Gamle videobånd i gemmerne? Sådan kan du digitalisere dem
Red dine gamle VHS-bånd fra døden ved at digitalisere dem med brugt udstyr.
Det er ikke let at opdrive en ny VHS-videomaskine længere. Og det til trods for, at mange mennesker stadig har masser af VHS-bånd liggende med familieminder og gamle TV-optagelser, som de gerne vil gemme. Men på DBA kan du heldigvis finde alt det, du har brug for til at redde dine optagelser.
Videobånd har været et temmelig sejlivet medie. Siden videomaskiner begyndte at blive hvermandseje i begyndelsen af firserne, har vi gemt familieminder og tv-optagelser på dem, og det er først i de senere år, at de sidste mennesker har skilt sig af med dem.
Hvis du stadig har VHS-bånd liggende, hvis indhold du gerne vil gemme, er der dog masser af muligheder for at gøre dette. Du kan enten betale dig fra det ved at bruge en af de mange tjenester, der kan overspille VHS-bånd til en DVD, eller til filer, du kan downloade fra nettet. Men du kan også bare gøre det selv.
Det sidste kræver lidt udstyr, hvoraf en videomaskine naturligvis er helt central. Men det kan samtidig være lidt af et smertensbarn, for mange har for længst skilt sig af med deres videomaskine uden dog at skille sig af med alle videobåndene med minderne på. Og eftersom VHS-maskiner slet ikke laves mere, er det ikke nødvendigvis nemt at finde en ny maskine. Heldigvis er der masser af gode, brugte videomaskiner til salg på DBA. Det gælder bare om at vælge den rigtige.
Lige kan du købe 149 videomaskiner på DBA. Her er tre af dem, der kører med hi-fi-stereo.
http://www.dba.dk/vhs-videomaskine-sony/id-1033868437/
http://www.dba.dk/vhs-videomaskine-panasonic/id-1033858504/
http://www.dba.dk/vhs-videomaskine-bang/id-1032368425/
Sådan finder du en god videomaskine
Som med alt andet brugt hi-fi-udstyr gælder der denne hovedregel: Hvis den oprindelige pris var høj, er chancerne større for, at kvaliteten også er det mange år senere. Derfor er det en god idé at prøve at finde en videomaskine, der var af høj kvalitet, da den blev lavet, og fra et kendt mærke.
Én måde at kigge efter lidt mere avancerede videomaskiner på, er ved at kigge efter de såkaldte stereo- eller hi-fi-videoer. Disse havde gjort noget ekstra ud af lydsiden og lå typisk i den lidt højere ende rent prismæssigt. I dag fås dem fra Sony f.eks. til omkring 400 kroner, dem fra Panasonic fås fra 600 kroner.
Det skal du tjekke, når du køber en brugt videomaskine
Når du er ude hos sælger og tjekke varen, er det bedst, hvis du kan få sælger til at sætte maskinen til et TV, så du kan tjekke signalet. Hvis du selv tager et VHS-bånd med, kan du samtidig sikre, at maskinens mekaniske dele fungerer, som de skal. Der er en hel del finmekanik forbundet med ind- og udførsel af videobånd i disse maskiner, så sæt derfor videobåndet ind og tag det ud flere gange. Mekanismen skal fungere glat og uden mærkelige mislyde.
Tjek samtidig, at alle knapperne virker, som de skal. De fleste videomaskiner på brugtmarkedet bruger plastikknapper og relæer, der sagtens kan sætte sig fast eller være slidte. Endelig bør du sikre dig, at der følger en fjernbetjening med, ellers skal du ud og have fat i en universalfjernbetjening, hvilket kan bringe et helt nyt sæt af udfordringer med sig. Også på fjernbetjeningen bør du tjekke de vigtigste knapper.
Det skal du også bruge
En videomaskine er dog ikke nok. Du skal også bruge en video-grabber, som du kan sætte til computeren. Sådan en fætter fungerer som bro mellem computer og videomaskine og laver selve videoen om til data, der så bliver gemt på computeren.
Der findes mange forskellige slags, men nogle er mere velegnede til formålet end andre, og disse kan også købes brugt på DBA. Et eksempel er EasyCap, der kan fås på DBA for 200 kroner og opefter eller dem fra Hauppauge eller Terratec, der samtidig også fungerer som tv-tuner til digitalt tv. Disse ligger typisk på omkring 2-300 kroner brugt.
På DBA kan man finde en række tunere og adaptere, der kan hjælpe én med at overføre videobånd til computeren. Som f.eks. disse:
http://www.dba.dk/tv-tuner-terratec-h5-perf/id-1033524853/
http://www.dba.dk/anden-videomaskine-andet/id-1030124244/
http://www.dba.dk/andet-hauppauge-wintv-hvr/id-1001082705/
Typisk sættes de til computeren via et USB-stik, og du kan så sætte videomaskinen til grabberen med et såkaldt composite-stik. Dette er en kombination af et gult phonostik til videosignalet og en eller to phonostik (typisk rød og hvid) til lydsignalet. Ofte kommer sidstnævnte ud af videomaskinen ved brug af et kabel, der har SCART-stik i den ene ende (det brede stik med små, vertikale, flade ben i) og et composite-stik i den anden ende. Man kan også få en adapter, der har phono-hunstik på den anden side af SCART-stikket, som man så kan forbinde med almindelige phonokabler. Disse kabler og adaptere kan typisk stadig fås i elektronikbutikkerne, og ellers kan man også købe disse brugt på DBA.
Derudover skal du bruge software til at optage signalet med. Typisk følger der et program med de ovennævnte video-grabbere, og ofte er det en god idé at gå på producentens hjemmeside for at finde den nyeste version, inden du går i gang. Ellers er der også gratis programmer på nettet til den slags, som f.eks. VirtualDub til PC eller Apples iMovie, der følger med Mac-computere.
Alle programmer fungerer på forskellige måder, men det handler basalt set om at sørge for, at der er hul igennem på videoen, og så er der som regel en ’record’-knap, der skal trykkes på. Og så skal man bare sørge for at have masser af harddiskplads til ens videoer, når de skal gemmes.
Gensyn med dine VHS-bånd kan give timevis af nostalgiske minder. Her er nogle andre bud på, hvordan teknologien kan få nostalgien frem i hjertet.
Sponsoreret af DBA Guide