7 grunde til at danskerne elsker streaming (og dropper fjernsynet)
Af Christiane Vejlø
Det begynder at gøre ondt nu. Selvom de traditionelle medier har forsøgt at bagatellisere streamingtjenester og danskernes hang til forskudt tv, så taler tallene et ret tydeligt sprog. Vi danskere forlader fjernsynet og ser nu forskudt tv som det passer os. Men hvad er der sket?
Danskerne har taget streaming til sig big time! Det er ikke mere end et halvt års tid siden jeg hørte TDC holde fast i at 95 % af tvseeningen om 5 år stadig foregår via den traditionelle fjernsyndsskærm og den faste programplan. Det er klart at streaming og forskudt tv ikke ligefrem er yndlingsretten for dem der sælger kabeltv. Det er også et emne som længe har resulteret i en blanding af bekymringsrynker og en insisterende fastholdelse af at “danskerne har brug for at nogen bestemmer hvad de skal se” argumenter fra de etablerede mediehuse.
Men det er altså ikke længere muligt for selv den ældste old media entusiast at ignorere trenden. Det tog kun Netflix godt 1 år at blive den 6 største tvkanal i Danmark målt på tid. Når først brugeren har prøvet streaming falder interessen for flowtv markant. Hvorfor skulle jeg dog sidde foran fjernsynet og som en anden Karius og Baktus vente på der “kommer noget godt”, når jeg kan tage min nærmeste skærm og streame noget fantatisk? 12 % af streamingbrugerne ender da også med at tage konsekvensen og enten at opsige (cable cutting) eller skære kraftigt ned (cable shaving) på deres tvpakker.
Den traditionelle tvsening har taget historiens største dyk med 8 % fortæller tallene i DR Medieforsknings årlige rapport, og halvdelen af de adspurgte siger de streamer indhold på nettet.
Det er en kombination af omstændigheder og produkter der lige nu gør at jeg er sikker på vi kun har set toppen af isbjerget. Det er især 7 ting som sætter skub i danskernes forhold til streaming.
1. Båndbredde
De fleste danskere har adgang til (relativ) høj båndbredde og derfor mulighed for at streame video selv i HD kvalitet.
2. Smartphones er normaliseret
De fleste har efterhånden skiftet deres gamle dumbphone ud med en smartphone med internetadgang og 63% af alle 16-74 årige går på nettet via deres mobil.
3. Stigende antal platforme
Der ligger efterhånden tablets i hvert 3 danske hjem. Pludselig er spillekonsoller også blevet mediecentre og afspiller f.eks Youtube og Netflix. Apple tv er blandt danskernes yndlingsmåder at se Netflix og lejefilm på og nyere smarttv’s giver også adgang til f.eks. både Netflix og YouBio streaming.
4. Netflix forklarer det hele
Selvom teknologibranchen har snakket streaming i snart 20 år så er det ikke et ord almindelige mennesker helt har forstået før Netflix kørte marketingkanonerne i stilling og sørgede for at vi alle har taget ordet streaming til os og bruger det næsten lige så naturligt som når vi nu siger “app”.
5. Vi samtaler om tv
2,7 mio. danskere er tilknyttet en online social netværkstjeneste, fx Facebook, Twitter eller Instagram, og en tvseries popularitet kan eksploderer på kort tid, når snakken går på de sociale medier. De sociale medier gør det også muligt at linke direkte til indholdet som så kan ses forskudt.
6. DR deler gavmildt ud
Danmarks Radio har masser af godt, gratis indhold tilgængeligt på DR NU. Brugeroplevelsen er ikke ligefrem optimal, men tjenesten er gratis, og når man først finder ud af, at det faktisk er federe selv at sammensætte sin tvaften med et par afsnit Arvingerne fra DR1, Selvoptaget fra DR3 og de seneste nyheder end at zappe rundt og lande midt i programmer som man ikke engang er sikker på man vil se.
7. Streaming passer til vores online liv
Den almindelige danskers online liv er en blanding af sociale medier, nyheder og surf. Gamle medier skubber (push) indholdet til os, på de nye medier trækker vi (pull) i højere grad selv indholdet til os. Og når vi selv bestemmer på nettet hele dagen, hvorfor skulle vi så miste al selvstændighed om aftenen? Brugeren er vant til at bestemme selv på nettet og hvorfor skulle tv ikke også være en del af den fleksible netkultur?
Tallene stammer fra DR Medieforsknings årlige rapport og Danmarks statistik over danskernes brug af IT.
Michael Rasmussen
februar 17, 2014Glem endelig ikke Spotify :-)
Jeg synes at det var en gennemgående fantastisk dag, da jeg lagde alle mine cd’er i et par flyttekasser og sendte dem i eksil. Mange af mine venner sagde at det ville de aldrig kunne gøre, og bare det at sidde med coveret i hånden var en af de musikalske oplevelser for dem. Yeah right – nu har de også pakket det hele ned…..
Streaming er en lækker ting så længe kvaliteten af det streamede ikke daler særligt.
Camilla
februar 17, 2014Som en tilføjelse til Michael Rasmussens kommentar:
Jeg tror somend også det tiltaler Danskerne at kunne betale for deres forbrug, uden at skulle EJE eller betale i dyre domme. I sin tid lavede jeg en forbrugerundersøgelse af download af musik, og stort set alle de interviewede svarede at de gerne ville betale for det musik de hørte – men at 150 kr for en cd var lige i overkanten. Jeg formoder det samme er gældende for musik, bøger osv.
John
februar 21, 2014Fin lille artikel. Det er præcis sådan jeg har det. Streaming og selvbestemmelse er vejen frem. Det eneste der fastholder mig i at beholde det traditionelle tv er, at DR NU og Tv2 ikke rigtig kan bruges på diverse afspillere. F.eks. har jeg haft Viasat med Viaplay. På deres medieboks er der DR NU, men det fungerer sq ikke rigtig optimalt (alle programmer er der ikke, der er kun enkelte afsnit af forskellige serier, tv2 er ikke repræsenteret osv.). Jeg har faktisk også en computer stående under mit tv. Men selvom jeg har monteret SSD harddisk og opstartstiden er lynhurtig, så spiller det bare ikke helt som en fjernbetjening til tv’et. Men så snart der findes en medieafspiller, der også kan klare DR NU og DR Live, så er det traditionelle tv kiggeri slut!
T
marts 4, 2014Jeg savner lidt en diskussion af udvalget på specielt Netflix og HBO nordic. De slår sig selvfølgelig op på deres serier, som også har en meget høj standard. Men kvaliteten af deres udvalg af film er frygtelig, og minder på mange måder om noget de kunne sende på DR1, TV2 eller Viasat fredag, lørdag, søndag. Det virker ikke til at HBO går særligt op i deres filmudvalg, men hos Netflix er det en stor del. Specielt den danske Netflix har et virkelig ringe udvalg, med mindre man er den nostalgiske type.