TWITTERLOVE- ELEKTRONISTA PODCAST #32

3 Min læsning

Af Christiane Vejlø

Hvad er det egentlig Twitter kan? Hvem skal du følge og hvordan får du succes med din profil både fagligt og socialt? Lyt til programmet, få tips og tilføj meget gerne en kommentar med dine egne Twittererfaringer herunder. 

@rankenberg @christianevejlo @monggaard

Twitter superbrugere @rankenberg og @monggaard deler deres kærlighed til det voksende mikroblogging netværk med @christianevejlo i Radio24syv Elektronista programmet. Københavns Politi dukker også op på telefonen til en snak om at være på Twitter under Distortion. Lyt til udsendelsen som stream eller podcast. Tusind tak til alle de mange dejlige tweeps, som har bidraget med indspark til programmet!

Shownotes

Twitter lingo

Tweets:  dine og andres updates

# hashtag: emne som I er flere der snakker om f.eks. #EMdk #OH (overhørt) #sommervejr #gadgets

RT- retweet:  når du videresender en andens tweet til dit eget netværk

Twits, Tweeps, Tweeple, Twerps:  dine followers/venner folk fra Twitter

Twittersphere, Twitterverse:  Twitteruniverset

Tweet-up, Tweedagsbar, Tweestival- Offline Twitterarrangementer hvor du kan møde dine tweeps

Lister- Du kan lave lister over folk du gerne vil holde særligt øje med. Det skaber mere overblik, hvis du har et stort netværk eller gerne vil holde folk fagligt adskilt

Apps- Mange bruger webapps og mobilapps til at holde styr på Twitterbeskeder og lister. Et par gode eksempler er Hootsuite og Tweetdeck. 

DM: Direkte beskeder mellem to twitterprofiler. Det eneste andre ikke kan se.

Konversationskort indsamlet med hjælp fra Twitter

Det er svært at komme igang med Twitter- Det er der nogen der synes. Husk der for at holde ud! Deltag i debatten, del links, få anbefalet folk du kan følge. Folk er søde til at hjælpe, så spørg dig frem.

Man skal være på Twitter hver dag for at være en rigtig Twitterprofil- Nej det behøver du ikke. Men det er en god idé at være konsistent og vise du er tilgængelig og selvfølgelig svare når andre skriver til dig. Lav gerne tweets med perspektiv og mening.

Der er noget for alle på Twitter- Ja det burde der være. Det gælder om at følge folk som tweeter om de ting du interesserer dig for. Find din niché. Hold evt. øje med #FFdk her anbefaler folk hver fredag andre twitterprofiler. Led efter relevante # (hashtags)

Twitter er noget andet end Facebook- Ja noget ganske andet. Facebook er et mere lukket og ofte ret privat univers. Twitter er åbent og ofte mere fagligt afhængigt af hvem du følger. 

Forholdet mellem followers og following. Nogle folk følger dig og nogle følger du. Det er ikke nødvendigvis de samme. Nogle Twitterbrugere synes at der er prestige i at blive fulgt af flere end man selv følger, mens andre synes det er god stil at følge folk tilbage. Antallet af followers betyder ikke nødvendigvis at man er særlig interessant at følge. (f.eks. har offentligt kendte personer lettere ved at få followers). Kik altid på folks tweets og engagement.

Nævnte profiler @rankenberg @monggaard @christianevejlo @slyngel_kbh @leoparddrengen @jonasjuhler @skattefar @Kobenhavnpoliti @vestager @omdsb

Lyt til programmet her. Det siger sig selv at 55 minutters radio om Twitter kun kan skrabe overfalden, så du må endelig smide en kommentar om dine egne twittererfaringer, gode tips og anbefalede profiler herunder. Twitterlove herfra!

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

20 + 1 =

10 Comments
  • Leoparddrengen
    juni 9, 2012

    Jeg synes det er en rigtig god udsendelse, som kommer godt rundt, og @rankenberg og @monggaard formidler godt (sammen med dig).

