Hvad er NFT og hvilken betydning har det for kunsten?

3 Min læsning

Elektronista behandler i 2021 emner omkring kunst og teknologi i både foredrag og i serien Arttech tuesdays. Husk at abonnere på podcasten lige her.

Digitale kunstværker bliver nu solgt til hundredemillionvis af dollars på internettet. Men ville du købe et digitalt kunstværk, som kun består af ettaller og nuller? Er noget overhovedet kunst, hvis man ikke kan tage og føle på det?

Internettet er fuld af kopier. Det kræver ingen særlige tekniske talenter at lave en dobbeltgænger af en fil. Så snart der findes et billede, et dokument, en gif, et videoklip, så kan det i princippet findes i tusindtal. Og kopien er ikke anderledes end originalen. Men ved hjælp af blockchainteknologien er det nu blevet muligt at isolere en enkelt original fil, og det betyder at digital kunst nu kan købes og sælges som unikke, enestående kunstværker. Dermed kan Beeple kunstværket “Everydays” blive solgt til svimlende $69 millioner, og den originale version af kultgif’en Nyan Cat blive solgt for næsten $600.000.

Alle kan stadig se og downloade gif’en overalt på internettet. Men den originale gif adskiller sig nu fra alle kopierne, og derfor kan den sælges. Hvordan kan det lade sig gøre? Jo det er her NFT kommer ind.

NFT er forkortelsen står for non fungible tokens. I korte træk er NFT et bevis for at genstanden ikke kan byttes til noget lignende. At den er unik. Filen får sin særlige kode, og blockchain teknologien fungerer som en slags logbog, der noterer hver eneste information og bevægelse omkring kunstværket, som perler på en snor (blokke). Og eftersom informationer på blockchain er decentralt opbevarede i et netværk af mange computere, så kan informationerne ikke ændres eller forfalskes.

Der er et væld af muligheder knyttet til NFT og blockchain, når det gælder køb og salg af digitale varer. I den traditionelle kunstbranche sælger kunstneren typisk sit originale værk én gang, herefter foregår videresalg direkte mellem ejeren og en ny køber. Med NFT er det muligt at indbygge en royalty til kunstneren i hvert salg. Det vil sige, at kunstneren fx. får 10% hver eneste gang værket bliver videresolgt. Det sikrer, at kunstneren løbende får del i værdistigningen i værket.

NFT er et nyt og spændende område for den digitale kunst, men der hvor vi virkelig kommer til at se den i praksis bliver i de virtuelle verdener, vi bevæger os i. Det kunne være i et computerspil eller i virtual reality. Allerede nu ser vi hvordan tøj, skins, våben, redskaber, land og ejendomme kan have stor værdi online. Også selvom det “kun” drejer sig om ting, der lever digitalt. Fra dit barn der køber en app med møbler og små figurer og leger indretning på iPad’en til seriøse gamere, der opruster i våbenafdelingen. Fra at du betaler for en flot baggrund til din zoomsamtale eller en pakke med lækre fotofiltre, til en fremtid, hvor du gerne vil have et designerjakkesæt, når din avatar deltager i virtual reality møder. Hvem ved, måske ender du også med at købe et kryptokunstværk til mødelokalet?

I Deadline på DR behandlede vi emnet om kryptokunst og NFT. Se indslaget her. Indslaget starter ved minuttal 18.45

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

19 − eight =

1 Comment