Få styr på de 3 bedste spil lige nu
Efteråret står for døren, og det er højsæson for indendørshygge og spil. Elektronista guider dig gennem de tre bedste computerspil lige nu, så gør klar til en hårrejsende teenage-gyser, en historisk spilpakke og et sublimt remake af et klassisk actionspil.
1. Rare Replay: 30 års spilhistorie samlet på én skive
Elektronista anbefaler til:
– Dig der vil have en håndfuld exceptionelle spil og et indblik i 30 års spilhistorie.
(Rare Replay fås til Xbox One)
Rare Replay er en samling af 30 af de spil, som spilproducenten Rare har udviklet gennem de seneste 30 år. Pakken rummer alt fra det minimalistiske astronautspil Jetpac fra 1983 til nye avancerede spil som 00’ernes Vivá Pinata.
Rare er et af de ældste spilfirmaer i industrien og har med deres 30 år i branchen været med helt tilbage fra før, der var noget der hed Nintendo, Playstation eller Xbox. Firmaet fik sin start på maskinen ZX Spectrum, og senere voksede de til at lave spil til Nintendo og senest Xbox One. Men hvem er Rare, og hvordan ser 30 års historie egentlig ud? Med spilpakken Rare Replay kan du følge firmaets historie fra starten af 80’erne, hvor et spil maksimalt kunne rumme fire farver og op til i dag, hvor firmaet arbejder på det ambitiøse piratspil ‘Sea of Thives’.
I pakkens ældste spil Jetpac er du astronaut og skal samle en raket, imens du undgår rumvæsner, der flyver rundt på skærmen. Lige så simpelt som Jetpac er, lige så komplekst er de nyere spil i pakken. Særligt firmaets seneste to spil, som to af Rare’s bedste spil, i form af Banjo & Kazooie: Nuts & Bolts og Vivá Pinata: Trouble in Paradise – begge fra 2008. Førstnævnte er nærmest Minecraft med biler, mens Vivá Pinata er et dybt og vidunderligt strategispil, hvor du opdrætter pinata-dyr, som du skal sende til fester.
Mens Vivá Pinata og Nuts & Bolts er spil af højeste kvalitet, er de øvrige spil i Rare Replay lidt af en blandet pose bolsjer. De ældre spil fra 80’erne og starten af 90’erne mangler tydeligvis den dybde, du finder i moderne spil. Deres værdi i Rares spilpakke er mere som historisk kontekst for firmaet, og ikke mindst som et interessant indblik i, hvad der var det ypperligste inden for digital underholdning for 20 år siden. Uden en nostalgisk vinkel er mange af disse spil simpelthen ikke særligt sjove at spille i mere end ti minutter.
De spil, der dækker perioden fra slutningen af 90’erne og de tidlige år det nye århundrede (hvor Rare var ejet af Nintendo og senere blev solgt til Microsoft) indeholder en masse titler, som har haft enorm betydning for firmaets popularitet. I 2015 er spillene stadigvæk tålelige, men de kræver, at man accepterer, at alting er i 4:3 billedformatet, og det først er her, at de første skridt bliver taget imod den grad af brugervenlighed og kontrol over spillene, som vi har i dag. Kan du komme dig over den meget kantede grafik, er der kvalitetsoplevelser at finde i Nintendo 64 spil som ‘Blast Corps’ fra 1997 og ‘Perfect Dark’ fra 2000. Men også et af de mest oversete spil som ‘Grabbed by the Ghoulies’ fra 2003 holder stadigvæk den dag i dag.
Rare Replay er en samling af spil, der viser et spilfirma med en enorm kreativ brede. Det er et firma, der kan gå fra at lave Super Mario-kloner som originale ‘Banjo & Kazooie’ fra 1998 til superseriøse skydespil som ‘Perfect Dark’ og det satiriske ‘Conker’s Bad Fur Day’ fra 2001. Rare Replay har ikke bare historisk værdi, men rummer også et stort udvalg af kvalitetsspil. Det er et kup til prisen, og det er uanset om man er vokset op med Rares spil eller først har hørt om dem for nylig.
—
2. Gears of War: Den moderne actionspil-klassiker er tilbage i et imponerende remake
Elektronista anbefaler til:
– Fans og nytilkomne i Gears of War-universet
(Gears of War: Ultimate Edition fås til Xbox One)
Gears of War: Ultimate Edition er et imponerende remake af det gamle Xbox 360 spil fra 2006, nu lanceret på storebror Xbox One. (Gen)oplev spillet, der har inspireret en hel generation og dannet skole inden for actionspil gennem det sidste årti.
Hvis du gennem de sidste ni år har spillet et actionspil, hvor du har skjult dig bag en væg og poppet op fra den for at skyde på en fjende, så skyldes den inspiration formentlig actionspillet Gears of War fra 2006. Spillet udkom på Xbox 360 og lagde fundamentet for, hvordan et actionspil kom til at tage sig ud gennem det følgende årti. Stort set alle spil indarbejdede idéen om at gemme sig bag et objekt, poppe ud for at skyde fjenden og hoppe tilbage i skjul. Et koncept som Gears of War populariserede og gjorde til den hotteste trend i spilbranchen. Men nu efter næsten et årti bliver spillet, der satte standarden for et helt årtis actionspil, gengudgivet, så vi alle kan genopleve magien.
Kernen i Gears of War: Ultimate Edition er den samme som i den oprindelige version, men alt uden om spillet er blevet bygget op fra bunden. Det betyder først og fremmest, at den visuelle side af spillet nu ligner et moderne spil og ikke noget, der hører den forrige generation af konsoller til.
