Sådan får du stærkt WIFI i alle rum i boligen
Jeg er ham, som har en flyttekasse fyldt med internet-routere i kælderen og har brugt uendeligt mange timer på at løbe rundt i mit hjem for at finde den perfekte router-placering og læst en utroligt masse om hvilke kanaler ens 2.4Ghz netværk skal være på. Jeg jagter altid drømmen om at få det bedst mulige internetsignal i mit hjem, og det er et mørkt hul at falde ned i.
Men det er et nødvendigt hul at udforske. For i gennemsnit har en familie på fire personer mindst 10 devices, som går på WiFi hver eneste dag. Og hvis netværket ikke kan nå ud i alle rum, eller det hele kollapser så snart nogen skal til at downloade noget, så er det ikke specielt sjovt at være komplet afhængig af WiFi-forbindelsen. Problemet med WiFi er et de fleste af os kender til, og det gør ikke situationen bedre at de typiske ZyXel-routere som danske bredbåndsudbydere sender med deres internet ikke kommer med hverken friheden til at lege med indstillinger eller råstyrken til at komme hele veje rundt i et typisk hus.
Derfor virker Netgears nyeste router som en rigtig fornuftig idé. For typisk har en moderne router tre antenner. Én til at håndtere 2.4Ghz frekvensen, én til 5Ghz frekvensen og én til at holde styr på indgående/udgående trafik. Netgears senest super high-end router smider dog en fjerde antenne ind (faktisk er der i alt 16 antenner bygget ind i de fire antenne tårne), bygget med henblik på at oversvømme din hjem i WiFi.
Den nye Netgear Nighthawk X8 kan det og mere til. Hvilket den også burde, når prisen på routeren er 4000kr, hvilket er rigtig mange penge for at kunne levere internet i dit hjem. Prisen kan mærkes når man løfter den næsten to kilo tunge router ud af æsken.
Den føles alt andet end billig. Det er næsten som at have et Apple produkt i hånden, for der er brugt tid, energi og betydelige ressourcer på at få den her router til at fremstå som et kvalitetsprodukt. Men de fysiske kvaliteter er slet ikke det vigtigste i en router, i stedet handler det om internet. Nighthawk X8 routeren vi har fået til test på Elektronista erstatter min Archer C7 (link) router, som lige nu kan levere følgende i mit hjem:
Det store problem med den nuværende router er i rummet længst væk, hvor signalet falder næsten helt væk, og afhængigt af hvilket device jeg tager med mig ind i det rum, så vil forbindelse til mit trådløse netværk helt forsvinde. Og så er der min kælder, hvor der intet WiFi er overhovedet. Men så snart Nighthawk X8 blev sat til, så ændrede det sig ganske voldsomt:
Pludselig er signalet markant stærkere i rummet længst væk. Alle mine devices kan nu holde en stabil trådløs forbindelse, og så har jeg nu signal i kælderen. Det er ikke et voldsomt godt signal, men der er nu internet i en kælder som ellers ikke har kunne få noget signal overhovedet. Og med Nighthawk X8 er selv min have oversvømmet i et stærkt WiFi signal. Det er ganske imponerende. Men ikke nok med, at der er nu signal i hele hjemmet, så har Nighthawk X8 en af de bedste features nogensinde på en router: Der er en funktion som gør, at du kan slukke for alle de blinkende lys på routeren.
Brugen af selve routeren er relativt ligetil. Standardindstillingerne som routeren kommer med har en meget fornuftig balance mellem de brugervenlige funktioner som QoS (der automatisk sørger for, at de devices der har brug for mest internet-juice får det), men lader være med at låse det hele ned. Så hvis du vil ind og lege med NAT indstillingerne eller lignende, så er der stadig rig mulighed for det.
Det er dog ret godt for Netgear, at standardindstillingerne er godt opbyggede, for interfacet til Nighthawk X8 kunne godt bruge en brugervenlighedsoverhaling. Hvis du ikke ved hvad de mange forskellige ting er, så ender du med at bruge mere tid på Google end på opsætningen af routeren.
En router er typisk noget man køber én gang, og udskifter den kun hvis den faktisk går i stykker. Hvilket egentlig er synd, for WiFi er så essentiel del af vores hverdag, at vi burde bruge langt mere energi på at få det sat optimalt op i vores hjem. Netgears nyeste router fjerner en del af den hovedpine, og giver et stabilt, voldsomt hurtigt og langtrækkende WiFi signal. Så hvis du kun gider købe én router i dit liv, så er Netgears nyeste formentlig den bedste løsning her og nu.
Tre tip til bedre WiFi i huset
1. Stil routeren centralt og højt
Det nytter ikke noget, at pege routerens antenner i retningen af dit udstyr. Faktisk skal de næsten altid stå lodret op, da antennerne sender WiFi signalet ud i en donut form. Så det er vigtigere for bedre signal, at få routeren placeret så centralt som muligt i huset. Overvej at træk kabler, hvis du vil have friheden til at vælge den mest optimale plads. Der er også mulighed for at få bedre signaler, hvis du løfter routeren op fra gulvet og placerer den højere oppe.
2. Opdater din firmware
Hvis du har en router, som ikke er en ZyXel router fra din internetudbyder, så kig om der ikke er en opdatering eller to til din router. Firmware opdateringer kan ikke bare rette fejl og fikse sikkerhedshuller. Men det kan også give bedre signalstyrke. Så husk at tjek om der er en opdatering. Den kan udrette mirakler.
3. Skift alt hvad du kan over på 5Ghz frekvensen
Mere eller mindre alle gadgets fra 2014 og tidligere kører på 2.4Ghz frekvensen. Men 2.4Ghz frekvensen er også hvor signaler fra din mikrobølgeovn, TV, radio, telefon og næsten alt elektronisk støj kommer ind. Samtidig er stort set alle routere som standard sat til at køre på 2.4Ghz frekvensen, og det gør det til et propfyldt område. Konsekvensen af det er dårligere internet, langsommere hastigheder og ustabilt WiFi.
Løsningen er at hoppe over på 5Ghz frekvensen – typisk finder du dette på moderne routere som understøtter WiFi N eller WiFi AC protokollerne. På 5Ghz er der langt mere plads at lege på, færre devices og fred fra mikrobølgeovnen. De fleste moderne devices i dit hjem undersøttter 5Ghz, og hvis din router også gør det. Så gå ind i indstillingerne og aktiver det, og flyt alle dine devices derover for, at få fred og stabilt internet.
Ebbe Nikolajsen
april 29, 2016Hvorfor bruger du ikke Powerline Adapter og sender netværket igenne elkablerne i dit hus. Det er et ret genialt koncept. Strømkabler findes overalt. Så hvorfor ikke bruge dem som netværks kabler. det gør jeg selv. Så slipper du også for at kæmpe med dårligt wifi signal.
Mikkel Winther
april 30, 2016Hej Ebbe,
Måden der er lavet elinstallationer på i mit hjem gør, at der ikke er super optimale forhold til Powerlines. Det virkede fint i min gamle lejlighed, men hvor jeg bor nu er det ikke en holdbar løsning – desværre. Det er nemlig et mega godt kompromis i forhold til at trække kabler gennem hele huset.
Ralph
september 30, 2017Op til 16 antenner i hvert tårn :D. 1 til 2.4gHz, 1 til 5gHz, 1 til at holde…. :D. Sjov læsning, du har ikke så meget styr på det wifi der. Hvert “tårn” er 1 antenne, og hver er antenne er en dual band antenne, årsagen til der er mere end 1, er mimo. En standard som blev lanceret med 802.11n og senere udbygget til mu-mimo med 802.11ac standarden.