Hvem er Shoshana Zuboff- og hvorfor er hun vigtig?

2 Min læsning

Et af de vigtigste værker, som behandler de mekanismerne, der er i spil, når techgiganterne ikke kun tjener penge på vores data, men også forudser vores fremtidige adfærd og forsøger at påvirke den, er den 700 sider lange bog Surveillance Capitalism af Harvard professor Shoshana Zuboff. Denne uge er hun i Danmark.

Bogen bliver kaldt et hovedværk og forfatteren er blevet sammenlignet med Karl Marx. Zuboff “coiner” ordet Surveillance Capitalism og beskriver hvordan techvirksomheder indsamler, analyserer og udnytter den data vi alle deler mere eller mindre frivilligt blot ved at være tilstede og leve digitale liv. Vi er ikke blot råstof som bliver udnyttet, selve vores fremtidige adfærd bliver forudsagt og endda påvirket undervejs. Mekanismerne er uigennemsigtige, vi har intet overblik over hvem der bruger privat information om os hvordan, vi ved ikke hvorfor algoritmerne anbefaler os det de gør, vi har svært ved at gennemskue, hvornår et valg vi foretager er baseret på en algoritme en digital virksomhed har påført os. Og skal vi vide det? Ja! Og lytter du til Zuboff, så forstår du hvorfor. I anledningen af Shoshana Zuboffs besøg i Danmark har jeg samlet en række nyttige link til Jer, der ikke lige får tid til at læse de 700 sider i eftermiddag.

Sådan forstår du overvågningskapitalisme i 3 trin (men læs hele bogen hvis du får tid)

1 En af de danskere der har beskæftiget sig mest med Zuboff og overvågningskapitalisme er CBS professor og min kollega i dataetikrådet Mikkel Flyverbom. Tidligere i år lavede jeg et helt program med Flyverbom med fokus på Zuboff. Lyt til podcasten her.

2. I denne artikel fra The Guardian får du med Shoshana Zuboffs egne ord nogle af hovedpointerne, som fremgår i bogen. Zuboff siger blandt andet.“Surveillance capitalism is a human creation. It lives in history, not in technological inevitability. It was pioneered and elaborated through trial and error at Google in much the same way that the Ford Motor Company discovered the new economics of mass production or General Motors discovered the logic of managerial capitalism.”

3. Til årets Heartland festival lavede jeg en livesession med Rikke Frank Jørgensen fra Institut for menneskerettigheder og Kinaekspert Christina Boutrup med udgangspunkt i Zuboffs tanker. Du kan se og høre den talk her.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

14 − three =

No Comments Yet.