    Hvis jeg må, så vil jeg gerne linke til min #twitterguide, som netop er henvendt til de som synes det er svært at komme ind på det der twitter…

    (Og så tak for pæn omtale – er dog ikke balletdanser, @monggaard, blot danser. Og har aldrig været til #twedagsbar, @Rankenberg (ihvertfald ikke som @Leoparddrengen… #plotthickens) )

  • Helle
    juni 10, 2012

    Som @Leoparddrengen skriver, er det en rigtig god udsendelse, hvor I kommer godt rundt om mange aspekter af Twitter. Men selv om I flere gange nævner, at der er noget på Twitter for alle, synes jeg, I i jeres ellers meget interessante snak ofte overser, at der er rigtig mange Twitter-brugere, der bruger Twitter på helt andre måder end jer selv.

    Der er mange på Twitter, der ikke er medie- eller kommunikationsfolk, og som ikke er der for at repræsentere en virksomhed eller for at networke fagligt. De er der heller ikke for at publicere sig selv som mikrobloggere eller på anden måde gøre opmærksom på sig selv eller drive trafik til andre sider. De søger ikke som sådan et publikum, men er der primært for at være sociale.

    De fleste er fuldstændig lige så trivielle, som Facebook-brugerne ofte (i modsætning til de “rigtige” Twitter-brugere) beskyldes for at være – de deler deres tanker og observationer og billeder og links om, hvad de oplever og interesserer sig for (hvilket ofte er noget så ligegyldigt som vejret eller tv-udsendelser eller hvordan de har det), og så snakker de om det med andre, der snakker om det samme. De snakker med andre på Twitter om de samme ting, som de snakker med dem ved siden af i sofaen om – eller som de ville snakke med dem ved siden af i sofaen om, hvis de fandtes eller interesserede sig for det samme. De følger også firmaer og nyhedskilder og forfattere, skuespillere, musikere, sportsfolk eller andre, der kan give dem direkte eller ekstra oplysninger og nyheder om noget, de interesserer sig for.

    Der er også mange meget unge mennesker på Twitter, der bruger det lidt på samme måde, nemlig bare til at tale sammen om emner, der interesserer dem, men i et meget højere tempo. Nogle af dem samles om at være Justin Bieber-fans, men slet ikke alle. De bruger Twitter som en slags global sms, hvor de kan kommunikere med alle samtidig.

    Og så er der jo også mennesker på Twitter, der aldrig kommunikerer med nogen, men som udelukkende bruger det som newsfeed for deres interesser, hvad enten det så er noget fagligt eller Lady Gaga.

    Det fascinerende ved Twitter er netop, at man kan gøre det, der passer en bedst. Vi behøver ikke alle sammen gå til Twestival og være spændende og perspektiverede og stræbe efter at blive nævnt at Jonas Juhler – fuldstændig ligesom vi ikke alle sammen behøver være Justin Bieber-fans eller dele billeder af vores aftensmad eller snakke konstant med andre. Der er plads på Twitter til os alle sammen, og selv om det godt kan tage noget tid at finde ud af, hvad ens egen stemme skal være, skal der nok være et sted, hvor den passer ind, når man har fundet den.

    Personligt bruger jeg Twitter til alt muligt, men mest til at skrive overordnet set ret uinteressante observationer og kommentarer fra mit liv og poste/retweete ting, jeg selv finder interessant, men som jeg ikke aner, hvad andre vil synes om, og ikke mindst til at tale med andre mennesker. Jeg kan godt forstå, hvis nogen synes, det ikke er interessant eller “rigtigt” nok til, at de vil følge mig – men jeg er glad for, at der er en masse, der ikke synes det, og som godt gider følge.

    Det allerbedste for mig er, at alle de her andre mennesker, selv dem der bruger egne navne og identiteter, egentlig er lidt anonyme, fordi de kun er der i 140 tegn ad gangen, så man taler med dem, der taler om det samme, uanset alder, køn, nationalitet, socialgruppe, uddannelse, baggrund, geografi… Jeg har “mødt” masser af mennesker på Twitter, som jeg med garanti ikke ville have mødt, hvis jeg kun havde været offline eller på Facebook eller i mere specialiserede online-netværk – og heller ikke hvis jeg kun havde brugt Twitter til mest at være faglig. Med nogle af dem har jeg spredt bekendtskabet videre ud, både online og offline, og stadig uanset alder, køn, nationalitet osv. Det er for mig det enestående, Twitter kan, og det synes jeg er ret fantastisk!

