Pas på: Gratis internet på ferien kan koste dyrt
Af Milos Jørgensen, ungdomsreporter
Internet på caféer er praktisk og smart, men det giver også muligheden for, at kriminelle kan se med på sidelinjen. Hvordan gør de, og hvordan undgår du det?
Selvom at de fleste mennesker, der bruger offentlige wifi-hotspots, ikke har noget ondt i sinde, så er der alligevel nogle, der er ude på at stjæle dine personlige oplysninger uden at du ved det.
Selvom gratis internet i toget og på restauranter er populært, betyder det ikke, at kriminelle ikke også er dér. Tværtimod. Det har aldrig været lettere for kriminelle at indsamle data fra personer, der bruger usikre internet-hotspots.
Det er farligt
En undersøgelse foretaget af sikkerhedsselskabet Avast med 340.000 respondenter viste, at mere end 40% af de adspurgte oprettede forbindelse til et usikkert netværk på daglig eller ugentlig basis. Omkring en tredjedel af dem indtastede personfølsomme oplysninger som for eksempel bank- og log ind oplysninger, og dét er farligt.
Dét understreger David Jacoby fra it-sikkerhedsselskabet Kaspersky Lab til Elektronista.dk.
-Der er flere risici ved anvendelse af åbne og usikrede WIFI netværk. Når det [Wi-Fi netværket] ikke bruger kryptering [adgangskode] er det nemt for alle at aflytte på netværket, og opsnappe brugernavne, passwords osv.
Men selvom, at internettet på dit hotel har adgangskode, betyder det ikke nødvendigvis, at det er sikkert. Hvis en ondsindet person er logget på det samme netværk som dig – kode eller ej- kan personen stadig udføre de samme handlinger, som hvis det trådløse netværk var uden kode.
Du kan ikke undgå det
David Jacoby forklarer, at der er mange forskellige måder at få opsnappet sine oplysninger på. Den mest almindelige måde for de kriminelle er simpelthen bare at opsnappe trafikken på netværket, men i takt med, at flere og flere hjemmesider bruger kryptering (der hvor hjemmesiden starter med https://, og der er en hængelås) går de kriminelle nye veje.
– Hvis nogen tager kontrol over Wi-Fi-netværket, kan han/hun derefter ændre indstillingerne og ændre noget, der hedder DNS-indstillingerne.
-Disse indstillinger kontroller hvilken hjemmeside du besøger, når du for eksempel skriver www.facebook.com i din browser. Når du gør det, vil din computer/enhed forsøge at finde den IP adresse, som domænet peger på, men hvis den kriminelle har kontrol over Wi-Fi-netværket, kan vedkommende opsætte et system, så du bliver videresendt til det website, som den kriminelle har valgt, og ikke det website, som du har indtastet i din browser.
Tag dine forholdsregler
Selvom du ikke 100% kan undgå det, er det stadig vigtigt at tage sin forholdsregler, og med Kaspersky Lab som kilde giver Elektronista de 4 ultimative råd:
1. Konfigurer din enhed til ikke automatisk at oprette forbindelse til åbne Wi-Fi-spots. På den måde undgår du unødvendig at udsætte din enhed for fare.
2. Husk at bruge din sunde fornuft. Undgå at bruge netbank eller købe ting online på et offentligt Wi-Fi-spot – uanset om der er kode eller ej. Du ved nemlig aldrig hvem, der aflytter netværket.
3. Sørg for, at dit e-mail program bruger kryptering, hvis du ikke vil have, at uvedkommende snapper i dine private e-mails. De fleste web-baserede e-mail løsninger, såsom Gmail og Hotmail, bruger kryptering, men en masse mennesker bruger for eksempel Outlook, og har konfigureret deres e-mail-klient for lang tid siden, hvor krypteringen ikke var obligatorisk.
4. Brug et anti-virus program, da sådanne programmer blokerer ondsindede hjemmesider.