Historien om teknologien der gjorde det muligt for dig, at høre den allersidste Beatles sang

2 Min læsning

The Beatles har udgivet deres sidste sang mere end et halvt årti efter at bandet stoppede. Men hvordan blev sangen til? Vi dykker ned i teknologien bag “Now and Then”, og hvorfor det ikke bare er en god sang, men også et imponerende stykke teknologisk arbejde.

Det har været umuligt at undgå den allersidste Beatles sang, som endelig blev udgivet i starten af november. Men vidste du, at der bagved både sangen, og musikvideoen, ligger et kæmpemæssigt teknologisk arbejde? 

Det hele begynder med Peter Jackson, den Oscarvindende instruktør af Lord of the Rings trilogien. I 2021 udgav han dokumentarfilmen “Let it be” baseret på mere end 60 timers arkivoptagelser, filmet undervejs i skabelsen af det sidste Beatles album.

For at få mest muligt ud af de arkivoptagelser, måtte Peter Jackson og hans filmhold udvikle en særlig AI / algoritme til, at filtrere baggrundsstøj og lyden af bandmedlemmernes instrumenter fra, så man kunne høre hvad der faktisk blev sagt. Husk, at dengang blev alting optaget i mono, så der var meget lidt separation i lyden og alt blev klasket sammen på meget lidt “plads” i lydbilledet.

Den teknologi som Peter Jackson og hans hold udviklede til dokumentarfilmen, blev efterfølgende brugt til at lave en forbedret udgave af albummet ‘Revolver’ fra 1966, hvor stereo optagelserne nu lyder markant bedre end de originale fra dengang. Men mest interessant af alt, så blev teknologien også brugt på en håndfuld gamle kassettebånd, hvor John Lennon synger den sidste Beatles sang. Med den nye algoritme blev det pludselig muligt, at rense John Lennons optagelser og så kunne Ringo Starr og Paul McCartney færdiggøre sangen et halvt årti efter at den blev optaget. 

Hvis du har lyst til at dykke endnu mere ned i skabelsen af den sidste Beatles sang, er der blevet produceret et 12 minutter langt dokumentar tilblivelsen her:

Og skulle du have lyst til endnu mere viden om sangen, har BBC produceret en halv time lang podcast om sangen, hvor Paul McCartney snakker om teknologien bag og hvordan de arbejdede med at rense de gamle kassettebånd og få John Lennons stemme ud af dem, som du kan høre her.

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

four × 4 =

No Comments Yet.