er der fjernopbevaringen dropbox. Den er så nem at oprette og betjene. Da jeg havde skrevet på Twitter, at jeg elsker Dropbox, fik jeg en mail retur, at Dropbox også elsker mig! Min søn Henrik var netop på besøg på Dropbox kontor i San Fransisco, da jeg erklærede min kærlighed. Og han havde vist dem, hvad jeg havde skrevet.

Hvad skal man gøre for at få mor eller bedstemor til at kaste sig over ny teknologi? De skal motiveres. Det slår næppe fejl, dersom mor eller bedstemor overbevises om at gennem for eksempel Facebook kan de følge den yngre del af familien nærmest dagligt. Og måske kunne der også falde en bemærkning om, at de selv kunne komme til orde!

Hvilket website vil du gerne anbefale til andre og hvorfor?  Jeg kan ikke stå for at bladre igennem de gamle Daells Varehus kataloger via Det Kongelige Bibliotek. Det er selvfølgelig især sjovt, når man har set mannequinerne, der var den tids idoler og tøjet, der ofte er ultra forfærdeligt. Desuden er jeg meget glad for Illustreret Tidende, hvor jeg henter mange oplysninger. Det kongelige Bibliotek var tidligt ude med at lægge Illustreret Tidende ud. Det skal de have stor ros for.

Har du en favorit mobilapplikation lige nu? Jeg har en Iphone, hvor jeg netop har lagt Radio24syv ind. Facetime er jeg glad for og bruger meget. Og så har jeg en svaghed for Flight Radar24. Der er lidt eventyr over at kunne følge  fly hen over den himmel, som  Grundtvig skrev så malende om i “Dejlig er den himmel blå”.

Kan du anbefale nogle personer eller sider man bare skal følge? Jeg må indrømme, at jeg er lidt vild med Elektronista og Mom Blog Magazine news. Desuden har jeg glæde af min tidligere kollega på Jyllands-Posten, Elisabeth Saugmanns mange henvisninger til musik. Men jeg indrømmer, jeg starter altid dagen med lige at se, om der er nyt fra min søn på Facebook eller Twitter. På Twitter læser jeg alt hvad Dorte Toft, som jeg var kollega med på Dagbladet Børsen, kan finde på at mene, hvilket sjældent er kedeligt.

Har du et teknologi tip til andre? Jeg passer tit mine hunde og katten via computeren. Man kan have megen glæde af funktionen Photoboot, der jo er et Mac-tilbud. Jeg tjekker mine hunde og katten på en kombination af Photoboot og logmein, når jeg er væk fra dem i en længere periode. Så kan jeg se, om de får mad, og om de har det godt. Jeg stiller min store computer i køkkenet, hvor dyrene sover. Til min kærestes store irritation sover katten på spisebordet. Hundene i deres kurve. Naturligvis lader jeg lyset være tændt. Det er ingen sag at tjekke ind på logmein og derefter ind på Photo Boot, og det er tilmed gratis. Engang imellem kan jeg ikke lade være med at fotografere menagen på logmein/Photoboot, når de sover. Så giver det et lille spjæt i dyrene, der  ser sig forundret omkring, hvad var det der skete?

Bogen Mor på nettet kan du købe i boghandlere eller som ebog på f.eks. Booksnob.dk Du kan følge Gitte Kjær på twitter @Gittekjar,  på bloggen morpaanettet.dk og på Facebook siden Mor på nettet

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

20 − 18 =

No Comments Yet.