ACTA- HVORFOR KOGER INTERNETTET?
Af: Andrea Hejlskov
OBS! Indholdet af acta lovforslaget har ændret sig siden denne artikel blev skrevet- søg eventuelt den nyeste information på Google.
ACTA er et buzzord som kan have alvorlig betydning for ytringsfriheden på nettet. Gæsteskribent Andrea Hejlskov har lavet en hurtig introduktion til dig, der gerne vil vide hvorfor ACTA sætter internettets sind i kog.
HVAD ER ACTA?
ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) er en international traktat designet til at skulle beskytte varemærker og ophavsret. Parlamenterne i 22 lande har allerede underskrevet ACTA- men traktaten træder ikke i kraft før den er blevet endeligt behandlet i EU.
WHAT´S THE FUZZ ABOUT?
Som det reelle indhold i ACTA langsomt er blevet analyseret har der spredt sig voldsomme protester på internettet.
Problemet er, ACTA giver de multinationale selskaber magt til, uden juridisk sagsbehandling, at vurdere hvad der er lovligt og ulovligt.
ACTA giver også de multinationale selskaber ret til at ”dømme” den enkelte borger. De kan f.eks.
1) få borgerens tekster/billeder slettet fra nettet (= censur)
2) få adgang til informationer om borgerens andre aktiviteter på internettet (= overvågning).
PROTEST! PROTEST!
Selvom ACTA, på papiret, handler om piratkopier og ophavsret, er det ikke dét protestesterne på internettet primært drejser sig om.
Indvendingerne mod ACTA drejer sig især om disse punkter
– Den politiske beslutningsproces omkring ACTA har været mørklagt. Derudover har ACTA fået en usædvanlig hurtigt politisk behandling. Sidst men ikke mindst har politikere og embedsmænd forladt forhandlingsbordene i protest mod en politisk proces de karakteriserer som grundlæggende ”udemokratisk”.
– Ytringsfriheden vil blive påvirket af ACTA. Multinationale selskaber vil effektivt kunne fjerne informationer som de finde upassende.
– Mange føler at offentligheden er blevet behandlet som umælende får der ikke kan kende forskel på shit og chanel. ACTA er blevet præsenteret som en lov imod piratkopiering mens den i virkeligheden er en handelsaftale der kan få ekstreme konsekvenser for hele verdensøkonomien, især i forhold til u-landene.
HVORDAN FUNGERER DET?
Med ACTA gøres aktører på nettet (f.eks google, youtube, facebook, wikipedia) ansvarlige for det materiale der ligger på deres servere.
Det betyder, at hvis en bruger uploader materialer der er imod ACTA vil f.eks. youtube kunne straffes økonomisk og uden juridisk sagsbehandling.
METAFOREN
ACTA traktaten kan bedst beskrives via en metafor. Forestil dig, at man gør postvæsnet juridisk ansvarlig for de breve der sendes. For at beskytte sig selv kan postvæsnet være nød til at blackliste bestemte mennesker og nægte at sende deres post. Postvæsnet kan også inddrage selve brevet- såvel som al øvrig korrespondance. Sidst men ikke mindst vil postvæsnet være forpligtiget til at oplyse tredje aktør (multinationalt firma) om afsenderens generelle postvaner.
HVOR STÅR VI NU?
De store protester på internettet er begyndt at påvirke den politiske beslutningsproces i EU parlamentet. F.eks. har Venstre modtaget uhørt mange protester pr mail efter at et dansk site offentliggjorde navne og mailadresser til de politikere de anså for pro-acta. Den overvældende protest fik partiet til at udsende en pressemeddelelse hvor der står, at de ikke endeligt har taget stilling til ACTA endnu.
Frans Josef Meyer
februar 2, 2012Guiden er kort sagt: uredelig.
Fyldt med postulater.
/Frans
christiane
februar 2, 2012Hej Frans
Tak for din kommentar. Hvis du sidder inde med mere information eller har mulighed for at bidrage med en anden version af Acta sagen, så vil vi enormt gerne høre fra dig. Alle sider er relevante. Uddyb endelig her i kommentarfeltet. Bedste hilsner
Christiane