Gør din favoritmusik retro-cool med et vintage-musikanlæg
Sponsoreret
Alle og enhver kan gå ned i en butik og købe en trådløs højttaler. Et gammelt musikanlæg fra 70’erne viser både, at du har tænkt over indretningen i dit hjem, og hvordan du gør din digitale musikstreaming varmere i lyden.
Gammel teknologi kan se ultra-cool ud, hvis du f.eks. er typen, der allerede har gamle designermøbler stående. Men det er jo endnu bedre, hvis teknologien også virker. I 70’erne lavede man hifi-anlæg, der lød fantastisk, hvis det var i en vis prisklasse. Der var en særlig varme over lyden, der ofte kan mangle i moderne, trådløse højttalere. Heldigvis kan man på DBA købe flere musikanlæg, der både ser vintage-lækre ud og lyder lige så lækkert. Og hvis man er typen, der er vendt tilbage til vinyl-LP’erne for nylig, er det oplagt at købe en gammel forstærker at sætte sin pladespiller til.
Gamle B&O-anlæg kan være besværlige, fordi de bruger deres egne stik. Men de er flotte.
I en kommende guide kigger vi på, hvordan du køber retro-højttalere brugt. Men i første omgang kigger vi på forstærkere og receivere, der jo er hjertet i et godt musikanlæg. Her er fem bud på modeller, du kan kigge efter.
- Beomaster 2000
Denne model er en af klassikerne fra Bang og Olufsen. Beomaster 2000 er en receiver, altså en forstærker med indbygget radio og forforstærker til en pladespiller. Du kan sætte f.eks. din smartphone til kassette-indgangen, men det kræver en særlig ledning eller en adapter, da B&O kørte med fem-polede DIN-stik i stedet for de phonostik, de fleste andre producenter brugte dengang. Den blev også lavet i 80’erne, men den fedeste model er den, der blev produceret mellem 1974 og 1978, der er lavet med træpaneler og metal og det strømlinede design, firmaet er kendt for. Denne model fås typisk for omkring 800 kroner og op til 1.500 kroner på DBA.
- Luxman R-1040/1050
En anden fed vintage-receiver, der oven i købet har den fordel at have ry for at lyde helt fantastisk, er Luxmans R-1040 eller dens efterfølger, R-1050. De kan typisk findes fra omkring 2.000 kroner og opefter, og nogle gange billigere, hvis de er i lidt dårligere stand. Den sender 55 watt ud i hver højttaler og blev første gang produceret i 1977. Det sidste ses tydeligt på dens klassiske 70’er-look. Den kører med almindelige phono-stik, så du kan sætte f.eks. din smartphone til med et almindeligt kabel.
- Technics SA5000-serien
Technics er en anden klassisk producent af stereoanlæg. Deres receiver-serie fra 70’erne, SA5000-serien, indeholder klassiske receiver-modeller som SA5150 og SA5360, der begge spiller med lækker lyd, men samtidig virkelig bringer dig tilbage til 70’erne i stilen. Serien blev startet i 1976, hvor alting skulle være i sølv og sort og have store knapper. Det er produkter som disse, det netop genopstandne Technics nu efterligner med nye modeller i retro-design, der typisk koster over 20.000 kroner. Men du kan få originalerne fra mellem 800 kroner og 2.000 kroner.
Der er lige nu 29 annoncer for stereoanlæg på DBA, der beskrives som vintage. Her er tre af de bedste:
http://www.dba.dk/stereoanlaeg-sjaeldent-og-ve/id-1027405430/
http://www.dba.dk/stereoanlaeg-sanyo-sanyo/id-1033017808/
http://www.dba.dk/minianlaeg-andet-maerke-nec/id-1033664483/
Sansui receivere og forstærkere
Japanske Sansui holdt op med at eksportere hifi-udstyr i 90’erne, så næsten hvad som helst, der står Sansui på, har et sejt retro-look. Især deres forstærkere og receivere er populære hos hifi-nørderne, fordi lydkvaliteten er ret høj, og de bliver sjældnere og sjældnere. Heldigvis kan man stadig få Sansui-forstærkere og receivere til en god pris på DBA. De starter helt nede ved 1.000 kroner men går op til omkring 3.000 kroner
- Tandberg Sølvsuper
Det norske firma Tandberg havde deres storhedstid i 60’erne og 70’erne og var mest kendte for deres spolebåndoptagere. Men de lavede også forstærkere og receivere, og eftersom de næsten holdt op med at lave disse i 80’erne, er de modeller, man kan finde på DBA, rimelig retro-cool i designet. Især Sølvsuper-serien er vintage-lækre. Ligesom med Bang og Olufsens modeller skal man lige tjekke, at man har de rigtige kabler til Tandbergs produkter. Til gengæld kan man komme til at købe en model med rigtige radiorør, der lyder ganske fantastisk, fra helt ned til cirka 500 kroner.
Torben Huldahl
september 11, 2017Fed artikel, er selv stor fan retro musikanlæg, men er også lidt vild med DAB radioer, og lige præcis DAB radioer kan man få i mange retro designs. Det er såååå fedt