Sådan kommer du udenom Google – Apps til et liv uden Big Tech
Det er faktisk nemmere end du tror, at sige farvel til Google og gå andre veje når det kommer til email, søgninger og kalenderen. Vi viser dig alternativerne til den altdominerende platform.
Google ved rigtig mange ting. Og nogle synes måske de ved lidt for meget. I dag kan du leve stort set hele dit digitale liv ved hjælp af Google.
De kan hjælpe dig med emails, holde styr på dit liv med deres kalender, svare på spørgsmål via Google Assistent, stå for din browser med Google Chrome, lære dig at lappe et cykelhjul på YouTube og du kan se Netflix på fjernsynet ved hjælp af deres Google Chromecast.
Der er rigtig meget Google i mit liv, og formentlig også i dit. Men der er faktisk også alternativer til Google. Vi kigger dig et indblik i hvad de er, og hvordan du kommer igang med at bruge dem uanset hvilken platform du lever på i dag.
Få svar på alting uden at spørge Google
Google er først og fremmest en søgemaskine, og selvom det er en fremragende en af slagsen findes der faktisk alternativer til dem.
Hvis du bruger Android eller iOS, kan du inde i din telefons indstillinger nemt skifte til foreksempel den privatlivsfokuserede DuckDuckGo som din søgemaskine.
DuckDuckGo har gjort sig ganske populær som det privatlivsfokuserede alternativ til Google ved at anonymisere alt data og bruger sin egen teknologi til at scanne internettet.
Det tager få klik at ændre din søgemaskine, og er det første skridt væk fra Google.
Der findes faktisk alternativer til Gmail
Gmail er en af de mest populære tjenester, som Google tilbyder. Og det er med god grund. Da Gmail blev lanceret i 2004 var det en revolution og var med til at gøre emails for allemandseje på en nem og tilgængelig måde.
Men det er også en stor del af hele Googles reklameunivers og der bliver samlet en del data op i forbindelse med det. Derfor findes der i dag en masse alternative løsninger til email. Tjenester såsom det privatlivsfokuserede Hey.com koster et årligt beløb, men ligesom Gmail er gratis findes der også et privatlivsfokuseret gratis alternativ i form af Proton Mail.
Proton Mail har i rigtig mange år været populært blandt journalister, da alt data der ligger på Protons servere er krypterede og anonymiserede. Derfor er det et ideelt sted at sende sensitivt materiale og holde det væk fra resten af verden. Proton er gratis og bliver understøttet af betalende brugere og donationer.
Proton leverer dog ikke kun email. De har nemlig Google også en bred pakke af produkter i form af Proton Calendar og Proton Drive. De har dog ikke et modspil til hele Google Docs pakken. Til gengæld spiller Proton Mail, Drive og Calendar rigtig godt sammen og giver dig samtidig et privatlivsfokuseret alternativ til Google.
Du kan oprette en gratis konto hos Proton, hvor du får adgang til alle tre produkter men med begrænset lagerplads og muligheder i Mail-klienten. Der er mulighed for at betale for servicen, både på månedlig og årlig basis.
Beskyt din færden på internettet
Når du er på det store internet, er der også måder at beskytte dig selv på. På din computer kan du hente tracking-beskyttende browserudvidelser som Ghostery og Neeva.
Begge blokerer trackere på de hjemmesider du besøger, og forsøger at holde dig så anonym som mulig. Disse virker selvfølgelig også i Google Chrome, men du vil opnå større effekt ved at skifte browser.
På tablets og telefoner, kan du hente privatlivsfokuserede browsere såsom Firefox eller Brave. Der begge blokerer trackere og beskytter dit privatliv.