    • christiane
      juni 11, 2012

      Kære Helle
      Tusind tak for dit input! Som er helt spot on! Jeg ville gerne have haft en ordentlig bunke forskellige twitterbrugere med i studiet og lave et 3 timers program. Men man må jo desværre begrænse sig og derfor valgte jeg to mennesker som andre twitterbrugere anbefalede da jeg spurgte hvem folk gerne ville høre i sådan et program. Begge gæster er meget aktive og som du ganske rigtig påpeger mediemennesker- hvilket jo også gør dem ret analytiske omkring mediet. Programmet havde selvfølgelig til formål at give ikke twitter-brugere en smagsprøve på nogle af de ting man kan bruge Twitter til og også prikke til fordommene om at Twitter er tidsspilde og en masse folk der skriver hver gang de drikker en kop kaffe.

      Men det er klart det er svært at gøre andet end at skrabe overfladen og netop derfor synes jeg at det er fedt at snakken kan fortsætte her under programmets shownotes, så der kan komme en masse perspektiver på. Programmet påberåber sig på ingen måde sandheden eller et regelsæt omkring brugen Twitter. I mine noter havde jeg i øvrigt 3 gange så mange emner vi gerne ville have dækket. Bl.a. Belieber fænomenet og den hyggelige casual sociale snak som kan foregå omkring fælles events som f.eks. Melodi Grand Prix eller Xfaktor. Der er nok lige så mange måder at bruge Twitter på som der er twitterbrugere og i studiet var der kun plads til 3 mennesker. Her i kommentarfeltet er der plads til lige så mange som har lyst til at bidrage, så det vi jeg bestemt opfordre folk til at gøre. Lad os få nogle ord på hvad Twitter gør for os :-)

      Bedste hilsner

      Christiane

  • Kim Bach
    juni 10, 2012

    Ganske enig Helle, tror vi bruger twitter lidt på samme måde, jeg er ihvertfald ret sikkker på at jeg falder relativt langt fra stammen. Principielt er det irrelevant at lave retningslinjer, men man må gerne fortælle mig at man unfollower mig og hvorfor.

    Har også været checket ind på #twehab, og det var fordi nogle fortalte mig at jeg var for meget, hvilket man roligt kan sige at jeg er en gang imellem (underdrivelse ;-))

    Generelt elsker jeg twitter, og man kan mærke synapserne gro når man følger 1000+ man ikke kender

    Jeres hengivne @kim_bach

  • Kim Bach
    juni 11, 2012

    (undertekster #twehab – twitter rehab – twitter-afvænning – log-af ;-))

  • Thomas Christensen
    juni 11, 2012

    Ganske enig med Helle her. Jeg fandt udsendelsen ganske snæver. Det var som at høre to malere og en skulptør diskutere kunst. Ganske interessant og validt, men meget begrænset i sit udsyn. Der manglede lige en galleri ejer, en kurator, en arkitekt, en designer og en pokkers masse mennesker som bare kan lide kunst.

    • christiane
      juni 11, 2012

      Hej Thomas
      Helt enig :-) en radioudsendelse har bare sine begrænsninger og selvom jeg også startede udsendelsen med at sige, at jeg gerne ville have haft 40 Twitterbrugere med, så var det desværre ikke muligt at have flere end 3 mennesker i det lille rum. Men det ville være enormt fedt at høre nogle eksempler på de områder du savnede i udsendelsen. Skriv endelig og uddyb med dine oplevelser omkring twitter.

      Bedste hilsner
      Christiane

  • Palle Vinther
    juni 11, 2012

    Jeg kan godt se både Helles og andres pointer, men det er da svært at komme omkring det hele i én udsendelse.

    Jeg kan godt lide, at Christiane havde valgt at give det hele en lidt introducerende tone. Vi der kommenterer her har måske ikke så meget brug for denne introduktion, men husk på at vi altså kun er en 60-70.000 brugere og at masser af mennesker spærrer øjnene op og spørger “Hvad i alverden kan du da bruge det til” når man siger at man er på Twitter.

    Disse mennesker fik i udsendelse en ganske appetitvækkende introduktion, synes jeg.

    Og så kunne næste trin jo passende være en udsendelse der gik et lag dybere.

