Fremtidens lys kommer fra danske Shade

4 Min læsning

Lys påvirker vores livskvalitet enormt. Ikke mindst her på den nordlige halvkugle, hvor vinterhalvåret kan få enhver ned med nakken på grund af manglende dagslys.

Shade har udviklet Orb som et bud på fremtidens lampe … pære … ja, faktisk er det begge dele på samme tid. Man kan godt sætte en skærm på for den skulpturelle effekt, men det er ikke nødvendigt. Hele pointen er, at lyset kan sendes i tre forskellige retninger, samtidig eller hver for sig, ændre farve og lysstyrke afhængigt af, hvad du har brug for – uden du bliver blændet.

Hos Shade finder vi noget så sjældent som ingeniører med oprigtig interesse for brugsværdien af deres produkter. Altså, brugsværdien for almindelige mennesker og ikke kun dem selv. Det har betydning for brugervenlighed og den måde, Shade arbejder med kunstig intelligens til belysning.

 

Shade founders. Bo Puggaard Hansen og Mathias ChristiansenJeg spurgte Bo Puggaard Hansen, som er den ene af de to idemænd bag Orb, hvad forskellen var på deres produkt og fx Philips Hue. En af de ting, han fortalte, som jeg hæftede mig særligt ved, var forskellen i farvegengivelsen på de to produkter.

Hvis solen har alle farver i sig og har en værdi på 100 i et Colour Rending Index (CRI), så har Hue en CRI på 90 og Orb en værdi på 95. Orb ligger altså tættere på naturligt lys end Hue, selvom begge er LED.

 

 

 

 

Sensor-styring

Shade arbejder med det, de kalder noninvasiv sensorik og kunstig intelligens.

Og hvad betyder det så på almindeligt dansk?

  • De sensorer, der skal aflæse adfærd, er ikke knyttet til internettet og fungerer kun lokalt. Derfor kan data ikke hackes udefra. Data ligger kun lokalt, hjemme hos dig selv.
  • Dataformen sørger for, at data ikke kan henføres til bestemte personer. Det er mønstergenkendelse, men ikke på samme måde som fx Googles ”vi holder øje med, hvem der er i dit hjem og filmer, hvad de laver, og alle data kan blive hacket, fordi de ligger på nettet”-måde.
  • Shade har en klar politik om, at data er dine egne, og de bliver ikke trukket ud og brugt i andre sammenhænge uden, du selv har bedt om det.
  • Sensorerne er indbygget i selve lampen, så man ikke skal sætte sensorer i alle hjørner af huset.

 

Orb, Eclipse, danish design, kunstig intelligens

Kunstig intelligens

Målet er, at de indbyggede sensorer i samarbejde med kunstig intelligens, kan gætte sig til, hvilken belysning, der er den rette for dig på et givent tidspunkt. Lampen forholder sig til, hvilke aktiviteter, der finder sted i et rum, hvor meget dagslys der er, og ændrer sig tilsvarende.

Det kan fx være, når du sætter dig i lænestolen og tager en bog frem, så øger den belysningen nedad. Har den bemærket, at du et par gange har skruet ekstra op for lysstyrken, så lærer den af dine handlinger og sørger selv for øget lysstyrke næste gang.

Et andet eksempel kunne være natlys. Mærker lampen, at et barn vågner med mareridt, så kan lampen tænde ganske langsomt, så uhyggen forsvinder. Shade er ganske vist ikke helt nået dertil endnu med softwaren, men det er på vej.

Du kan selv styre moods og lysstyrke fra en app eller den “knap”, som Shade kalder Eclipse.

Hvad er det, Shade vil opnå?

”Teknologien skal hjælpe os – den er ikke et mål i sig selv”, siger Bo Puggaard Hansen. Målet er i stedet at skabe meningsfulde produkter, der gør livet bedre og nemmere for os i hverdagen. Vel at mærke uden, at vi føler os utrygge ved anvendelsen af de data, vi producerer for at den kunstige intelligens kan fungere efter hensigten.

En af de glædelige sidegevinster ved, at Orb ikke er forbundet til det trådløse net er, at man stadig kan styre lamperne, selvom nettet skulle være nede. Jeg er selv indehaver af Hue-pærer, og hvis netforbindelsen ryger, så er der kun tænd-sluk på kontakten og en enkelt standard-indstilling (fuld-knald-på-hvid), indtil nettet er tilbage.

Design og udvikling af kunstig intelligens til Orb er blandt andet støttet af Innovationsfonden, som ser store muligheder i den tilpasningsdygtige lampe, der har været i test hos 10 familier, inden den blev sat til salg.

Orb, lampe, kunstig intelligensOrb er designet af Øivind Alexander Slaatto.

De første 2000 lamper er solgt via crowdfunding, men nu er Orb i produktion, og du kan købe den på www.shadelights.com

 

 

 

 

 

IKEA har en lavbudget-lampe, der kan fjernbetjenes på samme måde som Philips Hue, dog uden mulighed for egne settings.

 

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

one × 4 =

1 Comment
  • Annette Damm
    oktober 28, 2018

    Hvor kan man se og købe orb-pendelen? Kan det passe, at den kun er 13 cm bred? Jeg bor i Aarhus.

    med venlig hilsen
    Annette Damm