Ibelin er den film alle forældre, lærere, politikere og sundhedsfaglige bør se

6 Min læsning

I en tid hvor et borgerforslag foreslår et forbud mod sociale medier for unge under 18 er Netflix filmen “Ibelin” et virkelig godt bidrag til debatten. For at være et ungt menneske i en online verden er så meget mere end kritikere, politikere og mange forældre lige nu reducerer det til. For nogle er det i den digitale verden de ægte venskaber opstår. Der hvor et ungt menneske, som har det svært, kan være sig selv. Et rum hvor liv ikke kun bliver levet, men også reddet. Ibelin er en øjenåbner, en tåreperser og en filmoplevelse jeg ikke kan anbefale nok. 

Norske Mats Steen blev født med en sjælden sygdom der bandt ham til en kørestol gennem de sidste mange år af hans liv. Han og hans familie var fuldt bevidste om, at han næppe ville leve over 20 år. På trods af sit handicap blev Mats student med et af de højeste gennemsnit på årgangen. Men Mats kunne ikke gå til fester. Han kunne hverken bevæge sig, tale eller spise. Han kunne ikke gå på dates eller dyrke venskaber med sine klassekammerater. 

 

Mats forældres største sorg var ikke at Mats nok ville dø ung. Men at hans sygdom betød, at han ikke ville opleve forelskelse, venskaber og at hans handicap gjorde det svært for ham virkelig at gøre en forskel og være noget for andre. De kunne ikke have taget mere fejl. Kort efter den unge mands død som 25 årig strømmede det ind med kondolancer fra ukendte mennesker i hele verden. Mats havde nemlig levet et rigt liv som Ibelin- adelsmand, kvindebedårer og detektiv i spillet World of Warcraft. Men hvad der ifølge Mats mange venner i spillet især kendetegnede ham, så var det at han var empatisk, lyttende og en virkelig god ven som altid stod klar til at hjælpe. Et menneske som virkelig gjorde en forskel for dem der var så heldige at kende ham. 

Filmen om Mats er både noget af det bedste og mest menneskelige og rørende jeg nogensinde har set.  Den viser på fineste vis, hvordan man ikke kan reducere mennesker i computerspil eller på sociale medier til et-taller og nuller. I filmen ser vi hvordan Mats online kæreste Rumour pludselig forsvinder fra spillet uden varsel eller afsked. Mats og de øvrige venner bekymrer sig. Det lykkedes Mats at få kontakt til Rumour, og det viser sig, at hendes forældre har taget hendes computer med forklaringen, at hun spildte sit liv på folk hun aldrig havde mødt og som umuligt kunne være hendes ægte venner. De tager så utrolig meget fejl. Mats/Ibelin kan se det og får med sine utrolig diplomatiske evner overtalt forældrene til at give Rumour computeren tilbage.

Historien med Rumour er blot en af mange, hvor Mats er med til at skabe nærhed og mening mellem on- og offline verdenen.  Vi møder moderen, som ikke kan komme tæt på sin autistiske søn. Men da Mats foreslår de først starter med at hænge ud og lære at kramme online i spillet bliver det starten på et tæt bånd mellem mor og søn. Sønnen fortæller i filmen, hvordan han aldrig havde været det menneske han er offline idag, var det ikke for de muligheder Mats hjalp ham med at finde i deres fælles online verden. 

Historien om Mats tidlige liv fra tilsyneladende normal baby, til han som 4 årig får diagnosen Duccces til han som teenager sidder låst fast til en kørestil fortælles gennem hjemmevideoer og interview med hans forældre. Men så kommer historiens magiske fortællegreb. Gennem Mats blogposts i kombination med logfiler og computeranimation bygget på Mats og hans venners karakterer fra World of Warcraft oplever vi den unge mands eventyrlige dobbeltliv som den sympatiske og sjove figur Ibelin. Det er ikke mindre end revolutionerende og helt fantastisk. 

Jeg kan ikke huske nogen film jeg nogensinde har grædt så meget til som filmen om Mats og Ibelin. Jeg hulkede med snot og tårer. Historien om en ung mand der dør alt for tidligt er naturligvis meget bevægende. Men de store følelser kommer især i spil, fordi vi lærer Mats og hans fine væsen at kende gennem Ibelin. Når man hører Mats far til begravelsen fortælle, at det først indenfor den sidste uge er gået op for ham at hans søn i sit online liv faktisk var kendt som lidt af en kvindebedårer. Når man ser forældrenes erkendelse af at deres handicappede søn levede et rigt liv med masser af venner, som han virkelig gjorde en forskel for. Det er så fint og smuk og rørende selv det hårdeste hjerte må smelte. 

Mats har sine kampe med sin biologiske krop og et liv i en verden med tyngdekraft. Men vennerne i spillet har heller ikke altid let ved at finde deres plads i en analog verden. Filmens store morale er hvordan online venskaber og spillets muligheder giver værdi, hvor alt ellers er sort. 

Mats har valgt, at hans avatar Ibelins venner i spillet ikke skal kende til hans analoge krops svagheder. Ibelins krop er stor og stærk og smuk. Hver morgen løber Ibelin en 30 minutter lang rute gennem marker og skove og byer. Han går på værtshus. Tager til fester. Fisker i søen. Drikker suppe ved et lejrbål. Han dræber drager og kysser med piger. Ingen som ser filmen kan være i tvivl om et rigt sociale online liv er med til at give Mats livskvalitet, respekt og meningsfuldhed. 

Men hvordan hænger Mats computerliv så sammen med forbuddet mod sociale medier? Det gør det i den forstand, at vi skal passe på med at dæmonisere online livet og nedgøre de aktiviteter og venskaber som det digitale sociale liv også bringer med sig. Der er en trøst og mening at hente online, når livet offline bliver for svært. For generte teenagere, for unge med handicap, for unge med diagnoser, for unge som ikke føler sig til rette i deres biologiske krop. 

“”Det er digitale stimulanser, og det skal reguleres på lige fod med gambling, alkohol og tobak” udtaler Imran Rashid manden bag borgerforslaget som ønsker forbud mod sociale medier for unge under 18 til TV 2. Og selvom jeg gerne stemmer i mod techgiganternes udnyttelse af data, et kommercielt vanedannede design og manglende indgriben i skadeligt indhold, så finder jeg det samtidig dybt problematisk at debatten er så sort hvid. Vi kan sagtens tale om udfordringer ved sociale medier uden at sammenligne dem med heroinmisbrug eller at blive ramt af en bil (det sidste kom fra vores statsminister).  Sociale medier er og kan mange ting, og der er ingen tvivl om, at at et forbud med sociale medier for unge i praksis ville efterlade mange som Mats og hans venner alene og ensomme med deres kampe og mørke tanker. Hvem end du er og hvad end du mener om sociale medier, computerspil og online versus offline liv, så gør dig selv den tjeneste at se filmen “The remarkable life of Ibelin” på Netflix. Både fordi den er helt igennem fantastisk, prisvindende og rørende. Men også fordi den giver nogle nuancer på, hvad et social online liv også kan være. 

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

11 + 17 =

No Comments Yet.