Hvordan ser fremtidens digitale og mobile sundhed ud?

5 Min læsning

Af Cille Bjerring Larsen

Vi har bevæget os ind i en digital tidsalder, hvor vi måler og optimerer os selv. Elektronista var med, da Samsung og 3 kom med deres bud på, hvad fremtiden indenfor mobil sundhed byder på, og hvordan tendenserne pt. ser ud.

foto-81
Foto: Elektronista
IMG_3295
Foto: Danica Chloe Paetzold / www.fit4livin.dk

Træning og optimering af kroppen har længe været vægtet højt i danskernes hverdag, men der, hvor tendensen de sidste par år særligt har vist sig, er i den måde vi måler og motiverer os selv og andre på gennem apps, wearables og andre måleredskaber.

Selftracking og quantified self var blandt de ord som blev nævnt hyppigt, da en blanding af modebloggere, fitnessbloggere og et par enkelte tech-bloggere var samlet for at høre, hvordan Samsung har tænkt at imødekomme de behov vi efterhånden har, når det gælder træning.

IMG_3282
Foto: Danica Chloe Paetzold / www.fit4livin.dk

Mens lyttende bloggere nød sunde snacks og hjemmelavede juicer kunne direktør for privatmarkedet hos 3, David Elsass, fortælle, at undersøgelser viser, at 52% af alle smartphonebrugere har hentet en app til sundhed, træning og fitness. Det er altså et uomgængeligt område, som det digitale marked er nødt til at tage stilling til.

 

IMG_3281
Foto: Danica Chloe Paetzold / www.fit4livin.dk

Og der bliver da også investeret voldsomt i det. Om vi alle går rundt med Google Glasses indenfor en årrække tvivler han på. Dog tilføjer han, at det handler om at ‘knække koden’ og finde frem til det redskab, forbrugerne har lyst til at gøre til en fast del af deres hverdag.

IMG_0159

Hvor vi førhen var tilhængere af holdsport og aktiviteter sammen, er der nu større fokus på det individuelle, men med et digitalt-socialt fællesskab, hvor der kan kommenteres, heppes og udfordres gennem sociale medier og fællesskaber.

 

 

IMG_0160

Der findes forskellige former for mobile træningshjælpere, vægtkontrolapps, sundhedsapps, træningsapps og ikke mindst wearables som ses mere og mere.Sidstnævnte er små enheder, som du kan bære på kroppen – såsom f.eks et lille armbånd eller ur, som måler direkte på din krop.

Vi har ikke at gøre med en tendens, men med en realitet: Motivation gennem upload af løbeture, healthies fra cykelturen i skoven og forskellige communities gennem apps som fx Momondo udgør en stor del af træningen for mange. Der ses et behov for at have nogen at stå til ansvar overfor – nogen der holder en op på det, man sætter sig for. Og netop denne vinkel af træning hører Jacob Søndergaard, humanfysiolog og trænings- og sundhedsekspert, ofte fra sine klienter.

IMG_3313
Foto: Danica Chloe Paetzold / www.fit4livin.dk

Jacob Søndergaard (medvirkende flere gange i Go’morgen Danmark) var inviteret som keynotespeaker for at fortælle lidt om, hvordan han ser på træning og mobil som en fælles enhed, der kan optimere resultater.

IMG_0162 IMG_0163

Foto: Elektronista

Hans hovedpointe var, at vi længe har målt på, hvor langt vi kan løbe, hvor hurtigt vi løber, og hvordan vi forbedrer os. Hans opfordring var dog, at hvis vi ønsker at få noget ud af disse data og virkelig kunne bruge det til noget, skal vi måle som virksomheder i mange år har gjort det.

KPI’er (Key Performance Indicators) er ikke kun noget virksomheder bruger til at måle hvordan en forretning klarer sig. Det er også et begreb han bruger i sit daglige arbejde med klienter, der ønsker at forbedre form og krop. Og netop til dette er mobilen et supergodt redskab.

Samsung var nogle af de første, der i deres smartphone satte stort fokus på fitness og selftracking og har med deres Galaxy S5, app’en S-health og det nye Gearfitarmbånd kun skruet op for denne tanke.

I stedet for at man skal downloade apps og købe programmer, er S5’eren udstyret med en række indbyggede funktioner, som kan måle kalorieindtag, stressniveau, blodtryk og skridttæller. Andre producenter byder efterhånden ind med konkurrerende funktioner, men Samsung ser stadig ud til at have overtaget her.

SM-R3500ZKANEE-305662-3 SM-R3500ZKANEE-963783-3

Og hvordan forsøger Samsung så at knække den føromtalte kode? I stedet for at undre dig over, at du ikke har performet bedre, kan du med deres S5’er måle søvn og stressniveau som en tilføjelse til de almindelige funktioner og dermed være med til at skabe en forståelse for, hvorfor du performer som du gør. Og det er her at den digitale del bliver brugbar og værdifuld i forhold til forbedring og optimering.

Der hvor den digitale træningsdel dog kan blive “farlig” er, hvis den fuldstændig overtager, og du glemmer at lytte til dig selv. Et godt råd lød: Brug din mobile enhed som et hjælpemiddel, men husk at lytte til din krop i forbindelse med træning – og slet dine træningsapps, hvis de irriterer dig. Find én app eller et redskab og brug det i en grad, hvor det hjælper dig positivt til at opnå mål – og ikke som en dårlig samvittighed, der popper op med påmindelser konstant.

Jeg vurderer derfor S5 og Gearfit som en god træningspartner der dog skal anvendes med forbehold.

Efter eventen indvbød Jacob Søndergaard til en frisk løbetur i Frederiksberg Have med et enkelt Gearfit til test. Elektronista tog med 4 andre friske deltagere udfordringen op og fik lidt sved på panden.

Udover at du er nødt til at have den lidt klodsede S5 med i lommen, ser GearFit-armbåndet ud til at fungere. Jeg ser dog frem til at teste det og komme med en dom senere.

IMG_3384
Foto: Danica Chloe Paetzold / www.fit4livin.dk

Hvis du vil vide mere om hvordan Galaxy S5 er på andre områder end omkring mobil sundhed, kan du læse mere fra tidligere Elektronista-artikler nedenfor

GALAXY S5- SÅDAN ER SAMSUNGS STORE HELT

SAMSUNG GALAXY S5 SÆTTER BRUGEREN I FOKUS

Hvilke mobile redskaber bruger du i forbindelse med sundhed og træning, og hvordan bruger du dem?

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 × five =

No Comments Yet.