5 brugte ting til det intelligente hjem
Nu behøver du ikke længere betale en halv jetjager for at installere ting i dit hjem, der gør fjernstyring og automatisering lidt lettere.
Den seneste, store trend inden for forbrugerelektronik er helt klart det intelligente hjem eller ”smart home”, som det også hedder på engelsk. Det er en del af den større IoT-bølge, Internet of Things, hvor genstande, der normalt ikke er koblet op på nettet, bliver det. Ved at sætte en lille computer og en internetforbindelse i ting som højttalere, lyspærer, termostater med mere, kan man gøre sit liv lidt nemmere. Det sker dels ved, at man kan fjernstyre funktioner fra mobiltelefonen, både i hjemmet og på farten, eller man kan programmere tingene til at fungere automatisk, uden at man behøver løfte en finger. Som med så meget ny elektronik kostede disse produkter en hel del penge, da de begyndte at komme ud i butikkerne, men nu er de begyndt at dukke op i brugtmarkedet og kan erhverves noget billigere. Her er fem af dem.
- Philips Hue
Philips var de første, der lavede en serie af intelligente lyspærer, som ikke krævede en udvidet nørd-eksamen at finde ud af. De smarte pærer kan fås i versioner, der blot viser forskellige nuancer af hvidt lys, eller som kan vise 16 millioner farvenuancer, hvis man gerne vil sætte stemning i stuen. Fælles for dem alle er, at de kobler sig på dit trådløse netværk via en såkaldt Bridge, og derigennem kan du så styre lyset via en app på din smartphone, eller sætte et program i gang, der styrer lyset automatisk. Nyere versioner af Hue kan også arbejde sammen med Apples HomeKit, der giver mulighed for at styre lyset ved at give Siri talekommandoer på iPhone eller iPad. En Philips Hue-Bridge kan fås for 250 kroner brugt, og man kan få lamper med smartpærer indbygget i serien fra samme pris. Pærerne i sig selv koster endnu mindre.
Du kan fx også købe et helt sæt af Philips Hue-pærer til gode priser på fx DBA.
- MyLock intelligent lås
Mylock fra Jacob Jensen afliver behovet for nøgler. Denne intelligente lås kan i stedet låses op med din smartphone. Det er ikke bare smart, fordi du selv slipper for at rende rundt med nøgler, men også fordi du kan give andre midlertidig adgang til dit hjem uden at skulle udlevere en nøgle. I stedet sender du bare en SMS til håndværkeren, der skal ind og arbejde, eller naboen, der skal tømme post og vande planter, mens du ikke er hjemme. Låsen monteres på indersiden af døren, der hvor låsens vrider normalt sidder. Med andre ord kan du stadig låse op med en nøgle, hvis det bliver nødvendigt. Find MyLock-låsen brugt for omkring 300 kroner på fx DBA.
- Amazon Echo
Amazons intelligente Echo-højttaler er endnu ikke officielt til salg i Danmark. Men der er alligevel en del, der f.eks. har været i England eller Tyskland og har købt den, og sælger den brugt. Det smarte ved Echo er ikke så meget dens trådløse højttalerfunktion, men derimod den indbyggede Alexa-assistent. Med lidt nørdsnilde kan denne kobles op til ting i hjemmet, sådan at man kan styre disse med stemmen. Man beder f.eks. blot Alexa om at dæmpe lyset i stuen eller skrue op for varmen, og så sker det. Alexa kan dog også afspille musik på kommando fra Spotify, netradio fra TuneIn eller lydbøger fra Audible. Og den kan give én vejrudsigten og svare på spørgsmål ligesom Siri. Man er nødt til at bilde den ind, at den står i f.eks. Tyskland, og man skal tale engelsk til den. Men ellers virker det. Den mindste model, Echo Dot, kan fås brugt for omkring 700 kroner.
- Tado-termostat
Tado laver termostater, der kan kobles til wi-fi og styres fra en app eller via større systemer som f.eks. Apples HomeKit. En internetopkoblet termostat er smart, fordi man kan sætte temperaturen udefra. F.eks. kan man om vinteren slukke for varmen, hvis der ikke er nogen hjemme om dagen. Så tænder man for varmen fra sin smartphone på vej hjem fra arbejde og kommer hjem til et dejligt varmt hus – eller sætter app’en til at gøre det automatisk på et givent tidspunkt. Det sparer både energi og penge. De smarte termostater giver også bedre mulighed for at holde øje med ens varmeforbrug. Tado-termostaterne er stadig ret nye i Danmark, så de er sjældne gæster i brugtmarkedet, indtil de kommer i større udbredelse. Men holder man øje med dem, kan man få dem noget billigere end nyprisen, der ligger på omkring 2.000 kroner.
- TP-Link trådløs stikkontakt
Endelig kan det være, du gerne selv vil bestemme, hvad du vil kunne tænde og slukke for via mobilen. Måske vil du bare gerne tænde for kaffemaskinen og brødristeren inde fra sengen om morgenen, fordi du har gjort dem klar med brød, vand og kaffe aftenen før. Hvis det bare kræver, at der bliver tændt for strømmen, kan du gøre dette via en trådløs stikkontakt, f.eks. fra TP-Link. Disse små moduler kobles til dit trådløse netværk, sættes mellem stikket i væggen og den enhed, du gerne vil tænde for, og så har du pludselig fjernkontrol over, om strømmen i stikket er tændt eller ej. Stikkene virker fra både en smartphone og en tablet. Det smarte stik fås til omkring 200 kroner brugt.
Sponsoreret af DBA Guide.