#242 Masser af power – klogere på strøm

3 Min læsning

Et hverdagsliv er et liv fuld af elektroniske tjenere og hver eneste af disse dimser kører på strøm. Men hvad er egentlig denne elektriske føde som teknologien lever på? Hvor kommer strømmen fra? Hvor er den på vej hen? Og hvad med bæredygtighed? Hvornår er strømmen grøn? Og hvad er grøn strøm? Og hvad kan du egentlig selv gøre for både at spare penge på elregningen, blive mere bevidst om dit forbrug og gøre kloden til et renere sted. Det er på tide vi forholder os til det vi fodrer vores elektronik med og konsekvenserne. I denne uges Elektronista-program har Christiane Vejlø gæster af Lea Schick Assistant Professor ved Department of Digital Design ved IT Universitetet og Barbera Bentzen, designer med fokus på solcelleteknologi og tilknyttet solcelleteknologivirksomheden Faktor 3.

Lyt til programmet her eller abonner på Elektronista i iTunes her.

Shownotes

Solceller:
Nørreport Station vinder den Danske Lyspris 2016
Cykelparkeringerne på Nørreport Station er udformet som nedsænkede bede og er markeret og strammet op ved hjælp af små lysprikker. I de cykelbede, der ikke er tag over, er der anbragt et LED-armatur i toppen af hver stander. De oplades af indbyggede solceller med batteri.
http://www.centerforlys.dk/nyheder_fuld.php?id=664

Elon Musk imponerer med solceller som du aldrig har set dem før

En bæredygdig fremtid:
Hedonistic Sustainability

Amager Bakke
Københavns kommende forbrændingsanlæg OG skibakke designet af Bjarke Ingels Group.

Foto: BIG

Nuage Vert – Atmosfæriske konstallationer i kunsten
Lysinstallationen Nuage Vert Helsinki (2008) synliggjorde sammenhænge mellem forurening og elektricitetsforbrug ved at projicere en grøn lasersky op på udslippet fra et lokalt kraftværk i Helsinki.
http://hehe.org.free.fr/hehe/texte/nv/

Foto: Nuage Vert

Nanjing Vertical Forest: En kæmpe stor grøn “altankasse”
Hvordan bekæmpes dårlig luftkvalitet og massiv forurening i en by med mere end otte millioner mennesker, hvor der næppe er plads til at plante nye træer? Man bygger selvfølgelig en skov lige op i himlen. Det er ideen bag Nanjing Vertical Forest, der står færdig i 2018. De enorme “altankasser” forventes at udlede 60 kg. ilt pr. dag mens de absorberer over 25 tons kuldioxid pr. år.
http://www.psfk.com/2016/10/vertical-forest-hotel-improves-air.html

Foto: Stefano Boeri

Ugens appbefalinger:
EcoTrek:
Ecotrek App’en giver en visuel repræsentation af de miljømæssige og økonomiske fordele der er ved at vælge en miljøvenlig transportform (gang, løb, cykling, skateboarding etc.). Ved at bruge Ecotrek, kan du overvåge, hvor hurtigt dit C02-aftryk krymper, mens din tegnebog vokser! Appen er stadig under udvikling.http://www.ecotrekapp.com

Barbara Bentzer anbefaler BeMyEyes:
Hvad mangler en blind, når han/hun skal lave mad, vaske tøj eller tjekke om mælken er blevet for gammel? Et par funktionsdygtige øjne i lommen, som kan trækkes frem og skabe syn for sagen. Den danske app “Be My Eyes”  forbinder seende og blinde i  dagligdagen.

App Store: Download BeMyEyes 
Google Play: Download BeMyEyes (kommer snart)

Lea Schick anbefaler Kemiluppen:
En gratis app til dig, der gerne vil undgå uønsket kemi i kosmetisk og personlig pleje.
App Store: Download Kemiluppen gratis
Google Play: Download Kemiluppen gratis 

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

1 × three =

No Comments Yet.