  • Jacob Christensen
    juni 11, 2012

    Lidt spredte observationer fra én der til sin egen rædsel er nået op på 40000 tweets på cirka 5 år (det høje tal skyldes dog til dels, at jeg ofte går over 140 tegn, så mine indlæg bliver splittet op i 2-3-4, så skal vi ikke sige at 20000 er nærmere sandheden :-) ):

    Generelt synes jeg, det var et fint program, der kom rundt om Twitter, og jeg er nok mere positiv end de foregående talere. Dog tror jeg, sprogbrugen i introduktionen med fordel kunne have været tilpasset publikum. Hvad er det nu lige “reciprocitet” hedder på dansk? Jeg siger dette fordi jeg er i en branche som også benytter sig af jargon, og hvor man skal være omhyggelig med formuleringerne, når man taler til ikke-indviede. Og hvis man ikke i forvejen ved hvad “sociale medier” er, vil man nok være en smule fortabt.

    Og så til mit perspektiv på Twitter:

    I praksis mener jeg, at jeg anvender Twitter til to ting – 1. faglig debat med (specielt svenske) kollegaer og 2. almindelig underholdning. Jeg har brugt udtrykket, at Twitter er en virtuel kaffeautomat – på en arbejdsplads er det jo stedet hvor man udveksler både stort og småt, og det er naturligvis nok så meget selve udvekslingen som det konkrete indhold, der er pointen.

    Lige en sidebemærkning: Hvorfor synes svenske politologer og samfundsforskere det er helt fint at diskutere alvorlige sager på Twitter og Facebook, mens danskere er tavse? Dén forskel kunne jeg godt tænke mig at få belyst.

    På den anden side kan kombinationen af de to ting godt give mig anledning til hovedbrud, og jeg har funderet på om jeg burde gøre som en IRL-ven, der har to profiler: @nicholasaylott til politologen (det faglige) og @nickgba til (i hans tilfælde) fodboldfanatikeren. Så jacobchr1 til det ene og jacobchr2 til det andet. Men jeg tror ikke, jeg kan få det til at fungere, selv om det faglige kan være larm i underholdningen og omvendt.

    En sidste ting: Både når det gælder Twitter og Facebook er jeg tilbageholdende med at omtale mine kontakter som “venner” – jeg foretrækker at tale om kontakter eller bekendte. Det betyder ikke at jeg ikke vil engagere mig (nogle af) i dem, møde (nogle af) dem ude i virkeligheden (jo, jeg skelner hér) eller måske udvikle bekendtskabet, men der er grænser for hvad jeg kan eller vil tale om eller tage stilling til, ligesom jeg i princippet ikke forventer andet af Twitter-kontakter end at de opfører sig ordentligt over for mig. Det kan så rent faktisk godt omfatte nogle grovkornede vittigheder eller andet i den retning, når bare begge parter husker at tage det for hvad det er.

    Nåja, én allersidste ting, som I også var inde på i udsendelsen: På Twitter er man i det offentlige rum, også selv om man kan vælge hvem man følger og eventuelt låse sin konto, og jeg synes ikke man skal sige noget på Twitter, som man ikke kunne tænke sig at sige på en café eller i et tog.

    @jacobchr

  • Bo Creutz
    juni 20, 2012

    Udsendelsen gav mig sparket efter lang tids tilløb til at melde mig under twitterfanerne. Det var den god til.

    Jeg startede ud med at følge de tre i studiet samt udvalgte af dem de følger. Efter et par uger er to af grundlæggerne droppet, og jeg er begyndt at finde helt min egen liste. Det er, også, bare helt perfekt.

    At skrive egne tweeds kører nu efterhånden også ganske godt. Ganske vist skriver jeg ud i den blå luft: Ingen andre end jeg selv har glæde af mine guldkorn. Det er også helt fint: Jeg træner foreløbig (og frydes/forundres over hvad Christiane, leoparddrengen, Helen Hajjaj mfl. kan få skudt af: Imponerende! Overvældende!).

    Men jeg lærer hele tiden, og lige så meget Elektronista gav mig på udsendelsesdagen, lige så meget kan jeg allerede i dag forstå denne debats alternative indspark.

    Frem for alt: jeg er glad for at være kommet i gang. Og jeg tror jeg bliver en af the regulars.