7 podcasts, du skal lytte til i påsken

6 Min læsning

Af Charlotte Heje Haase

Påsken står for døren. Elektronista har udvalgt en række fine, livskloge podcasts-episoder, du kan fordybe dig i.

Påsketiden fejres blandt kristne i hele verden for at mindes Jesu korsfæstelse og opstandelse. Det er en højtid, der handler om livets store spørgsmål: Håb og tilgivelse, forsoning og fællesskab, men også om forræderi, svigt, ensomhed, lidelse og død. Elektronistas podcast-entusiast og -mentor Charlotte Heje Haase anbefaler en række fede podcast-episoder, der rummer de store temaer.

1.The Moth

Podcasten Moth handler om identitet og de store fortællinger i det virkelige liv. Fantastiske tryllebindende fortællinger, hvor helt almindelige mennesker kommer på scenen og fortæller noget fra deres liv.

Påsken handler om følelser, og man kan ikke lytte til en episode og møde mennesker, hvor de oplever et vendepunkt eller noget særligt, uden at trække på smilebåndet, få en tåre i øjenkrogen, blive overrasket eller genkende noget interessant om det at være menneske.

Det er svært at vælge mellem episoder. Gå gerne ind på podcasten og vælg et emne, du har lyst til at høre om. Der er alle temaer. Men lyt fx til ’Enough” af Zanele Chisholm. Det er en fortælling om identitet og betydningen af ens navn, om fællesskab, udstødelse og at indtage sin plads i verden.

2.Hverdagspilgrim: Om at møde sig selv

Flemming Christensen har gået hver dag siden juli måned. Det er ikke en traditionel pilgrimsvandring, men en vandring i hverdagen.

Flemming er egentlig en travl forretningsmand, der blandt andet underviser ledere og talentfulde unge, men han udfordrer sig selv til at gå ture dagligt

Gennem gåturene optager han sine tanker og taler om alt fra sorg til lykke. Flemming praktiserer zenbuddhisme og underviser i det psykologiske værktøj Enneagrammet, men podcasten er ikke religiøs eller belærende.

Den handler om, hvad der sker, hvis vi går ned i tempo og virkelig lytter til os selv. Hvad vil vi så opdage? Måske du skal tage på en vandring ud i naturen i påsken alene eller med din familie.

Lyt til denne episode, hvor han opdager, at han har glemt en vigtig person i sit liv. Det er en episode, der kan få os til at stoppe op og trække vejret.

3.Adopteret: Om at høre til

Anne Dorthe Frydenlund Christiansen har lavet en meget fin podcast i to sæsoner om adoption. Det handler om relationer, tilknytning og tidlige traumer.

Især: ”Jeg ser mig aldrig i spejlet” er værd at lytte til. Marianne fortæller om, hvordan følelsen af at være tredje valg og sætningen ”Din mor gav dig bort af kærlighed” har påvirket hendes liv. En meget ærlig og vigtig samtale om adoption, der kan mærkes.

Marianne blev efterladt på gaden som baby og fortæller om ikke selv at ville have børn og frygten for at holde babyer, hvis hendes indstilling smitter, så forældrene forlader barnet.

Den gør ondt at lytte til og handler på en måde lige så meget om familiekonstellationer, opdragelse og vigtigheden af tilknytning og at føle sig elsket og set, som om adoption.

Podcasten Adoptereter en fin ting at lytte til i forbindelse med påsken, hvor vi er sammen med vores nærmeste, og hvor vores samspil sætter spor langt i vores børns grundforståelse af sig selv og deres relation til andre mennesker.

4.Tara Brach: Om døden som læremester

Meditationslærer og psykolog Tara Brach har en fin podcast om de store ting i livet. Hun har en skøn stemme og giver sig god tid til at gå i dybden.

Man kan nærmest ikke undgå at trække vejret lidt dybere og åbne op for de store tanker, når man lytter med.

Lyt til episoden The Four Remembrances, der handler om, at have en praksis, hvor vi husker at:

1)Holde pause
2) Sige ja til livet
3) Vende os mod kærlighed
4) Hvile i bevidsthed.

