Nu er den her! Absolut Distruption-pakken, du har ventet på!
Nu er den her! Disruption-pakken! Spækket med de største disruptionhits til dig, der vil være sikker på at dansegulvet i din virksomheds kantine pulserer af mellemledere, som vrikker med hofterne, mens de jonglerer med 3D-printere, VR-headsets, grill-apps og wearable gadgets, som tracker deres funky moves.
Forældre, der danser. Har du oplevet det? Du står som semismart teenager og betragter dem. De bevæger sig ligesom helt forkert. De synger lidt for højt med på musikken. De sætter den forkerte musik på. De prøver at være med, hvor det sker, men for hver bevægelse de foretager sig, jo længere væk kommer de fra det, som egentlig er pointen. Forældre, der danser, forstår ikke hvorfor de er helt galt på den, og jo mere de danser, des værre bliver det.
Sådan er det lige nu med ordet og fænomenet disruption. Man kan ikke svinge en drone uden at ramme 7 disrupt or die-gå- hjem- møder, Uberficerings-avisartikler eller ledere, som har været på disruption crash-kursus over en formiddag og nu taler som om, de har mødt Gud.
Problemet er ikke, at flere folk får mere viden. Det er en god ting! Og det er rigtig fint, at hele feltet får mere opmærksomhed. Problemet er, at pointerne, de sociologiske konsekvenser, den væsentligste teknologiske udvikling og de vigtigste konkrete cases er i fare for at drukne i poppede buzzwords og “pop-up”-initiativer. Og det støjer! Dråben for mig var fremkosten af, hvad jeg først antog var et satirestunt fra Rokokoposten. Nemlig Disruption-pakken!
Men nej. Den findes! Som om man kunne købes sig til en disruption-forlomme ved at få den medfølgende grillrenser-robot?!
Jeg skal være den første til at holde hænderne oppe over hovedet over at politikere og erhvervsledere i stigende grad interesserer sig for konsekvenserne af og muligheder ved den teknologiske udvikling. At der faktisk bliver talt om STEM-fokus i folkeskolen, at udviklingshastigheden bliver taget i betragtning, at datasikkerhed kommer på dagsordnen og arbejdsmarkedets omvæltning med kunstig intelligens og robotter bliver debatteret. At regeringen faktisk gerne vil være klogere på området og for netop at lytte til eksperter har samlet et Disruptionråd (som måske nok kunne have heddet noget andet- men lad nu det ligge. Tanken er god og folk er engagerede og lyttende!).
Men det gælder om at holde tungen lige i munden, lige nu hvor tsunamien af “alt det nye og smarte” rammer os. Vi skal ikke være forældre, der danser. Vi skal ikke bare hoppe og danse efter hvert nyt buzzword, vi hører. Og vi skal ved Gud ikke tro, der kommer stor “forandringsparathed” ud af, at en virksomhed bestiller en skør “Disruption-pakke” med en grillrenser og en drone!
Vi skal være spørgende, ansvarsfulde mennesker, som trækker på velfunderede eksperter, seriøs forskning, videnskabelig dækning, dybdegående analyser, væsentlige observationer, faglige erfaringer, datasikkerhed, samtaler med berørte interessenter og masser af debat.
De vigtige samtaler om menneskets, samfundets og klodens både positive, negative og neutrale respons på den teknologisk udvikling skal føres. Vi skal selvfølgelig følge med og gøres vores for at forstå det nye. Og der skal tages beslutninger, som gør fremtiden til et godt og sikkert og driftigt og effektivt og rent og klogt og spændende sted at lande. Men den gode samtale må ikke blive latterliggjort og undervurderet, fordi den drukner i en unødvendig hype og poppede koncepter.