Google Art Selfie finder din dobbeltgænger i klassisk kunst

2 Min læsning

Google Art Selfie, den seneste opdatering af Googles Arts & Culture-app, er netop lanceret i Danmark. Du kan derfor nu gå på opdagelse efter din dobbeltgænger i tusindvis af kunstsamlinger over hele verden.

Er du pigen med perleøreringene? Mona Lisa? Frida Kahlo? Har du stået model for Picasso? Hænger du på Budapest Museum of Fine art? Eller på Museo Dolores Olmedo i Mexico?

Hvor og hvem i alverden du deler ansigtstræk med i kunsthistoriens klassiske værksamlinger er nu kun et selfie væk. Og selvom ligheden ikke altid er slående, er det både hylende morsomt og ikke mindst overraskende informativt, når Google på ny trækker selfie-kulturen ind i kunstens digitaliserede verden.

Kunsten digitaliseret

Art Selfie-fænomenet har  tidligere været et anvendeligt værktøj som led i en brugerinddragende (museums)strategi, herunder af AROS og Louisiana, der angiveligt skulle medvirke til at demokratisere kunsten. Men ved at have digitaliseret værker fra over 650 museer og kunstinstitutioner er demokratiseringspotentialet alt andet lige hos Google tilstede i et andet størresforhold. Google Art Selfie er da også lanceret som led i en mission, om at gøre kunst tilgængelig for alle.

En mission, der går under navnet ‘Google Arts and Culture’ og Art Selfie-featuren er derfor nu også tilgængelig for hele verden. På den måde favner man også de, der ikke hver søndag er at finde på det lokale eller globale museum eller galleri.

#ArtSelfie / #GoogleArtSelfie

Over 78 millioner mennesker er allerede gået på opdagelse efter, hvor i alverden deres Art Selfie befinder sig og hvem i verdens historiske malerier, de ligner. Kendte som mindre kendte verden over har knipset løs og lagt deres kunsteriske dobbeltgænger ud til fælles skue under hashtag som #ArtSelfie og #GoogleArtSelfie på særligt Instagram og Twitter.

Matchmakingen mellem kunst og selfie er skabt ved hjælp af Googles ansigtsgenkendelsesteknologi og baseret på machine learning. Og Google selv kalder det en genvej ind i kunstverdenen, da du efter (mere eller mindre målt i %) succesful matchmaking kan lære noget om kunst, du ellers aldrig ville have stødt på – og måske bliver din interesse vagt til at få syn for sagen i ‘den virkelige verden’.

Om Art Selfien har potentiale til at fungere æstetisk fremmende eller om den nærmere risikerer at negligere kunsten til fordel for online iscenesættelse, må din egen omgang med app’ens nye funktion stå på mål for. Der er i hvert fald fra Googles perspektiv lagt op til reflektion gennem leg.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

17 − 1 =

1 Comment
  • Henrik V Blunck
    september 14, 2018

    Den app må da prøves. Det lyder smaddersjovt. Tak for dine inspirerende guldkorn. :-)