Hun dykker også ned i, hvad der kan ske, hvis vi husker døden og har den som en slags vejviser eller læremester.

Lyt til denne livsbekræftende og vigtige episode om at være til stede i livet.

5.Hviids Varmestue: Om tilgivelse

Forfatter og foredragsholder Michelle Hviid er vært på Hviids Varmestue og har personlige samtaler med forskellige mennesker med noget på hjerte.

I denne episode er gæsten Ulla Hinge Thomsen, som er forfatter til bogen Tilgiv. Det er en snak om tilgivelsens natur. ”Nag er som at drikke gift og håbe, andre dør af det”, siger Ulla.

En sætning hun ville ønske, hun havde hørt og fået med i bogen. Den er også meget sigende. Og også om hvorfor tilgivelse kan være svær i praksis. Men nødvendig.

En meget fin episode om det at kunne tilgive. Påsken handler jo også om svigt og at gøre fortræd. Og vi bliver alle udsat for disse ting, eller udsætter andre for det. Hvordan handler vi, når skaden er sket? Og hvilken effekt har det for vores liv og relationer?

6.Næstekaffe: Hvad er meningen med livet?

Næstekaffe! Podcasten er fra folkekirken.dk og har fokus på det almenmenneskelige.

Temaerne er fællesskab, mening, håb, tvivl og lykke. Gæsterne er blandt andet kommentator og forfatter Kristian Leth, radiovært Iben Maria Zeuten, Lea Korsgaard og musiker sangskriver Peter Sommer. Og de bliver interviewet af forskellige præster.

Der er mange fine samtaler, som er lytteværdige i påsken.

Lyt for eksempel til episoden ”Mening” med journalist Pelle Hvenegaard, som handler om bevidst at vælge eller fravælge at få børn og historierne dertil.

Hvor Pelle og hans kone måtte igennem år med ”fertilitets- og adoptionshelvede”, for at få et barn, har sognepræst Pernille Østrem fravalgt at få børn. Det bliver en fin samtale om betydning i livet og mening. Kan ens liv få mening udefra, eller er det noget, vi selv skal skabe?

7.Jeg plejede at tro på for evigt: Om at leve med sorg

Værterne på denne podcast er Pernille Strøm Øster og Julie Schelhar, der selv har mistet et menneske, de elskede. De har også forskellige gæster inde, der har mistet. Hver episode dykker de ned i en personlig fortælling om sorg.

Lyt gerne til episoden med Matilde her i påsken. Hun mistede for seks år siden sin lillebror til en overdosis. Her fortæller hun om, hvordan det var at finde ham, og om, hvorfor hun i lang tid havde mere fokus på, hvordan hendes mor havde det, end hvordan hun selv havde det.

Citat: ”Jeg har lige fået en kæreste, for første gang, siden jeg mistede min bror, og nu har jeg lukket et nyt menneske ind, jeg kan risikere at miste. (..) Jeg havde også en periode efter, jeg mistede Rasmus, hvor jeg ikke ville have børn. Hellere have så få mennesker tæt på hjertet som muligt, for så er der ikke så stor en risiko for at blive ked af det.”

Til sidst deler gæsten og de to værter også oplevelser af at ’få besøg’ af deres afdøde. Hvordan det føltes at stadig havde en relation til dem, de elsker og savner, selvom de ikke er her i fysisk form.

Påsken handler om død og genopstandelse, for måske er døden ikke et endeligt punktum. Måske lever dem, vi elsker, videre i os, når vi tænker på dem. Og måske de endda også kan kigge forbi og fylde os med håb og kærlighed, når vi har behov for det.

Podcasten Jeg plejede at tro på for evigt: Om at leve med sorg er blevet til i samarbejde med Landsforeningen Liv&Død.

Charlotte Heje Haase er forfatter, skrivementor og podcaster. Hun hjælper folk i gang med at podcasten www.dinpodcast.dk

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

10 − four =

No Comments Yet.