I serien spiller du som soldaten Marcus Fenix, der har tilbragt en pokkers masse år i fængsel for krigsforbrydelser. Spillet starter med, at din soldaterkammerat Dominic befrier dig, for helvede er brudt løs. I 14 år har menneskeheden været i en nådesløs krig mod en race af monstre kendt som The Locust, som har hærget og tæt på udryddet alt og alle. Og nu er hæren ude på helt dybt vand, og har benådet alle krigsfanger i et sidste desperat forsøg på at vende krigen.
Sammen med resten af dit soldaterhold skal du lede en sidste desperat indsats for at vende krigen mod The Locust og komme helskindet fra det. Historiedelen i Gears of War er ikke videre dyb, men den er præcis, hvad den har brug for at være. Stor, larmende og lidt dum. Det er perfekt til spillets stil og attitude.
Det mest imponerende ved Gears of War Ultimate Edition er, hvor solidt spillet stadigvæk føles. Hver kamp mod The Locust føles intens, og alle kampområderne er eminent designet med stor fokus på at være på det rette sted, på det rette tidspunkt. I Gears of War går det nemlig lidt langsommere end det gængse actionspil. Det handler rigtig meget om at være i sikkerhed bag en væg og stille og roligt arbejde sig hen imod fjenden. Det går ikke i snegletempo, men det foregår heller ikke så hurtigt som i det populære Call of Duty. Det giver spillet en helt unik sjæl, og der opstår en helt bestemt rytme, når først forståelsen for spillets og dets opbygning bliver arbejdet ind i kroppen.
Der, hvor Gears of War virkelig stråler, er i dets online-del. Du kan spille hele historien igennem sammen med en ven enten i sofaen eller over internettet. Specielt sammen med en ven bliver de mere strategiske elementer i spillet fremhævet og viser en helt anden dybde af spillet, end hvis du spiller alene. Du kan selvfølgelig også spille mod andre spillere, og her finder du et meget rent og simpelt spil. Hvor netop de mere langsomme spilmekanikker skaber et spil, hvor hver duel mod en modstander er intens på en helt særlig måde.
Er du helt ny i Gears of War-universet, får alle der køber Gears of War: Ultimate Resterende også de resterende spil i serien (Gears of War 2, 3 og Judgement) senere på året. Disse spil har dog ikke fået samme særbehandling som det første spil, og kommer blot som kopier af deres oprindelige udgivelse.
—-
3. Until Dawn: Til kamp mod seriemorder i hårrejsende teenage-gyser
Elektronista anbefaler til:
– Dig der elsker de gode, gamle gyserfilm fra 80’erne
(Until Dawn fås til Playstation 4 )
Elsker du film som Halloween og Nightmare on Elm Street ? Og er du typen, der under en gyserfilm råber til skuespillerne på skærmen, at de ikke skal kigge bag gardinet? Så er Until Dawn det perfekte spil til dig. Det er en type af spil, der laves alt for sjældent, men når spillet så endelig kommer, er kvaliteten heldigvis uovertruffen.
Otte teenagere og en seriemorder går ind i en bjerghytte en stormfuld aften. Det er enten starten på en rigtig dårlig joke eller en rigtig dårlig gyserfilm. Og Until Dawn falder så afgjort i den sidste kategori, men det er dårlig gyserfilm på den helt rigtige måde. Spillet er nemlig intet mindre end en moderne teen-slasher gyser i stil med Fredag Den 13. og Halloween.
Det hele centrerer sig omkring otte teenagere, der mødes på deres årlige druktur i en fjernt beliggende bjerghytte. Her skal der drikkes, hores og generelt være fuldblodsteenagere. Og i bedste horror-tradition er der selvfølgelig en gal seriemorder løs, der jagter de unge på må og få, og som forsøger at få dræbt dem alle sammen. Din rolle i spillet er, at du løbende tager kontrol over alle otte teens og styrer deres handlinger undervejs i historien. Alt hvad du gør i spillet har dog indflydelse på, om du overlever eller ej. Alt lige fra hvordan du vælger at tiltale dine venner, når I snakker sammen, til om du valgte at stille et baseball-bat i stuen eller kælderen, kan få alvorlige konsekvenser, når du bliver jagtet rundt i det mørke hus af en mand med en klovnemaske og en økse.
Alle dine beslutninger har konsekvenser, og afhængigt af hvad du vælger undervejs ender du med at forsegle de forskellige menneskers skæbne. Nogen kommer til at dø, inden natten er omme, men hvem det er, og hvordan de dør afhænger helt og aldeles af dine valg. Den indflydelse du har på forløbet i Until Dawn er virkelig veludført. Selv de mindste handlinger kan få store og voldsomme konsekvenser, og det føles virkelig som om, at det er din helt unikke historie, der udfolder sig på skærmen.
At du selv har kontrol over, hvem der overlever, og hvem, der bliver dræbt, gør, at alle beslutninger i spillet bliver vendt en ekstra gang, inden de tages. Når der er mulighed for det vel og mærke. For under de mere intense scener har du kun få sekunder til at træffe dine valg, og en uovervejet beslutning kan betyde en voldsom og blodig død for vores teenagehelte. For selvom Until Dawn føles som en gammel slasher-film, så er det stadigvæk et spil, der formår at bruge den mørke skov og dårlige sigtbarhed i snestorme til at skabe et spil, der giver svedige håndflader. Forvent at du kommer til at springe op af sofaen en gang eller fire, mens du kæmper for at redde teenagerne.